<

Штрафувати за збір грибів та ягід для себе не будуть: спростували фейк про новий законопроєкт

09:46 | 16.10.2024 / Новини / /
Перегляди
1077
/ Коментарі відсутні

У ЗМІ та соцмережах останніми днями українців почали лякати новими штрафами за збір ягід, грибів та горіхів. Фейкова новина набула такого розголосу, що на неї повелися навіть журналісти з відомих телеканалів. При цьому всі посилаються на ухвалений 10 жовтня «закон №9665».

Про це інформує паблік, який спростовує фейки “По той бік новин”.

Такий закон, чи точніше поки що законопроєкт, дійсно існує. Але він геть про інше. Розберімося, що тут до чого.

Ухвалений закон доповнює Адміністративний кодекс новою статтею 65-2. Тепер за незаконну вирубку лісу та продаж деревини без документів передбачені штрафи. Розміри залежать від того, хто порушив закон – звичайна людина (від 510 до 15300 гривень) чи посадовець (від 3400 до 15300 гривен). За незаконне перевезення, зберігання та збут деревини можуть навіть посадити до в’язниці

Як бачите, ані слова про ягоди, гриби чи горіхи. Про них йдеться в геть іншій статті 70 Адміністративного кодеку “Про самовільне сінокосіння і пасіння худоби, заготівля очерету, самовільне збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід”.

Але вона там вже давно є, в ній лише посилили штрафи. Якщо коротко, збирати дикорослі плоди можна. Просто якщо у промислових масштабах, то для цього потрібні “лісові квитки”, і робити це можна тільки там, де дозволено.

Ще на початку 2022 року поширювали схожий фейк, мовляв, за кожен зірваний гриб, за кожну зрізану квітку та самовільний випас худоби українців штрафуватимуть. Хоча насправді жодних нових обмежень тоді не впроваджували.

Як є насправді?

У межах національних природних парків та біосферних заповідників можна й надалі збирати гриби та ягоди для власних потреб. Для промислових зборів потрібен дозвіл (лісовий квиток).

Як і раніше, забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії на території суворого заповідання — там є спеціальні таблички, які нагадують про це. У випадку порушення доведеться сплатити штраф.

Після того, як законопроєкт №9665 підпише президент України і він набуде чинности, порушникам доведеться сплатити від 425 до 850 гривень (зараз це 17-51 гривень). Але знову ж таки — це НЕ за збір грибів та ягід, як про це встигли повідомити деякі всеукраїнські медії. Штраф є лише за НЕзаконний збір.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Жовтня, Середа