<

Яка доля рівня молодшого спеціаліста і що буде з закладами, які їх готують? Питання обговорили на семінарі у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:50 | 19.10.2018 / Володимир /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

18-го жовтня у стінах Володимир-Волинського педагогічного коледжу відбувся семінар, у якому взяли участь професори та викладачі українських університетів. Головне питання, яке обговорили під час заходу: яке майбутнє у освітніх закладів I-II рівня акредитації, які готують молодших спеціалістів. Захід відбувся у рамках тижня трудового навчання.

Питання є надто важливим, пояснюють учасники семінару, адже на даний момент в Україні не розуміють як готувати і хто буде готувати «молодших бакалаврів». Існує дуже туманне уявлення про те, що повинно в себе включати це поняття. У зв’язку з цим, можливі варіанти розвитку подій, коли молодший бакалавр просто замінить молодшого спеціаліста, або у вживанні залишаться обидва варіанти кваліфікації. Що ж з такою інновацією чекає на коледжі, які готують спеціалістів цього рівня? Який правильний вихід з ситуації? На семінарі учасники виробили спільні думки і пропозиції, які будуть згодом відстоювати.

“На сьогоднішній день сисмема освітніх закладів I-II рівня акредитації покрита невідомістю, у зв’язку з тим, що прийнятий закон “Про вищу освіту”, який не передбачає підготовку молодшого спеціаліста. Є молодший бакалавр.  Ми маємо перейти на підготовку молодших бакалаврів або ж готувати бакалаврів. Нелегко визначитися  і непросто буде ліцензувати спеціальності. Крім того, є зміни у програмах загальної середньої освіти. Є думка , що таких дисциплін, як музика, образотворче мистецтво і трудове навчання не буде, а буде просто мистецтво. У зв’язку з цим стандарти підготовки вчителів також потрібно обговорити. Доленосних рішень не приймаємо, але виробимо спільні думки і позиції, які будемо відстоювати щодо того, якою буде підготовка фахівців”, – розповів Олександр Юринець, заступник директора педагогічного коледжу з навчальної роботи.

На сьогодні питання стоїть не так в кількості підготовки викладачів трудового навчання, а в якісному показнику. І на Волині він набагато вищий, ніж в інших регіонах, розповідають учасники семінару. У рамках нової школи спочатку потрібно підготувати вчителів, а потім готувати класи і обладнання. Адже без підготованого вчителя, обладнання і нові парти великих змін в системі освіти не несуть.

В Україні говорять, що закон «Про вищу освіту» був прийнятий передчасно, і слід було спершу обговорити поточне і майбутнє положення коледжів і технікумів, а також кваліфікації молодших спеціалістів. У зв’язку з виниклою невизначеністю, перегляд справи молодшого спеціаліста був відкладений.

На даний же момент активно ведуться обговорення в середовищі теоретиків, співробітників коледжів, працівників профтехосвіти і роботодавців з різних сфер діяльності, з метою знайти прийнятне для всіх рішення, з урахуванням всіх потреб і запитів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер