<

За добровільним об’єднанням громад – реальні зрушення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:28 | 16.04.2015 / Новини /
Перегляди
6
/ коментарі 3

З 4-го березня 2015-го року набув чинності Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», що створює всі необхідні законодавчі передумови для початку роботи з укрупнення територіальних громад.

Нагадаємо, 3-го березня 2015-го року Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який містить принципи добровільного об’єднання територіальних громад, визначає суб’єктів та основні умови добровільного об’єднання, описує порядок об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання їм державної підтримки. Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За попередніми даними, які озвучили під час засідання колегії облдержадміністрації, на Волині внаслідок реформи міжбюджетних відносин гостро постала проблема незабезпеченості фінансовими ресурсами бюджетів міст районного значення та сільських і селищних рад. Так із 408 сільських, селищних та міських (міст районного значення) бюджетів кошти для утримання апаратів місцевих рад у повному обсязі передбачено лише у 245-ти, у решти ж територій фінансових ресурсів для утримання органів місцевого самоврядування недостатньо. В цілому дефіцит складає понад 11 мільйонів гривень. Найбільше таких проблемних громад у Ратнівському, Ковельському та Маневицькому районах.

Як свідчить попередній аналіз доходів та витрат місцевих бюджетів області, у разі об’єднання громад більшість питань щодо утримання закладів соціально-культурної сфери та апаратів місцевих рад буде вирішено.

За словами заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука, на Волині процес об’єднання територіальних громад перебуває на стадії обговорення: на всіх рівнях виконавчої влади області проводиться постійна робота, відбуваються наради та засідання. Окрім того, в Ковельському районі та місті Нововолинськ створені окремі робочі групи.

– Зрозуміло, щось нове завжди лякає, адже на сьогодні більшість територіальних громад області ведуть усталений спосіб життя, а тому після об’єднання бояться опинитися у гіршій ситуації, але це хибне припущення, – запевняє Сергій Дмитрович. – Просто у такому вигляді, який наразі є, окремі громади не можуть себе профінансувати. Головним завданням укрупнення територіальних громад є не лише поліпшення матеріальної сторони та забезпечення добробуту громадян, а перш за все,  надання сільським громадам якісних базових соціальних та адміністративних послуг, які існують на рівні міст. Разом із тим, після об’єднання громад можна сподіватися на більш ефективне використання бюджетних коштів та інших ресурсів.

Нині держава змінила підхід та намагається максимально розвивати прихований потенціал регіонів: хоче створити конкурентне середовище та зменшити різницю між розвиненими і менш розвиненими регіонами. Оскільки закон про об’єднання громад уже набрав чинності, тож наразі кожна область має розробити перспективний план формування територій громад на основі методики, яку розробили у Кабінеті Міністрів України. Після того потрібно скористатися усіма передбаченими законодавством стимулюючими факторами: субвенціями та поверненням громадам податку на доходи з фізичних осіб.




коментарів: 3
  1. .
    Децентралізація влади – передача владних повноважень місцевим органам влади від центральних органів влади не матиме ніякого позитиву для переважної більшості громадян, бо права переділять між можновладцями, а громадяни так і залишаться безправними, скільки б їх не об’єднували. Об’єднання безправних не породжує нових прав для тих хто об’єднався, а саме на нестачі прав громадян тримається бюрократична система державного правління – джерело стагнації українського суспільства протягом останніх двадцяти років. Тому одночасно з децентралізацією влади і концентрацією мешкання громадя та органів державного правління (місцевого самоврядування) необхідно здійснити демократизацію – передачу народу частини владних повноважень депутатів і чиновників. Це досягається через надання чинності:
    – закону про референдум;
    – закону про форматування ЦВК шляхом обрання облрадами та радою АР Крим по два її члена (один від партій коаліції, а інший від опозиційних партій ВРУ) і формування інших комісій самою ЦВК шляхом найму з числа бажаючих позапартійних;
    – закону про вибори, в якому втілена гібридна виборча система;
    – закону про відкликання депутата в будь-який час його виборцями;
    – закону про обрання кожні п’ять років всіх суддів народом;
    – закону про відкликання судді в будь-який час його виборцями;
    – законам про обрання народом кожні п’ять років керівництва міліції, освіти та охорони здоров’я від райвідділу до міністра;
    – законам про відкликання у будь-який час обраних керівників міліції, освіти та охорони здоров’я їх виборцями;
    – закону про скасування всіх існуючих та заборону введення нових посадових пільг і привілеїв.
    – закону, який визначає для всіх податків наступний порядок: податки збираються за місцем створення виробу або надання послуги, але збирач податків може використати зібрані кошти тільки після перерахування фінансових коштів податковому органу більш наближеному до центральної податковій службі країни в обсязі Х % від зібраної суми, де Х – число, визначене законом;
    …” – https://espreso.tv/blogs/2015/01/15/pozbav_nas__bozhe__vid_cykh_reformatoriv_i_yikh_reform83

  2. Чим більша гадість тим більша радість ! Чому так радіємо ? Або не розуміємо що насправді криється за законом ” Про добровільне об’єднання територіальних громад ” , або в черговий раз задурюємо людям голови. Людям треба сказати перш за все правду, яка полягає у тому , що Територіальних громад, як первинних сб’єктів місцевого самоврядування в Україні не існує !!! То про яке об’єднання йде мова ? Та щє добровільне … може закон треба придумати про добровільну любов, або дружбу … “Горе реформатори та реаніматори” схаменіться та згадайте про людей . У законі ” Про добровільне об’єднання територіальних громад” йде мова про Ради , а де люди, громадяни України, члени територіальних громад ? Загубилися по дорозі . Цей так званий закон про добровільність працювати не буде , бо він не для людей і це головне ! Треба організовувати людей та оформлювати територіальні громади як первинний суб’єкт місцевого самоврядування ось тоді запрацює закон по справжньому бо люди будуть вирішувати з ким та як об’єднуватися. Робідь “горе реформатори” свою дурну справу алеж у вас нічого не вийде. До людей треба звертатися та разом робити добру справу тоді все буде добре !

  3. Україна споконвіків була й залишиться навіки багатонаціональною, поліконфесійною та земельно-демократичною РЕСПУБЛІКОЮ. Нинішня Конституція, як і усі попередні варіанти цього совкомівського основного закону з його братовбивчою «унітарністю», є олігархо-компартійно-адміністративною, антиринковою, антинародною і антиукраїнською (останньою у цьому фарсі) потугою скаредних тримачів влади і власності. НАРОД – це є суверен влади в Україні! Проте нам, народу, ніхто не дає права доступу до ЗМІ задля викладів власної національної, цивілізаційної, демократичної точки зору. Навіть попри те, що жодної з “підсолоджених” маніпуляцій-цяцянок для неосвіченого у конституційному праві народу не виконано досі й ніколи не судилося відбутися реальністю за цього режиму. Ізнов змовні маніпулятори суспільною свідомістю довірливої української громади силкуються закріпити власний нахабний, безжальний і руйнівничий для нації статус-кво всевладдя бездарів, достеменного розграбунку країни нинішнім нувориством і нащадками ненаситних баришників. МАЄМО НАШ, НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРОЕКТ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ НОВІТНЬОЇ РИНКОВОЇ ДОБИ: https://vk.com/doc107756497_352241094, https://vk.com/doc107756497_352237623, https://vk.com/doc107756497_352238362, https://vk.com/doc107756497_330135196, https://vk.com/doc107756497_344860756, https://vk.com/doc107756497_352568081.
    Нашого УКРопного, беззубого й плаксивого ЦВІТУ – мільйони мільйонів жебраючих і рабівничих по усьому світу… Невже ми, нащадки найдавніших цивілізацій, вчергове довіримо власну долю і долю ВЕЛИЧНОЇ НАЦІЇ зайдам, пожадливим, скаредним, грабівничим і безсовісним демагогам, що вони відверто глумляться над нами, обзиваючи нас “хохлами”? https://vk.com/doc107756497_376207098, https://vk.com/doc107756497_374200938, https://vk.com/doc107756497_374230542, https://vk.com/doc107756497_376198883, https://www.youtube.com/watch?v=UJIa-MdwdSI&feature=iv&src_vid=4hGWGhIttHA&annotation_id=annotation_45772315, https://www.facebook.com/pressclublviv, https://www.youtube.com/embed/hprwd0k-Qog?feature=player_embedded&showinfo=1&controls=1&autoplay=1, https://www.youtube.com/watch?v=2btP0AY9kmU&feature=youtube_gdata_player .
    Назви міст і наймення вулиць надихають націю і кожного громадянина! https://vk.com/doc107756497_382828010, https://vk.com/doc107756497_384598918

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок