Більше овочів, менше цукру та солі: як запроваджують нове харчування за Клопотенком у садочку Володимира
З 1-го січня цього року повністю вступила у дію постанова Кабміну №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Щоб перевірити оновлене меню, БУГ завітав до ЗДО №2 «Казка» у Володимирі, та запитав, чи подобається малюкам їжа.
За новими нормами меню стало більш здоровим та кориснішим. Основними змінами у харчуванні для дітей, що відвідують школи та садочки є зменшення кількості цукру та солі у їжі, збільшення кількості овочів і фруктів, зменшення вживання хлібобулочних виробів (пшеничний замінили цільнозерновим) та картоплі. Червоне м’ясо в більшості замінили на птицю (курятину та індичку), збільшили кількість риби, круп, зменшилось споживання масла. Заборонена їжа з консервантами, зокрема йогурти, мають бути без наповнювачів та барвників, частково обмежили вживання чаїв, соків, какао. Згідно з новими нормами більшість страв тушкуються або готуються у духових шафах, менше – смажаться.
Як розповіла журналістам завідуюча Казки Лариса Михайлівна Селещук, оновлене меню розробили на 4 тижні, протягом цього періоду жодна страва не повторюється. На підставі цього меню щодня медсестра складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, кількість порцій, кількість продуктів на одну та загалом на всіх дітей. Також медсестра підраховує кількість калорій у страві та виписує в окрему графу можливі алергени.
Вихователь середньої групи “Віночок” Оксана Марчук каже, що дітки гарно сприйняли нове меню, мають хороший апетит та їдять із задоволенням смачні, а головне, корисні страви. Найбільше їм до вподоби сирні запіканки, м’ясні страви, котлети. А от салати і овочі ще треба припрошувати, тому в ігровій формі дітям розповідають про користь і необхідність вживання цих продуктів.
Поширюючи знання дітей про те, яка їжа є корисною, а яка – шкідливою, у групі проводять серію занять “Здорове харчування”, бесіда “Щоб здоровими зростати, корисну їжу треба споживати”. На них діти ознайомлюються з пірамідою здорового харчування, дізнаються, що є список продуктів, які входять до основи здорового раціону. В основі містяться продукти, які радять вживати постійно, а на вершині – які варто уникати.
“На музичних заняттях вивчаємо пісні про овочі і фрукти, використовуючи театр “тантамарески”, формуємо елементарне уявлення, про те, що овочі і фрукти багаті на вітаміни, які є важливими для фізичного розвитку, росту. У вечірні години переглядаємо навчальні відео “Мудрі казки тітоньки Сови”, граємо у дидактичні ігри “Чарівна паличка”, “Впізнай за смаком”, “Корисне-шкідливе” (де дітки розповідають про свої харчові уподобання). Також проводиться робота з батьками: надаються, поради, проводяться бесіди, консультації”, – додала вихователька.
Зі змінами у харчуванні значно збільшилось навантаження на працівників харчоблоку, де працюють три кухарі, двоє підсобних робітників під керівництвом шеф-кухаря Світлани Мельничук. Зокрема збільшилась кількість овочевих страв, які потребують додаткової підготовки. Їхній робочий день розпочинається близько 05:30.
“Суттєве навантаження зросло на сніданок, якщо раніше у меню були каші з молоком і хліб з маслом, то тепер меню стало дуже різноманітним і затрачається більше часу для приготування гарніру, каші, і якщо ще суфле, то ясно, що це займає більше часу”, – додала завідуюча.
Для приготування їжі на кухні є три харчоварильні котли, потужна електром’ясорубка, дві електричні плити з духовою шафою, є окрема духова шафа. Також в садочку є й інший кухонний інвентар, холодильне обладнання, морозильні камерами. Зі зміною меню, постала необхідність у придбанні пароконвектому, щоб можна було більше готувати страв на пару, міксера, блендера та овочерізки, через збільшену кількість страв з овочами.
Старша медична сестра дошкільного навчального закладу №2 Наталія Нестерук, яка розробляла меню та займається його калькуляцією, розповіла, що із задоволенням сприйняла оновлене харчування, оскільки дітки з дитинства звикатимуть до правильного харчування, вживатимуть корисну їжу для їхнього здоров’я. Єдине, що необхідно все прорахувати по-новому, тож нині їй часто після роботи доводиться брати папери додому і сидіти над ними до пізнього вечора.
Заступник міського голови Андрій Гудим додав, що до оновлення у меню шкільної та дошкільної освіти вони готувалися й раніше і частково вже впроваджували зміни. В основі ж реформи у харчуванні за Клопотенком лежить культура споживання якісної та здорової їжі. Тут також постає велика відповідальність і на батьках, які мають дітям пояснювати, яка їжа є здоровою і привчати їх і вдома до корисного харчування.
Нагадаємо, у закладах дошкільної освіти Володимира змінилася плата за харчування дітей з 1-го січня 2022 року.
Таким чином вартість харчування дітей у закладах дошкільної освіти для не пільгових категорій становить:
- 31 грн (місцевий бюджет 15.50 грн, батьківська плата 15.50 грн) на день для дітей віком від 2 до 3 років;
- 45 грн (місцевий бюджет 22,50 грн, батьківська плата 22,50 грн) на день для дітей віком від 3 до 6 років та дітей в різновікових групах.
Читайте також: Нові страви від Євгена Клопотенка: як харчуються школярі в Нововолинську.
Печені сирники та макарони «за Клопотенком»: ввели зміни у харчуванні володимирських школярів
Доброго дня. Прошу дуже звернути увагу на шкільне харчування молочших та старших класів, особливо учнів 2 -ої зміни. Адже кожен місяць на кожну дитину виділяється на школу майже 2000 грн. , де ті гроші, то чому ж наші діти потім хапаються за животи що голодні, як їхній організм має витримати на такому харчуванні 6-7 годин?
1.Порції мізерні у 2- 3 рази менше норми.
2. Не смачні і не калорійні.
3. Одноманітні, багато зажаряних підлив без м‘яса, в котлетах м‘ясом теж майже не пахне.
4. Холодні сніданки.
5. Друга група харчується в основному майже 14.10 а це вже обід а не сніданок, то чому меню як сніданок , це не допустимо!
6. Перевага надається кашам і підливам плюс чайна ложичка якогось салатику та чай .
То ж скажіть для кого та реформа харчова для дітей?
Давайте може камери в блоках приготування їжі поставимо і крупним планом декілька камер над столами , от ми і побачимо що саме дітям дали їсти і скільки з тих грошей виділилось на їдальню, – 2000 грн. в місяць + 240 грн. батьки дають дітям у школу на харчуавння для доплати.