Здорове харчування – тренд чи дійсно користь?
Напевно лише лінивий нічого не чув про здорове харчування(ЗХ). Адже ледь не в кожному ток-шоу розповідають про ПП,«правильное питание» так його називають російською. Тренд це чи ні, але я безперечно цьому рада, бо в моду входить звичка бути здоровим!
Здорове харчування це ні в якому разі не ДІЄТА. Здорове харчування – це такий своєрідний спосіб життя, коли людина відмовляється від «харчового сміття» і споживає лиш ту їжу, яка здатна приносити певну користь організму та забезпечувати всі життєвонеобхідні функції, а саме надавати енергію, забезпечувати ріст організму, нормальне функціонування всіх органів, сприяти зміцненню здоров’я. «Харчове сміття» – це продукти з поганеньким хімічним складом, які містять ароматизатори, підсилювачі смаку, консерванти, транс жири та інше. Та, на превеликий жаль, займають 90% полиць в продуктовому магазині.
То чи дійсно треба дотримуватись такого харчування? Відповідь дуже проста – від правильного харчування чи здорового способу життя залежить наше здоров’я, а отже і майбутнє!
А тепер трішки роз’ясню. При переході на здорове харчування вже на мінімальних термінах
(2-3 тижні) будуть помітні зміни! Зникають прищі, міцнішають нігті, стає здоровішим волосся та налагоджується травлення в цілому, пропадає важкість в шлунку, бо Ви не переїдаєте. А якщо ще ввести мінімальні фізичні навантаження, то тіло приходить в тонус та як бонус мінус 2-3 кг, думаю це те, чого хоче кожна людина, яка має хоч декілька зайвих кілограмів. Звичайно, можна мучити себе дієтами, детоксами, потім зриватися і їсти все під ряд і набирати ще більше, бо організм, отримавши шок, буде запрограмований на запасання. А можна просто перестати травити себе шкідливою їжею.
Часто люди говорять, що в них немає часу готувати корисну їжу або ж, що не можуть відмовитись від чогось смачно-шкідливого, або ж аргументують що це не потрібно,бо наші бабусі/дідусі їли картоплю зі шкварками та закушували її хлібом, а потім ще запивали чаєм з 3-ма ложками цукру і пончиком в пудрі з повидлом, смаженим в літрі олії?! І що така їжа є нормальною. Але мушу зауважити, тоді не було фаст-фуду і наші предки не сиділи по півдня за гаджетами чи комп’ютерами, а працювали фізично та витрачали в рази більше енергії.
Також хочеться запитати, де ті бабусі зараз?! І як би це банально не звучало, вони як не у лікарняних палатах, то в чергах за ліками зі своїми ровесниками. В усіх купа болячок! В когось підвищений тиск, в когось проблеми з серцем, печінкою, діабет, атеросклероз, астма і цей список можна продовжувати.
Думаю ніхто не хоче для себе такого майбутнього. Бо ж в 40 цілком можливо мати тіло та здоров’я 25-річного! І ось тут потрібно обирати: їсти шкідливу їжу та говорити, що обмеження роблять Вас не щасливими або приводити себе в порядок і радіти відображенню в дзеркалі.
Для тих, хто обирає останнє – декілька порад, як правильно харчуватись:
– проснувшись вранці випивайте склянку води, а також пийте свою денну норму (зарекомендаціями ВООЗ це 30мл на 1 кг маси тіла);
– дотримуйтесь своєї енергетичної цінності раціону. Не переїдайте, їжте стільки скільки витрачаєте;
– старайтеся їсти різноманітну їжу, щоб ваш тижневий раціон нараховував біля тридцяти найменувань продуктів;
– їжте невеликими порціями 5-6 разів в день. Три основні прийоми та три легеньких перекуси, таким чином ви не доводите себе до страшенного голоду і не переїдаєте. А також їжте після 18:00, головне за 3-4 години до сну;
– не насичуйте їжу жиром штучно, мається на увазі смаження в великій кількості олії та використання соусів на основі олії та інше. Жиру з яєць, м’яса, молочних продуктів цілком достатньо. Єдине потрібно додати в раціон ненасичені жири, вони сприяють виведенню шкідливого холестерину і містяться в рибі, оливковій олії, авокадо, горіхах, насінні льону;
– надавайте перевагу складним вуглеводам (каші, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з цільнозернового борошна або з висівками, бобові, овочі, гриби, свіжі фрукти) та зведіть до мінімуму прості вуглеводи (цукор, вироби з борошна першого ґатунку, випічка, солодощі);
– насичуйте раціон клітковиною – овочі, фрукти, насіння, горіхи, необроблені зерна злаків. Потрапляючи в організм, клітковина вбирає вологу разом з жирами та шлаками і сприяє їх виведенню;
– не переїдайте на ніч, бо вночі травна система хоче спати, а не працювати та і жир спалюється лише під час сну.
І головне перш, ніж щось з’їсти подумайте, чи принесе воно Вам користь.