<

На що звернути увагу під час вибору тактичного ножа

21:05 | 11.08.2023 / Статті / /
Перегляди
105
/ Коментарі відсутні

Вибір тактичного ножа – справа важлива. Те, наскільки вдалим буде ваш вибір, може серйозно вплинути на успішність ваших дій у польових умовах.

Якісний тактичний ніж давно перестав бути суто бойовою зброєю. У сучасній війні дистанції бою виросли багаторазово і до рукопашних сутичок вступають буквально одиниці бійців. 

Нинішні тактичні ножі розробляють так, щоби вони могли стати важливою універсальною частиною спорядження бійця. Подібні тактичні ножі можуть використовуватися для вирішення найрізноманітніших завдань від розкривання консервних бляшанок і ящиків, підготування дров для багаття і до ремонту спорядження, підготування табору та стрілецької позиції, ну і, звичайно, самооборони. 

У цьому і є головна концептуальна відмінність сучасного тактичного ножа від штик-ножів та бойових ножів минулого. Більшість армійських ножів старого типу, як правило, були не надто хороші у повсякденній господарській діяльності та будівельних роботах.

У цій статті розглядаються деякі  ключові критерії вибору тактичного ножа та надаються рекомендації, які допоможуть зробити успішний та обдуманий вибір.

Форма клинка

Форми клинків, такі як Drop Point, Clip Point та Straight Back, вважаються найбільш універсальними. Ці типи клинків мають різну функціональність і відмінні переваги, але для більшості повсякденних завдань вони найбільш зручні. Такі ножі легко ріжуть, колють та стругають різні матеріали.

Навіть якщо ви ще не в курсі, як саме ці клинки виглядають, звертайте увагу на таблиці та опис ножів на сторінках інтернет-магазинів. Там ці терміни широко використовуються.

Клинки типу Spear Point мають яскраво виражені колючі властивості і широко поширені серед бойових моделей, призначених для рукопашного бою. Однак для повсякденних завдань такі ножі не надто зручні.

Ножі з клинками типу американський танто (American Tanto) популярні серед військових та співробітників правоохоронних органів. Наприклад, саме такий клинок має ніж KM-2000, що знаходиться на озброєнні Бундесверу.

Вістря клинка танто жорстке та міцне, воно легко проникає навіть крізь найміцніші матеріали. 

Ще однією його особливістю є наявність двох ріжучих кромок. Іноді передній кромці надають більший кут заточування, а задній (великій ріжучій кромці) – менший, гостріший, що ще більше підвищує універсальність ножа.

Пара слів про «шокові пилки», серрейтори та різноманітні «красиві отвори» в клинку

А ось чому точно не місце на клинку тактичного ножа, так це різним декоративним і полегшуючим отворам, які так люблять деякі дизайнери. Ці отвори постійно забиватимуться всяким сміттям і залишками матеріалу, що нарізається. Та й міцність клинка буде через них дещо знижена. Тактичному ножу, який часом використовують у яксоті ломика (а то й фомки для відтискання дверей та замкнених вікон) такі дірки точно ні до чого.

Що стосується різного роду «шокових пилок» на обусі, то хочеться нагадати, що справжня пила вперше з’явилася на обусі ножа виживання американських льотчиків (див. фото) і була … ножівкою по металу, призначеною для розпилювання тонких дюралюмінієвих стінок літака, у випадку, якщо штатні двері та люки заблоковано. 

Більшість подібних великозубих пилок на обусі сучасних «ножів виживання» абсолютно не функціональні і пиляють дуже погано. Вони є лише прикрасою, покликаною надати ножу брутальний і суворий вигляд.

Зовсім інша справа – серейторні ділянки на ріжучій кромці. 

По-перше, серрейтор дуже добре справляється зі швидкісним перерізанням ременів і мотузок (що може бути вкрай корисним у різноманітних аварійних ситуаціях). 

По-друге, серрейтор залишається гострим довше, ніж пряме (плейнове) лезо. Таким чином, він може працювати свого роду резервною ріжучою кромкою, на випадок, якщо у вас не буде можливості заточити основну.

Яке руків’я краще підійде для тактичного ножа

Ось кілька важливих аспектів, які варто враховувати при виборі руків’я для тактичного ножа:

  1. Матеріал руків’я. Хорошими варіантами є композит G10, мікарта. Вони часто мають не слизьку шорстку текстуру, міцні, не бояться вологи та перепадів температур. Гум’яні руків’я хороші, але дуже залежать від якості матеріалу, яка проявить себе тільки в ході практичного застосування. Цільнометалеві руків’я – не найкращий вибір. Вони остигають на холоді, і можуть розжарюватися від джерел жару. Стають слизькими при намоканні.
  2. Форма та ергономіка. Важливо, щоби руків’я було зручним та добре лежало саме у вашій руці. Рекомендуємо потримати ніж у власних руках перед покупкою. Наявність гарди (упору для руки) та темлячного отвору – дуже корисні та бажані елементи гарного тактичного ножа (хоч і не обов’язкові).
  3. Міцність та надійність. Переконайтеся, що хвостовик клинка глибоко всаджений у ручку. Віддайте перевагу ножу з наскрізним монтажем хвостовика або фултангу (Full Tang). Уникайте порожніх рукоятей-контейнерів.

Ми розглянули лише кілька найважливіших аспектів, які варто зважити під час вибору та купівлі тактичного ножа. На жаль, формат статті не дає нам «розвернутися на повну», але ми сподіваємося, що отримана інформація допоможе вам зробити вдалий вибір і купити тактичний ніж, який буде служити вам у найскладніших умовах.

Джерело – https://wellgo.ua/nozhi/skladnye/ 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *