Здорове харчування – тренд, який приносить користь організму. Поради від експерта
Словосполучення «здорове харчування» чули всі, але що воно означає знають далеко не всі. Усіляки ток-шоу перетворили це словосполучення на тренд. Звісно, це добре, ділиться з БУГом думкою експерт зі здорового харчування, володимирчанка Світлана Філюшкіна, адже в моду входить звичка бути здоровим. Тренд приносить користь.
Здоровим можна назвати харчування, коли людина отримує з їжею необхідну кількість енергії для нормального функціонування організму, фізичної активності та підтримує і покращує здоров’я людини. Здорове харчування виключає з раціону все «харчове сміття», а це продукти з поганеньким хімічним складом, які містять ароматизатори, підсилювачі смаку, консерванти, транс-жири та інше.
Експерт підготувала кілька порад для того, щоб харчуватися здорово.
“При переході на здорове харчування вже на мінімальних термінах (2-3тижні) будуть помітні зміни. Зникають прищі, міцнішають нігті, стає здоровішим волосся та налагоджується травлення вцілому, пропадає важкість в шлунку, бо ви не переїдаєте”, – розповідає Світлана.
Також вона наголошує, що якщо ще ввести мінімальні фізичні навантаження, то тіло приходить в тонус та як бонус: мінус 2-3кг.
“Можна мучити себе дієтами, детоксами, потім зриватися і їсти все під ряд і набирати ще більше, бо організм, отримавши шок, буде запрограмований на запасання. А можна просто перестати травити себе шкідливою їжею”.
“Часто люди говорять, що в них немає часу готувати корисну їжу, не можуть відмовитись від чогось смачно-шкідливого або ж кажуть, що наші бабусі/дідусі їли картоплю зі шкварками та закусували її хлібом, а потім ще запивали чаєм з 3-ма ложками цукру і пончиком в пудрі. Але мушу зауважити, тоді не було фаст-фуду і наші предки не сиділи по півдня за гаджетами, а працювали та витрачали в рази більше енергії.
Експерт розповідає, що цілком можливо в 40 років мати тіло та здоров’я 25-річного. І ось тут потрібно обирати: їсти шкідливу їжу та говорити, що обмеження роблять вас не щасливими, або приводити себе в порядок і радіти відображенню в дзеркалі.
Для тих, хто обирає останнє – основні правила здорового харчування:
- Не переїдайте та дотримуйтесь своєї енергетичної цінності раціону. Їжте стільки, скільки витрачаєте.
- Старайтеся їсти різноманітну їжу, щоб ваш тижневий раціон нараховував біля тридцяти найменувань продуктів. Надавайте перевагу складним вуглеводам (каші, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з цільнозернового борошна або з висівками, бобові, овочі, гриби, свіжі фрукти) та зведіть до мінімуму прості вуглеводи (цукор, вироби з борошна першого ґатунку, випічка, солодощі);
- Насичуйте раціон клітковиною – овочі, фрукти, насіння, горіхи, необроблені зерна злаків. Потрапляючи в організм, клітковина вбирає вологу разом з жирами та шлаками і сприяє їх виведенню. Обирайте нежирні сорти м’яса та обов’язково їжте рибу, яйця, молочні продукти з нормальною жирністю.
- Окрім різноманітності їжте збалансовано, адже організму необхідні всі білки/жири та вуглеводи.
- Прокинувшись вранці випивайте склянку води, а також пийте свою денну норму (за рекомендаціями Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я це 30 мл на 1 кг маси тіла;
- Дотримуйтесь режиму харчування та сну. Їжте невеликими порціями 5-6 разів в день. Три основні прийоми та два-три легеньких перекуси, таким чином ви не доводите себе до страшенного голоду і не переїдаєте. А також їжте після 18:00, головне за 3-4 години до сну.
- Ведіть активний спосіб життя, ходіть більше або ж займайтеся спортом. Фізичні навантаження це не лише красиво, це ще й здорове, сильне та витривале тіло.
- Шукайте задоволення в спілкуванні, хобі, спорті, а не лише у їжі.
“Головне: перш, ніж щось з’їсти подумайте, чи принесе воно вам користь”, – наголошує Світлана Філюшкіна.