<

На весіллях в Іваничівській громаді фольклорний колектив відтворює автентичний звичай «Читання Корони»

17:02 | 5.09.2024 / Іваничі / /
Перегляди
695
/ Коментарі відсутні

На весіллях в Іваничівській громаді почали використовувати призабуті народні традиції. За допомогою місцевого фольклорного колективу тут вже двічі відтворили весільний обряд «Читання Корони».

Вперше цей стародавній весільний обряд став частиною весілля Валерії і Юрія, яке відсвяткували 17-го серпня у селі Мишів. «Читання Корони» допоміг відтворити народний аматорський фольклорний колектив “Горлиця” Центру культури та дозвілля.

Після торгів за молоду, старший сват нареченого у хаті нареченої урочисто зачитав весільну корону та побив тарілку на щастя. Після прочитання весільного тексту, мама одягла нареченій під вельон корону – білу атласну стрічку, що символізує довге і щасливе життя. Молода по черзі садила на свою подушку незаміжніх дівчат, щоб швидше вийшли заміж.

Вдруге цей весільний обряд відтворили на весіллі в Іваничах 31-го серпня. Цього дня поєднали свої долі та серця закохані молодята Ірина та Роман. За традицією, у день весілля, перед будинком молодої нареченого зупинили родичі, сусіди та друзі нареченої, вимагаючи викуп. Дійшовши згоди та сторгувавшись, молодого пропустили до порогу хати. Далі був торг за косу молодої. Після тривалих торгів, молодого зі сватами пропустили до хати. Наречена в цей час сиділа за столом, нахиливши голову над весільним калачем.

Після розбудження молодої, старший сват урочисто зачитав весільну корону та побив тарілку на щастя. Після кожного куплету він звертався до музикантів зі словами: «Прошу грати». Коли прочитали весільний текст, мама одягла нареченій під вельон корону — на довге і щасливе життя. Згодом молода посадила по черзі на свою подушку всіх незаміжніх дівчат, щоб швидше знайшли собі пару.

Безпосередніми учасниками обряду на обох весіллях стали усі гості, які долучилися до самого процесу весілля, а народний аматорський фольклорний колектив «Горлиця» та музики внесли у весільне дійство частинку народного колориту та автентичності.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 Жовтня, Понеділок