<

Кінець виборчої гонки, Або безсонна ніч ДВК

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:19 | 27.10.2014 / Статті / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Вибори минули лише вчора, але вже дуже скоро ми знатимемо результати голосування. І все завдяки оперативній і налагодженій роботі дільничних виборчих комісій, на яких лежить дуже відповідальне завдання – не лише добре організувати вибори, а й швидко та правильно порахувати голоси. Кореспондент інтернет-видання «БУГ» провела вечір 26 жовтня разом із членами ДВК дільниці №070981 у Володимирі-Волинському та побачила, як відбувається підрахунок голосів.

Виборча дільниця № 070981 знаходиться за адресою вул. Генерала Шухевича, 27, у приміщенні Володимир-Волинського агротехнічного коледжу. На дільниці зареєстровано 1347 виборців.
Прибуваю на дільницю о 19:30 годині вечора. Людей майже немає, до 20-ї години лише кілька виборців приходить проголосувати. «Найбільш активно голосування відбувалося зранку, в період з 9-ої ранку до 13 години дня»,- пояснює голова ДВК Тарас Засадко. До складу ДВК цієї дільниці входить 15 людей.

О 19:55 голова виходить надвір, щоб попередити, що дільницю закривають о 20:00, та аби запросити всередину всіх, хто чекає надворі, але там нікого не виявляється. Таким чином, двері до виборчої дільниці замикають, а голова ДВК оголошує про закриття дільниці та закликає членів ДВК розпочати підрахунок. Кожен «стіл» відповідає за конкретні вулиці міста, за столом сидить два члени ДВК: один відповідає за видачу бюлетенів, інший – за те, щоб виборець, який отримав бюлетень, підписався у списку. Члени ДВК за кожним столом рахують кількість виборців, та оголошують її голові ДВК. Голова записує дані у відомість.
Наступний крок – це уточнення по НПС – не здатних самостійно пересуватися. Справа в тому, що люди, які не зможуть прийти на вибори через стан здоров’я, але мали бажання голосувати і написали заяву, знаходяться в одному списку з іншими виборцями, але навпроти їх прізвищ стоїть уточнення «НПС». Тому на основі таких уточнень складають витяг із загального списку, який отримують члени ДВК, відповідальні за голосування вдома. З цим списком вони і відвідують людей, що самі не мають змоги прийти на дільницю.

«Бувають випадки, що до часу виборів людина виздоровіла, і прийшла на дільницю сама -вона має право голосувати на дільниці. Тому ми перевіряємо, чи люди які не проголосували вдома, зробили це на дільниці»,- пояснює член ДВК Людмила Камінська.

За результатами таких підрахунків заповнюють відомість про передачу бюлетенів, яку запаковують у спеціальний пакет, який пізніше відвезуть в ОВК. На конверт клеять листок з інформацією про те, які документи всередині. На листку зобов’язані підписатися усі члени ДВК. Отже, станом на 20:08 пораховано, що на дільницю з’явилося 842 виборці із 1347. Члени ДВК обраховують відсоток явки – 62,5%
Тарас Засадко звертається до членів ДВК з проханням перерахувати невикористані бюлетені. За столами знову кипить робота. Таким чином, не використаними лишилися 511 бюлетенів по одномандатному виборчому окрузі, та по 508 багатомандатному виборчому окрузі. Невикористані бюлетені теж мають бути пораховані.

«Щоб запобігти фальсифікаціям, голова у присутності членів ДВК та спостерігачів обрізає правий нижній кутик Бюлетеня, так прописано у законі», – розповідає Людмила Камінська. Невикористані бюлетені пакують у спеціальні конверти, ставлять печатку та клеять табличку з надписом. Такі бюлетені теж повернуться в ОВК.

20:55 – підрахунок контрольних талонів. Голова констатує, що їх кількість співпадає з кількістю людей по списках.
Питаю, чому різниться кількість бюлетенів. Секретар Ірина Хорунжа пояснює, що є випадки, коли люди мають право голосувати лише за багатомандатний округ.

«От у нас був чоловік зі Світязя. Він киянин, але тимчасово живе у Любомльському районі, тому суд надав йому довідку тимчасового проживання, і дозвіл голосувати по загальнодержавному виборчому окрузі»,- додає Людмила Камінська.
Після того, як пораховані контрольні талони, розпочинається найцікавіше: усі члени комісії сідають за зсунуті столи та готуються сортувати і рахувати бюлетені. Голова комісії пропонує спостерігачам перевірити цілісність опломбовування. Коли спостерігачі так-сяк оглядають, голова комісії та хтось із членів ДВК розпломбовують і відкривають скриньки, та висипають їх вміст на стіл.

О 2:05 27 жовтня члени ДВК дільниці відвезуть протоколи з результатами голосування на розгляд ОВК. Якщо в ОВК не знайдуть ніяких порушень в оформленні або неточностей при заповненні протоколу, то його приймають, а дані передають в ЦВК. Якщо ж у протоколі допущені помилки, то їх повертають членам ДВК на доопрацювання.

Василина БОРУЦЬКА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *