<

Зимова риболовля – задоволення на межі з небезпекою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:50 | 18.01.2016 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Не встиг на річках, озерах та ставках з’явитися міцний прошарок льоду, як завзяті любителі екстремальної зимової ловлі просто всіяли собою водні плеса Волині. Однак, лід може підвести, попереджають співробітники МНС та йдуть до рибалок на водойми, аби їм це пояснити. Такий профілактичний рейд був проведений і Володимир-Волинського МРВ У ДСНС. Провідний фахівець Олег Іовенко з колегами провели бесіди та роз’яснення серед місцевих любителів екстріму.

Перш ніж із завзяттям крокувати льодовим покровом водойми, з берега спеціалісти радять оцінити безпечність свого маршруту. Не варто влаштовувати риболовлю біля стоку води (наприклад, із ферми або фабрики), також небезпека тонкої криги чатує вас поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід.

Візьміть із собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода, слід залишатися на суші та не випробовувати долю. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

Безпечним вважається лід, що має такі характеристики: для одного пішоходу – зеленкуватого відтінку, товщиною не менше 7-ми сантиметрів; масова переправа пішки організовується при товщі льоду не менше 15-ти сантиметрів. І все ж, якщо лід почав тріскатися під ногами, негайно повертайтеся! Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від криги.

Непорушними правилами для тих, кому взимку закортіло свіжої риби та гострих вражень, надзвичайники вважають наступними:

  • не пробивайте поруч багато лунок;
  • не збирайтеся великими групами на одному місці;
  • не пробивайте лунки на переправах;
  • не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке б клювання там не було;
  • завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів;
  • тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.

Якщо ж все ж відпочинок перетворився у біду та ви потрапили під кригу, намагайтеся дотримуватися наступних правил: широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся! Намагайтеся не обламувати крайку криги, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне – пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало якомога більшу площу опори. Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли.

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. Кидати зв’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра до постраждалого.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце!

Дбайте про свою безпеку, не додавайте роботи надзвичайникам та не псуйте відпочинок собі!

CIMG7415




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер