<

Волинь у вогні або навіщо волиняни нищать власну землю?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:23 | 28.09.2016 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

В осінню пору особливо актуальним є питання протидії пожежам у природних екосистемах.

Недотримання громадянами правил поведінки під час перебування в лісових масивах, на полях, торфовищах, відкритих територіях стає причиною масштабних пожеж. Трав’яна підстилка може вмить спалахнути від кинутого недопалку чи навіть сірника. Щодня підрозділи ДСНС виїжджають для ліквідації пожеж на відкритих ділянках місцевості, торфовищах, полях, сільгоспугіддях. Зокрема, впродовж минулої доби в Україні виникло 37 пожеж у природних екосистемах на загальній площі 21 га. З початку року зафіксовано 20 тис. 327 пожеж в екосистемах на площі 17 тис. 173 га.

Так, за минулий тиждень підрозділи пожежно-рятувальної служби Волинської області ліквідували 24 пожежі у приватному житловому секторі та  11 в екосистемах., з них 5 пожеж торфу,  6 – сухої трави.

У ці вихідні через необережне поводження з вогнем мешканців краю знову горіла суха трава на сільськогосподарських угіддях краю у селі  Підцаревичі  Маневицького району, а також виникло загорання торфу площею один гектар поблизу села Острівок Володимир-Волинського району.  Пожежі ліквідовані. А от винні у пожежах встановлюються і будуть відповідати за такі пали перед законом.

Рятувальники вкотре закликають громадян бути максимально обережними під час відпочинку на природі, з вогнем у побуті, на присадибних ділянках та відкритих територіях. Особливо це стосується мешканців сільської місцевості. Власники земельних ділянок продовжують спалювати сухотрав’я, сподіваючись, що дощ загасить, зневажаючи землю, що буде відновлюватися декілька років, роботу працівників служби «101», сподіваючись на «все одно приїдуть-загасять», та власне своїх же односельців, які вимушені днями дихати димом від спалювання сухої трави та горіння  торф’яників.

Особливу небезпеку становить саме випалювання посуші на полях після завершення сільськогосподарських робіт, адже такі дії призводять до виникнення масштабних пожеж. Вогонь швидко може перекинутися на поруч розташовані населені пункти, лісові масиви.

Для недопущення пожеж, спричинених  громадянами через випалювання ними сухої рослинності співробітники Управління ДСНС України у Волинській області разом з представниками Держекоінспекції та поліції протягом двох останніх місяців активно проводили профілактичні рейди і виявили ряд порушників: один гектар поля у селі Городище-2 Луцького району спалила 87-річна жінка, котра отримала термічні опіки обличчя, передніх кінцівок, передпліччя; по 0,5 та 0,08 гектара  – мешканці сіл Уляники Рожищенського та Конюхи і Колпитів  Локачинського районів. Їх  притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 77-1 КУпАП у сумі 170 грн. Мешканця с. Підбереззя, який  спалював післяжнивні залишки на полі площею 0,05 га.  та палія у с. Вільхівка, де площа загорання 2 га, притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 77-1 КУпАП у сумі 340 грн. У селищі Дубище рятувальники загасили пожежу сухої трави площею 0,03 га на полі місцевого мешканця, де поблизу знаходилися поля зернових культур. Працівниками Рожищенського райвідділу Управління ДСНС разом із представником Державної екологічної інспекції у Волинській області вдалося з’ясувати  особу палія – ним виявився мешканець селища міського типу Дубище Василь Паченко. За самовільне спалювання сухотрав’я на полі на нього складено протокол про притягнення його до адміністративної відповідальності за статтею 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків», відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення». За такі дії передбачено штраф в розмірі 170 гривень. 

Попри застороги рятувальників та фахівців екологічної інспекції, громадяни області продовжували спалювати сухотрав’я  на земельних паях після збирання врожаю, що призвело до великих пожеж і навіть трагічних випадків. Так, на полі між смт Мар’янівка та селом Цегів Горохівського  району вогонь охопив близько 0,3 га стерні і міг перекинутись на зернові поля. Для гасіння пожежі вогнеборці подали декілька водяних пожежних стволів і загорання вдалось ліквідувати з найменшими збитками. А на місці події було виявлено тіло власника земельного паю, Євгена М., 1948 року народження. Як встановила спеціальна комісія, причиною пожежі стерні на полі стало необережне поводження з вогнем потерпілого. Очевидно, людина намагалась самотужки загасити вогонь, який за допомогою вітру загрожував перекинутись на сусідську пшеницю. Причиною смерті людини стала дія надмірно високих температур внаслідок горіння, що вплинуло на слабке здоров’я пенсіонера.

За фактами пожеж, спричинених мешканцями в природних екосистемах в області порушено 4 кримінальних справи. З початку року 90 волинян притягнуті до адміністративної відповідальності. Лише з 13 по 17 вересня заплатили штраф за займання торф’яників у селах Городок та Колодіє Маневицького району Борис Смітчик та  Леонід Ольшевський,  за спалювання сухої трави  у селі Кукли цього ж таки району – Марія Макарчук.

Шановні волиняни! Рятувальники закликають Вас не палити суху траву та не продовжувати списки людей, котрі влаштовують пали на волинській землі!

Суворо дотримуйтеся правил пожежної безпеки та не провокуйте пожежі в природних екосистемах. В першу чергу, не випалюйте стерню на полях, суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводьте відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, не розкидайте недопалки та сірники на суху трав’яну підстилку. Стежте, щоб діти не бавилися з вогнем.

 Пам’ятайте, що, спалюючи суху рослинність,  можна завдати непоправної шкоди довкіллю та власному здоров’ю і навіть життю. Відповідно до чинного законодавства за випалювання посуші передбачена адміністративна, а в складних випадках і кримінальна відповідальність.

Звертаємося і до голів сільських рад  – помітивши навіть невелике загорання, не гаючи часу, телефонуйте до Служби порятунку за номером 101. Відомо, що маленьку пожежу легше загасити,  ніж велике полум’я.

УДСНС України у Волинській області

unnamed-17




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця