<

Арсеній Яценюк представив нову програму діяльності Кабінету Міністрів України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:19 | 10.12.2014 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Політика енергетичної незалежності, оголошена у програмі діяльності Уряду, передбачає диверсифікацію енергопостачання, збільшення потужностей АЕС, ринкові тарифи в енергетиці з забезпеченням пільг для найменш захищених верств населення. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи програму діяльності Кабінету Міністрів на засіданні Уряду у вівторок, 9 грудня.

«У цьому році нас намагалися заморозити, відключити від газу, зупинити постачання вугілля і взагалі не дати можливості Україні перезимувати», – підкреслив він, нагадавши, що 60% обсягу природного газу з Росії Україна вже замістила на газ із країн-членів ЄС: «Ми повинні повністю диверсифікувати джерела постачання енергетики» – пише Урядовий портал

Арсеній Яценюк наголосив, зокрема, на необхідності реалізації Третього енергетичного пакету, зокрема, реструктуризації НАК «Нафтогаз України». Створюються публічні акціонерні товариства: «Магістральні газогони України» і «Підземні газові сховища України».  Відповідно до ухваленого Парламентом закону, 49% акцій в цих компаніях можуть належати іноземним інвесторам з Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки: «Тому Уряд оголошує публічний конкурс на залучення інвесторів у модернізацію української газотранспортної системи та експлуатацію українських газових сховищ».

Крім того, Кабінет Міністрів ставить як завдання інтеграцію всієї української енергетичної системи в Європейську мережу енергосистем ENTSO-E.

У програмі діяльності Уряду також передбачена добудова двох блоків на Хмельницькій АЕС, збільшення видачі потужностей Южно-Української, Запорізької, Хмельницької і Рівненської АЕС. «Також з Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком ми добудуємо нові лінії електропередач, нові мережі, які дозволять звільнити потужності й дати можливість для транспортування відповідних потужностей з АЕС», – розповів він.

Уряд, за словами Арсенія Яценюка, ставить перед собою завдання подальшої диверсифікації енергопостачання, придбання енергетичних ресурсів на всьому світовому ринку та розширення співпраці по придбанню ядерного палива для українських атомних станцій з компанією «Вестінгхаус». «Протягом декількох років намагаємося побудувати LNG-термінал, але для того, щоб збудувати термінал, треба спочатку отримати дозвіл на проходження Босфором. Тому Уряд ставить для себе завдання спочатку отримати дозвіл, а потім будувати термінал, щоб він не був замкнений. Тому ми продовжуємо перемовини з нашими турецькими партнерами щодо можливості отримання дозволу на проходження Босфору для наших LNG-танкерів», – повідомив Глава Уряду.

За його словами, в програмі діяльності Уряду передбачене підняття до ринкового рівня всіхенерготарифів з одночасним забезпеченням пільг і субсидій для найменш захищених верств населення: «Ми зобов’язані платити реальну і ринкову ціну за енергетичні ресурси. За інших обставин дефіцит «Нафтогазу» буде вічний. Не може бути таке, що вся країна працює тільки на НАК «Нафтогаз України», дефіцит якого в цьому році склав 110 мільярдів гривень, на противагу дефіциту державного бюджету в 68 мільярдів гривень».

Щодо власного видобутку  нафти і газу, Глава Уряду нагадав, що зараз діє принцип договорів про спільну діяльність: «Ми переходимо від фіктивної спільної діяльності до класичного світового принципу – угоди про розподіл продукції. Видобули – поділили, частину отримала держава, частину отримав той, хто інвестував у видобуток».

При цьому Уряд пропонує змінити підходи до оподаткування енергетичних компаній: «Ми будемо пропонувати Парламенту змішаний підхід в оподаткуванні енергетичних компаній, який повинен залучати нових інвесторів. Новий інвестор, який тільки отримав доступ до інвестицій і почав свердлити свердловину, повинен платити менше. А той, який почав видобуток, повинен платити так, як це передбачено у світі: рента і доходи від реалізації відповідних енергетичних продуктів».

Арсеній Яценюк також нагадав, що українська сторона подала до Стокгольмського арбітражного суду два позови проти російської компанії «Газпром»: «Позови про перегляд ціни і про перегляд транзитного договору будуть завершені. Багато процедур проведено. Сподіваємось, що протягом найближчого року будуть остаточні вердикти Стокгольмського арбітражного суду».

Глава Уряду нагадав, що тимчасова угода про постачання газу, підписана на тристоронньому рівніУкраїна-ЄС-РФ, закінчить свою дію 31 березня: «Є два варіанти: або домовимося без суду, що нам вдалося цього разу тимчасовою угодою, або суд винесе остаточне рішення по відношенню до російської компанії «Газпром».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності запровадження програм енергоефективності, в тому числі нових будівельних норм і стандартів при реконструкції і будівництві нового житла.

Документи:
Програма діяльності Кабінету Міністрів України




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок