<

Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:40 | 27.03.2021 / Новини / , /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Президент Володимир Зеленський скасував укази колишнього глави держави Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду.

Про це вказано на сайті Офісу президента, – пише Громадське.

В указі зазначено, що таке рішення ухвалили «з метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини й громадянина, забезпечення державної незалежності та національної безпеки, керуючись національними інтересами України».

Зеленський скасував два укази Януковича: від 14 травня, яким призначили Тупицького, та від 17 вересня, котрий стосувався Касмініна.

У документі також вказано, що узурпація влади у 2010 — 2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ нацбезпеки й оборони України. Водночас окремі судді КСУ продовжили виконувати свої повноваження, створюючи «загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування, тобто з 27-го березня.

Відсторонення Тупицького

Президент Володимир Зеленський своїм указом відсторонив його від посади. Причина — в кримінальній справі стосовно Тупицького. Зокрема журналісти програми «Схеми» опублікували «Плівки Тупицького», які свідчать, що нинішній очільник Конституційного Суду брав тіньову участь у приватизації «Зуївського енергомеханічного заводу». Після цього його викликали до Офісу генпрокурора. Тупицький не прийшов, тому про підозру йому повідомили поштою.

Конституційний Суд, своєю чергою, назвав указ Зеленського «юридично нікчемним», тому виконувати його не збираються.

Однак співробітники УДО не пропускають Тупицького до суду, посилаючись на указ президента та звернення Державного бюро розслідувань.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця