<

«Чому ми не поважаємо військових?» В Іваничах активні депутати випросили кошти для ЗСУ

13:02 | 16.10.2024 / Іваничі / , , , , /
Перегляди
98
/ Коментарі відсутні

З місцевого бюджету Іваничівської громади військовим частинам виділили 700 тисяч гривень. Проте зробили це лише завдяки небайдужості членів бюджетної комісії та активній позиції депутатів Романа Чипинюка та Руслана Мартинюка, які «вибили» й випросили ці кошти під час пленарного засідання 11-го жовтня. Адже в проєкті рішення, підготовленому керівництвом громади і винесеному на сесію, для військових не передбачили жодної копійки.

Головним під час пленарного засідання було питання «Про внесення змін до бюджету Іваничівської селищної територіальної громади на 2024 рік». Зокрема, депутати перерозподілили 7 мільйонів 743 тисячі 40 гривень, які надійшли в скарбницю громади, завдяки перевиконанню бюджету.

Розгляд цього питання був доволі «гарячим». Вияснилось, що в проєкті рішення, яке підготували працівники селищної ради за погодженням голови громади Лідії Томашевської і винесли на розгляд депутатів, для військових чомусь не заклали ані копійки. Хоча наразі — це одна із першочергових потреб.

Розуміючи це, члени профільної бюджетної комісії, яка засідала напередодні сесії, запропонували внести правки і таки виділити кошти військовим. Зокрема, задовольнити 5 заяв військових частин і передбачити їм по 100 тисяч гривень.

Голова бюджетної комісії Олег Новосад зазначив, що наразі в бюджеті громади є 250 тисяч гривень, які зарезервували на одній із попередніх сесій саме для потреб військових частин. Ще таку ж суму вирішили забрати із коштів, закладених на огородження спортмайданчика.

“Загалом комісія підтримала проєкт рішення, але були внесені деякі зміни. Ми вирішили задовольнити 5 заяв військових частин. Дві заяви були раніше в нас і гроші їм вже були виділені, проте в них не було реквізитів, але наразі вони є. Нагадаю, в нас лишалось нерозподілених 250 тисяч гривень із тих коштів, які ми раніше зарезервували військовим. То 200 тисяч із цих грошей ми погодили для цих частин.

І ще 3 заяви лишилось, для яких ми теж рекомендували виділити кошти. Необхідні для цього 250 тисяч вирішили взяти із тих грошей, що були передбачені на огородження майданчика. Виходить, що ми задовольнили 5 заяв військових частин. І рекомендуємо виділити їм 500 тисяч гривень. Три заяви військових лишили без задоволення, через відсутність реквізитів”, – повідомив депутат.

Окрім цього, ще 200 тисяч гривень попросив виділити для потреб двох військових частин, у яких наразі воює чимало жителів громади, зазначив депутат Роман Чипинюк. Він наголосив, що члени бюджетної комісії відхилили його пропозицію, бо раніше цим бригадам вже давали кошти з місцевого бюджету. Однак підкреслив, що нагальні потреби у військових лише зростають, адже ті продовжують захищати рідну країну від окупантів. Тож їм потрібно допомагати не разово, а постійно.

“На комісії не вистачило голосів, щоб винести це питання на сесію. Є два листи від двох бригад, яким ми вже виділяли кошти. По 100 тисяч гривень. Але вони ще просять. Це наші місцеві дві бригади, в яких воюють наші хлопці. Моя пропозиція – ще їм дати гроші. Бо вони постійно воюють на передовій. Не можна казати, що ми вже дали їм по 100 тисяч і хлопці відчепіться. Помирайте вже без нас. Це буде не правильно”, – зауважив Роман.

До слова, про потреби військових Чипинюк знає з власного досвіду. Адже і сам майже два роки воював в гарячих точках бойових дій.

Депутат Руслан Мартинюк поцікавився в очільників громади, чому вони не дотримуються рекомендацій Волинської обласної військової адміністрації про першочергове виділення коштів для військових частин і, розподіляючи більше 7-ми мільйонів вільних залишків, зовсім не заклали грошей для потреб ЗСУ.

“В мене питання до працівників селищної ради й до тих, хто готував це питання й розподіляв кошти. Чому Іваничівська селищна рада не дотримується рекомендацій Волинської обласної військової адміністрації? Перше на що мають звертати увагу люди, які розподіляють кошти, — це врахування цих вимог. Тоді чому для військових частин жодної гривні не передбачили?

В нас, Слава Богу, нічого на голову не падає, світло й воду маємо. Ви ж усі працюєте на державній службі, отримуєте гроші й доплати за високі досягнення в роботі. Невже рекомендації військової адміністрації важко виконати? Там чітко прописано: перше — військові, і вже тоді захищені статті: зарплата й енергоносії”, – наголосив він.

Мартинюк зазначив, що в Іваничівській громаді військові чомусь фінансуються по залишковому принципу. Адже кошти їм виділяють в останню чергу. А ось гроші на премії керівникам селищної ради, за його словами, в бюджеті знаходять завжди. І роблять це, зазвичай, по-тихому, без відома депутатів. Він обурився, чому депутати, тим паче ті, які теж воювали, мають випрошувати кошти для військових і чому селищна рада не поважає військових.

“Коли я читаю пояснювальну записку, мені дивно стає. І це не перший рік так. Ми в кінці 2023 року з криком мільйон 200 взяли для ЗСУ. В нас військові фінансуються по залишковому принципу. Мені дико було, коли в 2022-2023 році відділ освіти собі премії взяв по 100% і навіть 200%. Ми всі мовчали, бо ніхто й не знав. Все тихенько зробили. Чому ми так військових не поважаємо?

Шановні депутати, в кінці 2023 року ми домовились, що всі питання, які стосуються бюджету, будуть обговорюватися нами усіма. Але цього чомусь нема. Коли нам приносять розглядати вже готовий проєкт рішення, то дуже тяжко в когось забирати. Бо всім треба. Коштів завжди не вистачало і не буде вистачати. Але треба ставити пріоритети.

Коли нас військові просять про щось, то вони що милостиню випрошують? В проєкті рішення для них не заклали зовсім нічого, а на комісії знімають з того і з того. Починають депутатів стикати лобами. Мовляв, знімайте з чогось і шукайте. В мене таке враження, що ми від війни — далекі. Чому так виходить? Чому депутати мають просити-випрошувати гроші військовим? Тим паче ті, які й самі пройшли війну? Або чому військові мають випрошувати? Вони воюють”, – поцікавився Руслан Мартинюк, звертаючись до очільників і працівників селищної ради та інших депутатів.

Голова громади Лідія Томашевська, виправдовуючись, прикрилась Бюджетним кодексом. І всю вину в невиділенні коштів військовим частинам переклала на цей документ.

“Що стосується військових виплат з вільних лишків, на жаль, чомусь в Бюджетному кодексі не передбачили таку частину витрат, як допомога військовим. Згідно з нашим законодавством, проєкт рішення готується виконавчими органами. Цього ми дотримуємося завжди. Далі він подається на профільну бюджетну комісію і вже вона вносить свої пропозиції”, – повідомила вона.

На вимогу депутатів дати конкретну відповідь, чому прохання військових Томашевська вкотре проігнорувала і не хотіла виділяти їм коштів, та лише сказала, що наразі не готова нічого відповісти.

“Я не готова відповісти, чим це передбачено. Ми в письмовому вигляді дамо відповідь Мартинюку”, – пояснила вона.

Врешті депутати прислухались до рекомендацій бюджетної комісії та прохань активних колег і погодили виділення коштів для ЗСУ. Відтак 7 військових частин отримають по 100 тисяч гривень.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Жовтня, Середа