<

Як зміниться ціна долара весною і чи відпустить НБУ офіційний курс

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:25 | 19.02.2023 / Новини / , , /
Перегляди
950
/ Коментарі відсутні

Гривня з початку року помітно зміцніла, а курс долара впевнено тримається нижче 40. 24, чи може це спонукати НБУ повернутись до плаваючого курсу та, чого чекати на готівковому ринку цієї весни.

Про це пише 24 Канал.

Чому гривня міцнішає

Економісти зауважують, що на зміцнення гривні впливав ряд факторів. Зокрема, фінансові, психологічні та скорочення розриву між імпортом та експортом. 

  • Фінансова допомога та міжнародні резерви

Економіст Данило Монін зауважує, що процеси на валютному ринку у січні розвивались краще, ніж він очікував. На його думку, це було викликано двома факторами:

  • насамперед курс валюти був нижчим, ніж у грудні, хоча зазвичай у січні попит на валюту зростає, але у 2023 році цього не відбулось;
  • фінансова підтримка Заходу.

Данило Монін, кономіст:

«Україна отримала близько 3,2 мільярда доларів, що дозволило стабілізувати дисбаланс щодо імпорту, а міжнародні резерви зросли майже на півтора мільярда доларів за січень. Це дозволяє говорити, що в Україну валюти приходить більше, ніж йде і відповідно курс зміцнюється». 

Олег Гетман теж підкреслює, що в першу чергу зміцненню гривні сприяло збільшення обсягів золото-валютних резервів, які поповнювались внаслідок фінансової допомоги від Європи та США. Ці надходження, значно перекриває відтік валюти з країни.

«Тому у нас є позитивний платіжний баланс. Це очевидно для фінансових гравців й вони відповідно мають позитивні настрої щодо стійкості національної валюти. Це в першу чергу. Це головний фактор», – Олег Гетман . 

  • Скорочення розриву між імпортом та експортом

Наступним не менш важливим фактором, який сприяє зміцненню гривні – зерновий коридор, який успішно працює. Таким чином український експорт поступово та стабільно зростає.

  • Психологічний фактор та довіра до банківської системи

І останній, але не менш важливий фактор зміцнення гривні, на думку Гетмана, – психологічний. Йдеться про покращення очікувань підприємців та зникнення серед населення панічних настроїв міняти гривню на іншу валюту. В наслідок цього починають зростати депозити та відновлюватись довіра до банківської системи.

Населення обирає тримати гроші не лише у валюті, але й інші фінансові інструменти: державні облігації, воєнні, депозити тощо. Причому в національній валюті,
– розповідає він.

Тож Гетман резюмує, що це все сприяє відсутності тиску на долар, що допомагає гривні потрохи укріплюється на готівковому ринку.

За рахунок імплементування декількох інструментів хеджування валютного ризику від регулятора – тримісячний депозит з можливістю купівлі валюти та шестимісячний депозит за офіційним курсом НБУ – на ринку попит трохи ослаб та дав можливість стабілізуватися готівковому курсу долара на рівні 40 гривень за долар. Також на попит впливає дефіцит гривні “на руках” населення, – пояснює зміцнення гривні дилер Департаменту глобальних ринків ОТП Банку Антон Курінний.

Чого чекати від курсу навесні 

Олег Гетман підкреслив, що динаміку курсу задає НБУ, оскільки 90% операцій відбуваються безготівково по фіксованому курсу 36,6 гривні за долар. І лише близько 10% операцій – в готівковому напрямку, який плаває в межах 39–41 гривень.

Тож економіст пояснює, таким чином не варто звертати увагу на те, що відбувається в готівці, оскільки це лише одна десята від того, що відбувається в інших напрямках операцій.

Що до прогнозів. То є очікування, що НБУ сподобалась політика, яку він проводить. Він не хоче повертатись до гнучкого курсоутворення, хоча для цього вже є всі підстави. Курс нікуди не улетить, а навпаки може ще й укріплюватись гривня,
– прогнозує Гетман.

Що стосується того, яким все ж буде готівковий курс, економіст вважає, він коливатиметься поблизу фіксованого – “плюс-мінус три-чотири гривні”.

Данило Монін також досить оптимістичний щодо курсу гривні до долара й наразі не бачить проблем за яких би готівковий курс не втримався на поточному рівні.

На його думку, можуть виникнути проблеми лише якщо будуть затримки з надходженнями фінансування. Наприклад, надходитиме не 3 мільярди, а 1,5 або 1. Разом з тим вважає, що навесні буде досить стабільна курсова ситуація.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер