<

«Наша мета – наблизити медичні послуги до населення», – голова Оваднівської громади Сергій Панасевич

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:19 | 7.12.2021 / Інтерв'ю / /
Перегляди
515
/ Коментарі відсутні

Оваднівський староста Сергій Панасевич та генеральний директор КП «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Сергій Іванюк розповіли про наближення медичних послуг до населення та про створення власного медичного центру громади.

Керівництво Оваднівської сільської ради прийняло рішення (і вже реалізовує його) про створення в громаді Центру первинної медичної допомоги, який буде діяти не залежно від міського. Що спонукало депутатський корпус Оваднівської сільської ради відважитися на цей відповідальний крок, – дізналася журналістка Антоніна Булавіна для газети “Місто Вечірнє”.

— Сергію Степановичу, Оваднівській громаді вдалося створити свій Центр первинної медичної допомоги. Що слугувало стимулом для цього?

Не хочу нікого критикувати, але, коли створювалася первинка у Володимирі, ми на зборах усі підтримали це рішення, підтримали кандидатуру Катерини Василівни Чубок на посаду керівника цього центру, вирішили, що разом будемо погоджувати всі питання. За задумом мала бути спільна первинка, але згодом утворили лише Володимир-Волинську, не районну, а тільки міську.

Була напружена ситуація з укладенням договорів. Люди ставилися з недовірою, не знали, чи дійсно надходитимуть кошти, але нас запевнили, що за умови, якщо 75% відсотків населення громади підпише договори, кошти будуть і на послуги, і на утримання ФАПів.

Наша об’єднана громада уклала 82% договорів із сімейними лікарями, і то завдяки працівникам ФАПів, які провели колосальну роботу, ходили по оселях, переконували людей. І раптом керівництво КП «Володимир-Волинський центр первинної медичної допомоги» без погодження з нами стало закривати ФАПи.

Нас фактично шантажували. Але закрити ФАП у такому селі як Овлочин чи Свійчів – це катастрофа: проблеми з транспортом, черги в лікарнях. І, звичайно, люди почали страйкувати, приходили до сільської ради та вимагали прийняття рішення.

Погодили питання про те, що половину коштів будемо виплачувати ми, а половину – Володимир-Волинський ЦПМД. Але ми вимагали, щоб перед нами відзвітували про кошти, ми робили відповідні запити, але пані Чубок почала ділити ці кошти. Спочатку йшлося про те, що немає значення, з яким лікарем укладається договір, але коли зайшла мова про Оваднівську амбулаторію, то всі ФАПи були перекинуті на баланс нашої амбулаторії.

Взято до уваги лише двоє лікарів Оваднівської амбулаторії, з якими укладені договори, а те, що наші люди уклали понад 1000 договорів із міськими лікарями, до уваги не береться. Окрім того, у положенні записано, що на утримання адмінапарату йде лише 24% загальних коштів, а за нашими підрахунками у нас забирають майже 37% на це.

Зрештою, уже нас попередили, що будуть закриті всі ФАПи. Нині ми самі фінансуємо медичні пункти. Ми зробили запит з вимогою відзвітувати про кошти Оваднівської ОТГ, але нам відповіли, що програма такої звітності не видає. Я тоді ще раз зробив запит із приводу того, як можна вести рахунок коштів, якщо програма їх не видає. Ось тоді ми порадилися і вирішили створити свій Центр первинної медичної допомоги.

— Скільки на сьогодні в громаді працює ФАПів?

Усіх разом 12, але деякі ФАПи об’єднані, тому нараховується 8 ставок. Розповім ще про одну проблему. Долучилася до нас сільська рада Овлочина. Володимир-Волинське керівництво ЦПМД виділяло нам 600 тисяч на утримання первинки, але ми порадилися з Турійськом, залишили первинку там і виділяємо лише 60 тисяч.

— Коли офіційно утворено КП «Оваднівський центр первинної медичної допомоги»?

Засідання сесії, де було прийнято рішення про створення центру, відбулося в липні, а 3-го вересня вже офіційно створено центр і отримав призначення на посаду генерального директора Сергій Петрович Іванюк.

— Яка ситуація в громаді із захворюванням на коронавірус?

Люди хворіють, на жаль, є смертельні випадки, але хвороба пішла на спад. В амбулаторії проводять щеплення, але ми поки що як центр не маємо відповідної ліцензії. 

До розмови долучається новопризначений директор КП «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Сергій Іванюк.

— Сергію Петровичу, які основні напрямки вашої діяльності?

Основний напрямок діяльності – це наближення медичних послуг до населення. Сесією сільської ради затверджена мережа надання послуг. Якщо до цього часу діяло 2 амбулаторії, то тепер є 4 відповідно до кількості населення і, так би мовити, наближеності до медичного закладу. Це амбулаторії в Овадному, Галинівці, Овлочині та Білині.

— Яка забезпеченість медичними кадрами?

Середніх медичних працівників є у достатній кількості, на 80% є домовленість із лікарями, решта – допрацьовуємо. 

— Людей дещо лякає, як здійснюватиметься зв’язок із лікарями вузького профілю? Чи не виникнуть труднощі?

Я думаю, що буде все добре. Це питання ми також вирішуємо. Зокрема, більшість медиків, які працювали в Оваднівській амбулаторії ще у Володимир-Волинському ЦПМД, нині готові перейти до амбулаторії громади. Кабінети оснащені всім необхідним, хоч усіляких «страшилок» є багато. Ми ж зацікавлені, щоб люди були здорові. Окрім того, селяни мають усе ж кращий імунітет. Вони займаються фізичною роботою. Тут чистіше повітря, домашні продукти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *