<

Говорили про Донбас та оригінали Пікассо на Харківщині: як проходив другий день гутірок на Бандерштаті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:06 | 8.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
233
/ Коментарі відсутні

7-го серпня на гутірках і літературній сцені ювілейного фестивалю «Бандерштат» було чимало слухачів. Піднімали тему окупованих територій, вакцинації, презентували музей в селі на Харківщині, що має оригінали Пікассо, Дюрера, Малевича, Айвазовського, дискутували щодо потенціалу Шацьких озер.

Про настрої людей на окупованих територіях, ситуацію із переселенцями з Донеччини та Луганщини, український продукт на телебаченні говорив Денис Казанський. Він є членом української делегації в Тристоронній контактній групі, журналістом та блогером.

Казанський переконаний: боротьба за свідомість українців повинна бути і в розважальній сфері на телебаченні.

“Важливо те, щоб була пропозиція українського продукту. Необхідно створювати більш шляхетний контент, який нестиме проукраїнські настрої і цінності, проте, завжди будуть люди, які просто дивитимуться “Сватів”.

Єдине, що можна із цим зробити – втягнути їх в український контекст хоча б за допомогою перекладу. Я думаю, державі не завадить підтримувати розважальні серіали, які відтягнуть українців від російського контексту”, – каже він.

Він радить усім українцям за можливості переїздить з окупованих територій, аби не опинитися в полоні “квазіреспублік”, адже обмін відбувається не так швидко і легко.

“Для когось є проблемою лишити рідний дім, не дивлячись на умови війни. Україна могла би зробити набагато більше для адаптації переселенців. Наприклад, у Грузії для переселенців з Осетії побудували не одне селище, не дивлячись на те, що ця країна набагато бідніша, ніж Україна. Є дуже багато міжнародних організацій, які готові дати кошти, проблема у тому, як їх освоїти”, – каже Денис Казанський.

Люди, що живуть на окупованих територіях – у розпачі. Як розповідає Казанський, вони розуміють, що їх використала Росія:

“Ті, хто в 2014-му році голосували за “Л/ДНР, сподівались, що Росія приєднає їх, як Крим. Зараз люди бачать, що їх кинули: ніхто такого не чекав, всі дуже незадоволені, ображені на весь світ – вони самі не знають, що їм робити тепер. Росія приєднувати території не збирається, та навіть веде риторику, що їм вигідно, аби області лишалися в складі України.

Інформаційна війна – один з методів ведення повномасштабного конфлікту. Тоді, в 2014-му, люди були натхненні окупацією Криму та хотіли приєднання до РФ, ніхто з них не думав за незалежність цих областей. Сказати, що зараз там лишилися ті, хто люблять Україну, не можна: більшість переконані російською пропагандою, що ми – фашисти.

Проте, і “квазіреспубліки” вони ненавидять та виїжджають звідти. Наразі є тренд на виїзд у РФ, в більшості, через зарплатню, яка в Україні вже нижче середньої. До того ж, роздають російське громадянство. Я думаю, з часом ця територія стане знелюдненою, як Придністров’я – шахтарські селища просто зникнуть”.

За словами Казанського, згідно опитувань в соцмережах на окупованих територіях, він не бачив, аби був хтось, хто проголосував би сьогодні за Л/ДНР.

Виступав також Микола Давидюк, український політолог, автор книг “Як працює путінська пропаганда” і “Як зробити Україну успішною”.

Він розповів про крутість українського села Пархомівка, що на Харківщині: там у музеї зберігається близько 7000 оригіналів картин художників зі світовим визнанням, таких як Пікассо, Дюрер, Малевич, Айвазовський, Рєпін, Шевченко та ще десятки імен, роботи яких можна зустріти в топових музеях світу:

“Це неймовірна історія. Сільський вчитель Гуньов повертається з війни і пропонує учням створити музей. Діти починають писати листи художникам, їхнім друзям, знайомим з одним проханням – подарувати їм картину. Ті й почали дарувати. Так музей зі шкільного став сільським, а тепер – державним”.

Він розказав, як запустили інформкампанію про музей в селі та, власне, амбіції – зробити все на найвищому рівні, як у музеях Європи. Наразі команда веде переговори з українською охоронною фірмою, яка працює у багатьох країнах світу. Також хочуть зробити безконтактну оплату.

“Команда маркетологів, дизайнерів, айтішників розробили сайт, мерч, логотип, флаєри. Тематичні футболки і шопери ми передали до музею, аби вони самі могли заробляти. З часом, про музей дізналася преса: НВ, Гордон, ICTV та інші. Навіть проросійський Шарій не зміг пройти мимо, та поширив дезінформацію: начебто оригінали Україні подарувала Росія.”

До запису аудіогіда долучились Сергій Жадан та Аліна Паш, яка озвучує англійською.

Згодом музеєм у Пархомівці почали цікавитись великі компанії: бізнес, ювелірні, фешн-бренди.

Микола Давидюк каже, цим проектом хочуть показати крутість звичайного українського села, яке знаходиться на межі зникнення – наразі там проживає близько 1000 людей. Основний меседж проекту – “Мистецтво ближче, ніж ти думаєш” – не потрібно їхати за кордон, аби побачити оригінали картин.

Окрім того, це посил до всієї України: мистецтво може посприяти брендовістю території та сприяти її розвитку, покращення умов для жителів. Наразі команда надіється на ремонт дороги як до села, так і в ньому. І хоча доїхати проблематично, та наразі музей потребує окремого місця для паркування.

На гутірках другого дня також виступали Євгенія Закревська, адвокатка родин Небесної Сотні, Соломія Бобровська, народна депутатка України, екс-виконувачка обов’язків голови Одеської ОДА, Ярослав Кучер, який працював заступником міністра охорони здоров’я з питань цифрової трансформації, Руслан Горовий, журналіст, автор проекту “Служба розшуку дітей”.

Олександр Михед та Олена Стяжкіна провели дискусію на тему “Хочу зрозуміти схід: розмова про Донеччину та Луганщину”. Юрій Сиротюк та Владислав Кириченко презентували книгу Степана Бандери “Перспективи української революції”.

Читайте також:

Найбільший в Україні: на Бандерштаті розгорнули велетенський прапор

Гутірки першого дня на Бандерштаті-2021: про що йшла мова

Акустична сцена на «Бандерштаті»: які виконаці виступали біля ватри в перший день фесту

Бандерштат 2021: що відбувається в перший день ювілейного фестивалю

Під Луцьком стартував п’ятнадцятий «Бандерштат»




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота