<

Три роки розлуки з братом: на «Ягодині» зустріли 16-річного хлопця, якого проти волі вивезли до Росії

10:14 | 19.06.2024 / Новини / , /
Перегляди
234
/ Коментарі відсутні

18 червня через пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» в Україну повернули з російської депортації 16-річного Святослава Тищенка з Лисичанська Луганської області.

На Волині хлопця зустрів його рідний брат, 26-річний Ілля Тищенко. Як розповів Ілля, з братом востаннє бачилися три роки тому, але підтримували зв’язок онлайн, пише Суспільне.

Над поверненням хлопця в Україну працювала команда Української мережі за права дитини разом з Міністерством закордонних справ України та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та дипломаті.

Святослав — сирота. Після окупації рідного міста Лисичанська тітка вивезла його в Росію, хоча хлопець був проти цього. Зі слів підлітка, весь час, поки перебував там, мріяв повернутися до рідного брата Іллі. Також хлопця є рідна сестра Анна, яка живе в Одесі.

Стало легко на душі, нарешті моя рідна країна”, — так про повернення в Україну з першими емоціями після перетину міжнародного пункту пропуску “Ягодин” говорить Святослав Тищенко.

Я вдома і, навіть, легше стало дихати. Я, коли побачив брата, сказав, що сильно люблю, сильно засумував. Більше його ніколи не відпущу, буду з ним завжди”, — зазначив Святослав.

Підліток розповів, що в Росії тітка віддала його у місцеву школу у Воронезькій області. Діти зустріли Святослава з образами та погрозами.

Тиждень був суцільним пеклом, мене сильно булили, ображали. Мене брат виховав таким, щоб я ніколи не відступав, тільки ішов вперед. Мене хотіли зламати, але їм не вдалося і мене почали поважати, і перестали мене трогати. Силою мене утримували. Я дуже просив, щоб мене відвезли назад — казали чекати 18 років”, — сказав Святослав.

Старший брат Ілля з 2020-го — у лавах Збройних сил України.

Під час повномасштабної війни у боях біля Куп’янська, зазначив чоловік, отримав складне поранення, втратив частину ноги й нині має протез.

Старший Ілля Тищенко завжди піклувався про меншого брата, допомагав, а коли дізнався, що тітка вивезла малого в Росію — постійно працював над тим, щоб повернути його додому.

“У нетверезому стані мені тітка сказала, що нікуди вона його не повезе і до 18 років він там, можна сказати, як заручник. Ми щодня спілкувалися, що його оточує, як він почуває себе душевно чи все в нього добре. Я можу сказати, що він дуже виріс в емоційному стані”, — сказав чоловік.

Шлях Святослава додому, в Україну, тривав чотири доби, розповіла представниця громадської спілки “Українська мережа за права дитини” Анастасія Халіулова.

Якщо зараз у голові перебрати усі випадки повернення, то це був найскладніший випадок, бо це були найдовші переживання, найбільше залучено осіб, які допомагали нам у поверненні”, — зазначила співкоординаторка проєкту “Шлях додому”.

Анастасія Халіулова додала: наразі відомо про понад 19 тисяч депортованих дітей з України до Росії, їхній громадській спілці вдалося допомогти повернути додому більш як 200 дітей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Вересня, Субота