<

Думки про самогубство і тиск монаршої родини: що принц Гаррі та Меган Маркл розповіли у відвертому інтерв’ю Опрі Вінфрі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:24 | 10.03.2021 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Перше велике інтерв’ю принца Гаррі та його дружини Меган Маркл після того, як вони відмовилися від обов’язків членів королівської родини, стало вибуховим, як і можна було очікувати. У двогодинній розмові в ефірі CBS з Опрою Вінфрі — суперпопулярною американською телеведучою та подругою родини Гаррі й Меган — прозвучало чимало сенсацій.

Від складних переживань Меган, яка так і не змогла порозумітися з королівською сім’єю, до неочікуваної заяви про те, що весілля пари, за яким у 2018-му спостерігав увесь світ було… фейком, – передає Громадське

Що пішло не так у стосунках із королівською родиною?

Уже приблизно рік Гаррі та Меган не використовують титул «Вашої Королівської Високості» та не утримуються коштом королівської родини. Нині подружжя живе в Каліфорнії, США, де заробляє на життя, зокрема, завдяки співпраці зі Spotify та Netflix, виховує старшого сина Арчі та знов очікує на дитину після втрати малюка влітку 2020-го. Як ми дізналися з інтерв’ю — це буде дівчинка.

По суті, головне в розмові з Опрою — це загальне враження про атмосферу, у якій мешкала Меган після свого весілля з Гаррі у травні 2018-го. Зі слів Меган можна зробити висновок, що це була переважно самотність, вимушене мовчання та постійні непорозуміння з членами королівської родини.

Перші сигнали про те, що вона опинилась «у полоні», з’явились одразу ж після весілля, коли в Меган відібрали її банківські картки, паспорт і водійське посвідчення. З пресою рекомендували обмежити спілкування, аби Меган не бовкнула зайвого.

Але кульмінацією обурення стали дискусії про першу дитину Меган і Гаррі: ще коли Меган була вагітною Арчі, їй натякнули, що син не отримає титул принца, відповідно не матиме права й на охорону, як це передбачено для кожного члена королівської родини.

«У них немає права позбавляти цього. Коли я була вагітною, вони заявили, що хочуть змінити традиції для Арчі. Цікаво, чому?», — зауважила Меган.

На уточнювальне запитання Вінфрі, чи пов’язані ймовірні причини з кольором шкіри Арчі (у Меган є афроамериканське коріння — ред.), вона відповіла: «Під час моєї вагітності почали говорити, що йому не нададуть охорону, він не отримає титулу, водночас велися розмови й про те, наскільки темною може бути його шкіра, коли він з’явиться на світ».

На показово емоційне «what?!» Вінфрі (яке дало зайвий привід американським медіа відзначити її як блискучу інтерв’юерку, здатну співпереживати героям), Меган пояснила, що ніхто не обговорював таке безпосередньо з нею, але говорили з Гаррі. Однак хто саме, вона не уточнила, бо «це не були розрізнені розмови», та й причетним «це могло б завдати великої шкоди».

Гаррі інцидент коментувати відмовився, проте зауважив, що його вкрай засмутив той факт, що члени його родини не реагували в належний спосіб на нападки британських таблоїдів, які акцентували на расовій приналежності його тоді ще нареченої.

Та, мабуть, найбільш приголомшливим було зізнання Меган про наміри скоїти самогубство на тлі самотності й несприйняття королівською родиною. «Мені було соромно зізнаватися в цьому Гаррі. Але я знала: якщо не скажу, то вчиню це. Я просто не хотіла більше жити», — каже Меган.

За її словами, думки про це не йшли з голови, і залишатися на самоті було небезпечно. Меган зверталася до кількох високопоставлених співробітників королівського двору й навіть до подруги принцеси Діани. Але нічого не допомогло, а в палаці натякнули, що звернення до лікарні «спричинить погану реакцію».

Це, власне, і стало переломним моментом, коли подружжя вирішило залишити королівську родину й почати нове життя у США.

Сварка з Кейт Міддлтон, байдужість принца Чарльза

Були неприємні інциденти й у спілкуванні з окремими членами королівської родини. Британські таблоїди свого часу «розтягнули» історію про те, як Меган нібито довела до сліз дружину брата Гаррі, принца Вільяма, Кейт Міддлтон, з якою її часто порівнювали (до того ж Меган на тлі Кейт, яка ідеально вписалась у королівське сімейство з усіма його суворими правилами, не завжди виглядала позитивно).

Натомість Меган в інтерв’ю розповіла свою інтерпретацію цієї історії — зовсім протилежну. Проблема була нібито у виборі відтінку суконь дівчаток для весілля Меган і Гаррі, який ніяк не вдавалося погодити з Кейт. І якраз вона довела Меган до сліз — щоправда, потім вибачилася і надіслала Меган квіти на знак примирення.

До слова, виявилося, що справжнє весілля Гаррі та Меган відбулося на три дні раніше, ніж те, яке бачив увесь світ — пара в інтерв’ю назвала його «виставою для всього світу». Насправді ж вони таємно повінчалися під час приватної церемонії, на якій не було ані відомих гостей, ані навіть родичів.

Деякі подробиці своїх стосунків із батьком розкрив і Гаррі: за його словами, коли він звертався до принца Чарльза у важкий період, той у певний момент перестав відповідати на його телефонні дзвінки. А щодо рішення скласти королівські повноваження — попросив сина викласти його письмово.

«Але попри все я, звісно ж, буду завжди любити його. Хоча між нами багато болю, одним із моїх пріоритетів буде зцілити ці стосунки», — запевнив Гаррі. Щодо свого брата, принца Вільяма, він зазначив, що дуже любить його, «адже ми пережили разом стільки всього, маємо так багато спільного, але в нас тепер різні шляхи».

Хоч як дивно, але і Гаррі, і Меган відзначили, що в них залишилися гарні стосунки з королевою Єлизаветою II. Вона, за словами Гаррі, відповідала на його дзвінки частіше, ніж Чарльз, і знала про наміри подружжя відмовитися від повноважень членів королівської родини.

Дежавю

«Ми зробили те, що мали зробити», — підсумували своє рішення перебратися якомога далі від королівських обов’язків Гаррі та Меган. Кажуть, що не шкодують, адже «якби королівська родина захищала нас як слід, цього не сталося б». А втім, мовляв, наївно було думати, що так буде.

За словами Гаррі, стосунки з Меган «врятували його» і відкрили очі на те, що відбувається в королівській родині. За словами принца, він шкодує, що його батько та брат досі «перебувають у цьому полоні й не можуть із нього вибратися».

Меган за її неможливість примиритися із суворими правилами королівської родини й певною мірою навіть бунтарські рішення час від часу порівнюють із матір’ю принца Гаррі — принцесою Діаною. В інтерв’ю він каже, що боявся трагічного повторення історії, яка сталася з його мамою.

За словами Гаррі, остаточний розрив між Меган та його ріднею стався після візиту до Австралії. Нібито якраз тоді королівська родина почала «ревнувати» Меган, спостерігаючи, як радо її приймають прихильники. На такому ж ґрунті були конфлікти з Букінгемським палацом і в Діани. Для самої ж Меган ця поїздка стала доволі стресовою: в інтерв’ю вона розповіла, що їй ніяк не допомагали з підготовкою, і навіть слова австралійського гімну довелося гуглити самотужки.

«Не можу уявити, як почувалася Діана, змушена проходити через усе без сторонньої допомоги. Для нас це неймовірно складно, але принаймні ми є одне в одного», — зазначив Гаррі.

Діана загинула в автокатастрофі влітку 1997 року: одна з імовірних обставин її загибелі — постійне переслідування папараці, які після розлучення з принцом Чарльзом не давали спокою Діані. Але, схоже, Меган це не загрожує: подружжя оголосило справжню війну британським таблоїдам, а нещодавно Меган навіть успішно засудила газету Mail on Sunday за втручання у приватне життя її родини та наклепи.

До речі, дехто навіть побачив натяки у вбранні Меган, яка обрала для інтерв’ю чорну шовкову сукню від Armani та діамантовий браслет Діани, на те, який вигляд мала принцеса в одному з її найвідоміших (і найбільш резонансних) інтерв’ю BBC у 1996-му.

І трохи про саме інтерв’ю

У Букінгемському палаці, звісно, інтерв’ю Меган і Гаррі не залишили без уваги (хоча й не реагували поки що на зміст розмови): насамперед заявили про те, що час для його оприлюднення — не найвдаліший. 99-річний чоловік королеви Філіп саме перебуває в лікарні з хворим серцем. Мовляв, навіщо йому зайві стреси?

А ще незадовго до виходу інтерв’ю британське видання Times опублікувало матеріал, який показує й саму Меган не з найкращого боку. У ньому йдеться про те, що Меган нібито змусила піти з роботи двох своїх особистих помічників і тиснула на третього. У Букінгемському палаці заявили, що стурбовані такими заявами й уважно вивчать, що ж сталося насправді. Меган таку заяву сприйняла як «сплановану атаку» проти неї.

Хоча повну версію інтерв’ю поки не можна переглянути в мережі, колеги та прихильники Опри Вінфрі, які бачили його під час трансляції 7 березня, уже встигли оголосити «найкращим у її кар’єрі». А ось більшість реакцій усе-таки стосуються ймовірного впливу розкритих у розмові фактів на королівську родину. Наприклад, кореспондент BBC Джонні Даймонд, який пише про британську монархію, назвав інтерв’ю «нищівним».

«Поки геть не зрозуміло, чи відреагує палац на нього і як саме відреагує. Багато з цих одкровень мають такий особистісний характер, що будь-яка реакція видається недоречною. Королева не раз давала зрозуміти, що подружжя все ще пов’язане з ними. А щодо британських видань, які пара так ненавидить — чи заговорять вони тепер по-іншому? Це на них не схоже», — каже Даймонд.

Висловилася про інтерв’ю й Аманда Ґорман — юна американська поетка, яка виступала зі своїм віршем на інавгурації Джо Байдена. «Меган була найкращою можливістю змін для корони, відновлення та примирення для початку нової епохи. Але вони не просто кепсько поводилися зі світлом, яке йшло від Меган, вони його втратили», — написала Ґорман.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок