<

Журналісти проаналізували депутатські запити волинських нардепів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:54 | 23.11.2015 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Після того, як працівники Генпрокуратури просто у сесійній залі Верховної Ради показали відео із нардепом Ігорем Мосійчуком, що бере хабар за подання «правильного» депутатського запиту, голова ВРУ Володимир Гройсмандоручив опублікувати всі запити нардепів на сайті Ради.

Журналісти ВАР проаналізували, які запити подали волинські нардепи за майже рік роботи.

Нардеп Юрій Савчук за рік роботи не подав жодного запиту, – йдеться на сайті Верховної Ради.

Депутат від луцького округу №22 Ігор Лапін подав лише один запит – щодо вилучення дипломатичних паспортів у народних депутатів України VII скликання, які голосували за «Диктаторські закони» 16 січня 2014 року, а також вилучення дипломатичних паспортів у членів Уряду Миколи Азарова до міністра закордонних справ Павла Клімкіна у співавторстві із ще 40 нардепами, зокрема Ігорем Гузем.

Депутат від округу №19 на Західній Волині Ігор Гузь подав 6 запитів. Окрім згаданого запиту щодо диппаспортів, вони стосувалися скрапленого газу, використання земель, ремонту доріг, потяга «Львів-Київ» та екстрадиції Олега Вовка.

У запиті щодо необхідності проведення аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку та скрапленого газу до Арсенія Яценюка йдеться про те, що до Гузя звернулися жителі Любомльського району, які не мають балонів з газом для побуту.

«Обсяги скрапленого газу, необхідні для забезпечення побуту мешканців населених пунктів району та області, оселі яких не газифіковані природнім газом, а це понад 83 тисячі користувачів!, ПАТ «Волиньгаз» закуповує на торгах спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для забезпечення комунально-побутових потреб населення», – пише Гузь у запиті.

За словами нардепа, деякі люди змушені купувати скраплений газ на заправках, що заборонено законодавством та може призвести до нещасних випадків. Гузь відзначає, що «Волиньгаз» та обласна влада зверталися до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, однак це не дало результату. Так, із квітня 2015 року до жовтня (часу написання запиту) аукціони для закупівлі скрапленого газу не проводилися.

«…аукціонний комітет аргументує його відміну відсутністю затвердженої стартової ціни. Хоча Постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня №635 затверджено нову формулу розрахунку стартової вартості скрапленого газу для населення!» – пише Гузь. Тому він просить Яценюка, «минаючи усі бюрократичні перепони, невідкладно вирішити питання».

Другий запит Ігоря Гузя стосується «врегулювання чинного законодавства України по використанню земель оборони у сільськогосподарських угіддях та необхідності підготовки постанови про Порядок використання земель оборони для іншого цільового призначення (зокрема сільськогосподарського)» та адресований теж Яценюку.

У ньому 17 липня Гузь пише, що до нього звернувся ТзОВ «Прогрес» у Володимир-Волинському районі Вітрук А.О.господарство якого використовувало 320 га земель оборони та сплачувало відповідні податки і збори, з проханням врегулювати законодавство. Справа у тому, «порядку щодо врегулювання відносин між юридичними та фізичними особами, які бажають взяти землі оборони в оренду для сільськогосподарського використання, та військовими частинами, які можуть надати їх в оренду за погодженням з органами місцевого самоврядування або місцевим органами виконавчої влади, не встановлено».

Раніше такі землі використовували військові радгоспи, а нині багато із них заростають чагарниками. У Володимир-Волинському районі станом на липень 2015 року було 1939 гектарів земель військового радгоспу, які не використовувалися. Тому він просить Яценюку ініціювати прийняття відповідного Порядку.

У запиті щодо необхідності виділення коштів на ремонт та утримання доріг у Волинській області з Державного бюджету України від 17 липня Гузь просить у Яценюка виділення 50 мільйонів гривень на волинські дороги. У 2015 році на їх ремонт на Волині необхідно було 250 мільйонів. Але захистили лише 144 мільйони, а станом на липень не виділили нічого. На експлуатаційне утримання потрібно було 188,8 мільйона, а виділили 91,2. При цьому вартість паливно-мастильних матеріалів зросла вдвічі.

Також у 2015 році на сесії облради затвердили на ремонт доріг 4 мільйони та станом на липень планували 10, але цього було не достатньо, – писав Гузь.

У запиті «щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на екстрадицію Олега Вовка» до міністрів юстиціїПавла Петренка та внутрішніх справ Арсена Авакова, а також Генпрокурора Віктора Шокіна йдеться про колишнього директора «Ковельського ЖБК» Вовка, що обдурив вкладників. Гузю стало відомо, що 2 лютого 2015 року його затримали в Іспанії, однак станом на 3 липня 2015 року не провели екстрадицію, що він і просить зробити.

У запиті «щодо вжиття невідкладних заходів реагування для недопущення відміни курсування потяга №142/141 «Львів-Київ» з 20 лютого 2015 року та необхідності відміни розпорядження «Укрзалізниці» №183 від 28 січня 2015 року» Гузь та ще 6 нардепів 13 лютого 2015 року звернулися до першого заступника гендиректора Державної залізничної адміністрації України Максима Бланка, міністра інфраструктури Андрія Пивоварського та Арсенія Яценюка. Нардеп пише, що потяг варто не відміняти через соціальну значимість та затребуваність маршруту.

Нардеп Сергій Мартиняк подав 3 запити.

Перший – від 17 липня 2015 року до міністра освіти і науки Сергія Квіта щодо забезпечення шкільними автобусами загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів акредитації у селах та селищах Волинської області. Нардеп пише, що через мобілізацію багато шкільних автобусів вилучили на фронт.

До того ж у 2012-2014 роках скоротили кількість шкіл, тому діти змушені ходити вчитися у сусідні села. А в окремих селах приватні перевізники відмовляються їх возити через погану якість доріг. Тому він просить Квіта взяти під особистий контроль проблему доїзду школярів на навчання, аби не допустити зриву навчального процесу.

Другий запит Мартиняка та ще 3 нардепів «щодо надання інформації стосовно постанови Кабінету Міністрів України №237 від 29 квітня 2015 року» адресований Арсенію Яценюку. Нардеп пише, що до нього звернулися українські підприємці, які «здійснюють діяльність з розподілу природного газу». У вказаній постанові Кабмін врегулював норми споживання природного газу для населення, який використовують для приготування їжі иа підігріву води, які, мовляв, стали вдвічі меншими.

«В результаті прийнятої Кабінетом Міністрів України постанови без будь-якого наукового обґрунтування статистичних даних виявилося, що фактичне споживання природного газу вищевказаними категоріями споживачів значно перевищує обсяги, що встановлені новими нормами. Доказом такого ствердження є фактичні дані з приборів обліку по аналогічних категоріях споживачів в різних регіонах України», – йдеться у запиті.

«Як наспідок, принята постанова КМУ призводить до вимивання обігових коштів газопроподільних підприємств, демотивує сплживачів до встановлення приладів обліку, дестабілізує роботу газорозподільчих компаній через різке збільшення обсягів неоплаченого але спожитого газу…», – додають нардепи.

Також вони повідомляють, що такі зміни негативно вплинуть на фінансовий стан НАК «Нафтогаз України». Тому вони просять пояснити мотив прийняття постанови і вказати, коли норми споживання приведуть до обґрунтованого рівня.

Степан Івахів також подав 3 запити.

Перший – «щодо припинення кримінального переслідування військовослужбовців п’ятдесят першої окремої механізованої бригади» він подав 12 грудня 2014 року до Генпрокурора Віталія Яреми.

У ній Івахів нагадував, що «військова» прокуратура Південного регіону вела розслідування кримінальної справи щодо бійців 51-ої та 72-ої бригад, які нібито відмовилися від несення обов’язків військової служби у бойовій обстановці. Йдеться про події, які нібито мали місце біля Свердловська на Луганщині у липні 2014 року.

Проте 16 вересня 2014 проку ВРУ прийняла закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», де передбачене недопущення кримінального переслідування учасників подій в цих областях. Тому Івахіву незрозуміло, чому бійців судять за дії під Свердловськом. Він просив закрити справи проти бійців.

У другому запиті від 20 лютого 2015 року «щодо відзначення державними нагородами екіпажу танку Т-64 танкового батальйону 14-ї Володимир-Волинської ОМБР ВСУ у складі Миколи Тишика, Романа Ляшка та Костянтина Мрочка» Івахів просив міністра оборони добитися нагородження героїв вказаного екіпажу.

У третьому запиті від 24 квітня 2015 року Степан Івахів, Сергій Мартиняк та ще 9 нардепів також звертаються до Степана Полторака «щодо нагальної необхідності вжиття невідкладних заходів у відновленні військової кафедри Кременчуцького льотного коледжу Національного авіаційного університету».

Вони пишуть, що до групи «Воля народу» звернулося керівництво Кременчуцького льотного коледжу НАУ з проханням відновити військову кафедру. Цей коледж – єдиний із цивільних закладів в Україні, який готує пілотів вертольотів.

До 2004 року він мав військову кафедру, тому випускники мали первинне офіцерське звання. Також депутати вказують, що коледж має необхідну матеріалу базу та необхідні кадри. Однак через реорганізацію у 2004 році кафедру закрили, а ЗСУ не забезпечені резервом пілотів вертольотів. Тому кафедру варто відновити.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця