<

У Володимир-Волинському суді допитали трьох свідків по «Запорізькій справі»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:43 | 25.10.2018 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

25-го жовтня у Володимир-Волинському міському суді продовжили провадження щодо 20-ти екс-бійців колишньої 51-ї ОМБр, яких обвинувачують в самовільному залишенні місця дислокації. В порівнянні з попередніми днями судового розгляду, коли з’являвся лише один свідок, сьогодні прибули одразу троє.

Першим провели допит Сергія Чергінця, на момент подій в липні 2014 року він був командиром хлопців, яких обвинувачують. Наразі Чергінець продовжує військову службу в 14-й бригаді.

Свідок зазначив, що за день до подій був сильний обстріл зі сторони противника. Наступного дня військовослужбовці почали говорити, що ще одного обстрілу можуть не пережити, а тому потрібно залишати терикон, і виходити до українських військ. Чергінець наголосив, що був проти таких дій. Однак потім біля терикону відбулася зустріч військовослужбовців з місцевим хлопцем. Його називали “Славік”, він пропонував провести їх до українських військових. Свідок повідомив, що знов виступив проти таких дій.  Наступною у них була зустріч з сепаратистом з позивним “Кореєць”, який пропонував їм здатися, або через добу терикон зрівняють із землею.

“Ми пояснили особовому складу, що нам немає куди йди. Вже після обіду я помітив як хлопці кучкуються біля машин”, – зазначив свідок.

Чергінець розповів, що після того, як солдати повідомили, що будуть йти до українських збройних сил, командир віддав наказ здати всю зброю. Пізніше при допиті свідок повідомив, що помітив, як солдати намагалися сховати гранати в кишені та іншу зброю. Тоді одна з адвокатів запитала, чи не вважає свідок, що саме таким чином хлопці хотіли прориватися “до своїх”, маючи при собі хоч якусь зброю.

Хлопці виходили з терикону двома групами. Після того, як перша група пішла, свідок зазначив, що один з солдатів зателефонував і повідомив, що вони дісталися села, де їх добре прийняли і нагодували. Також запропонував іншим не боятися йти. Тут же обвинувачений Шиць запитав у свідка чим в цей час була зайнята та частина солдат, які не пішли в першій групі. Чергінець повідомив, що до моменту дзвінка всі разом укріпляли позиції на териконі.

Після дзвінка друга частина хлопців вирішила залишити терикон. Чергінець сказав  всім, хто прийняв таке рішення, здати зброю. У підніжжі терикону на солдатів чекав автобус, який мав привести їх до першої групи. Свідок наголосив, що хоча й у хлопців був подавлений настрій, але вони весь час говорили, що потрібно прориватися з оточення до українських збройних сил і жодного разу не говорили, що варто здаватися. Після того, як хлопці залишили терикон, із військовослужбовців 51-ї ОМБр залишилося лише 11 солдатів. Тоді було вирішено, що здійснювати своє завдання вони надалі не зможуть, і разом з 72-ю бригадою відступили до ЗСУ.

У судовій залі заслухали ще двох свідків, які служили в 72-й бригаді і на момент подій перебували на териконі. Одразу двоє екс-військових наголосили, що через 4 роки погано пам’ятають події. Перший свідок Олександр Островський повідомив, що не бачив як хлопці залишали терикон. Однак наголосив, що під час перебування на териконі хлопці робили все можливе для виконання поставлених завдань.

Другий свідок наголосив: “Вони прийшли холодні і голодні на терикон, у них навіть води не було, і ми ділилися своїми припасами”.  Свідок ще додав, що за день до цих подій передував сильний обстріл зі сторони противника. А потім було три доби відступу до українських позицій.

У судовій залі залишилося ще допитати 5 свідків зі сторони обвинувачення. Слухання продовжиться 29-го листопада.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця