<

Відбулися Європейські Дні Добросусідства Кречів-Крилів 2015

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:20 | 24.08.2015 / Новини /
Перегляди
88
/ коментарів 7

23-го серпня в Іваничівському районі, на українско-польському кордоні, поблизу села Кречів традиційно відбувся фестиваль Європейських Днів Добросусідства під назвою «Кордон 835».

Для населення обох країн, Польщі та України, це не тільки можливість інтенсивного спілкування, а й ще один крок до створення додаткового переходу. Між селами Кречів та Крилів фестиваль проводять із 2009-го року, однак моста тут досі немає. Під час святкування символічно споруджують понтон.

Українці, які бажають побувати у сусідній країні, готуються заздалегідь. Так і цього разу, хто не мав візи або ж “карти малого прикордонного руху”  розважалися на українській стороні. У кого були відповідні документи, мали змогу переходити на інший бік і безпосередньо спілкуватися з близькими закордонними сусідами. Натомість поляки перетинали кордон абсолютно безперешкодно. Ще перед відкриттям фестивалю на українській стороні і в самому Кречеві можна було побачити польських прихильників велисопедного спорту – від молодих людей до подружніх пар літнього віку. Любителі їздити комфортніше чекали маршруток і розпитували у міліціонерів про найближче за розташуванням місто Нововолинськ.

Графік маршруток цього разу змінили, кількість рейсів зменшили. Бо, як говорить заступник мера Нововолинська Едуард Савік, минулого року не було кого возити. Бажаючих потрапити на фестиваль стає все менше, не виключено, що це пов’язано з ситуацією на Сході. Багато родин мобілізованих узагалі проти святкування. Дискусії з цього приводу були й попереднього разу, однак в результаті Дні Добросусідства успішно проходять й надалі.

Більшість жителів Кречева, цього невеличкого прикордонного села в сотню дворів, взагалі не мають закордонних паспортів. Хоча польську мову тут розуміють усі без винятку – історично ця земля тісно пов’язана з сусідньою державою. Хоч потрапити на територію Європейського союзу може лише частина місцевих жителів, то кожен кречівець скаже, що у Польщі це свято проходить на вищому рівні, як у нас. Причина у тому, що сусіди проводять заходи переважно за європейські гроші, а керівництво Іваничівського району та Нововолинська  мусить брати кошти з місцевих бюджетів. Суми, звісно ж, кардинально відрізняються. Тому, мабуть, наші організатори ні разу не насмілились зрівнятися з поляками у проведенні фестивалю.

23-го серпня дійство розпочалося зі спільної молитви за участю духовенства обох сусідніх країн. На сцену запросили найпочесніших гостей свята – голову Мовниківської сільської ради, представників влади Іваничівського району та Нововолинська, їхніх колег із Польщі, народного депутата Ігоря Гузя. Мабуть, вперше за всю історію фестивалю не було представників з області. Не дочекалися присутні на Днях Добросусідства вітального слова і від голови Іваничівської райдержадміністрації Федора Войтюка, який не прибув через хворобу, та заступника голови районної ради Юрія Мазурка, котрий на фестивалі був, однак виступати не вийшов.

Заступник голови Іваничівської РДА Людмила Войтович нагадала присутнім, що до Другої світової в цьому ж місці також існував міст, котрий об’єднував мешканців сіл Кречів та Крилів. Й справді, ця місцевість дуже приваблива з погляду локального туризму. Але якщо у більш-менш стабільний час за браком коштів переходу не збудували, то зараз, коли країна фактично перебуває у стані війни, марно надіятися, що це питання зрушиться з місця.

У зв’язку зі складною ситуацією в державі, кажуть в Іваничах, також не проводилося масштабних культурно-масових заходів. Концертна програма обмежилася мистецьким фестивалем «Прибужанський дивограй» за участю ансамблів та вокалістів нашого регіону.

Під час проведення фестивалю прикордонники не мали коли спочити. Це ж стосується і медиків, яким доводилося слідувати клятві Гіппократа і при необхідності надавати першу медичну допомогу.

На території українського кордону відбулася низка заходів, серед яких спортивні змагання, ярмарки ремесел, виступи пісенних колективів та дегустація прибужанської кухні. Як і щороку, понтонний міст поставлений у тому місці, де русло річки Буг є найвужчим. Чи буде тут перехід, що поєднуватиме два народи, – питання часу. Сьогодні такий захід не лише привертає увагу до стану кордону, а й популяризує нашу культуру, сприяє подоланню міждержавних бар’єрів.

_DSC0421
_DSC0415
_DSC0414
_DSC0412
_DSC0408
_DSC0392
_DSC0391
_DSC0383
_DSC0381
_DSC0376
_DSC0370
_DSC0368
_DSC0360
_DSC0351
_DSC0350
_DSC0347
_DSC0334
_DSC0333
_DSC0309
_DSC0300
_DSC0256
_DSC0250
_DSC0243
_DSC0242
_DSC0237
_DSC0234
_DSC0224
_DSC0223
_DSC0222




коментарів: 7
  1. А хвороба у Войтюка муки совісті чи запалення хитрості??? Соромно, що втитягнув із смітника історії тігібковця Гавінського, єцівку болонку, зозулястого нашоукраїнця Гицька, вічного опозиціонера за державні кошти равіна району.І щоб не стояти поряд з ними краще похворіти. А от Борисович молодець! Показав всім привселюдно ще одного своро прихвосня! А що зробиш… чия земля… Калитчина. А які цирки почнуться незабаром, коли опублікують списки кандидатів у депутати! Розігнати цю шушару під силу тільки молодим та енергійним таким як Андрій Гончар

    • 100 % тільки такі як Гончар наведуть порядок в районі. А де виступали діти Мазурка та Шумської? Хтось їх бачив?

  2. В Андрія Гончара енергії тільки для того щоб від арміїї тікати!!! Спитайте де він був ак йшла шоста хвиля мобілізації. А говорити кожен вміє!

  3. Артисти записувались в студії, а “фанеру” загубили. А без неї, вживу принципово не співають.

  4. Чоловічих голосів у хорі не було чути. Скинули тільки гарні фото, а насправді “безалкогольний” фестиваль на український стороні як завжди переріс в пиятику. А міліція просто стояла і ніяк не реагувала. Величезні черги щоб перетнути кордон. Більшіть людей яким видали візи не входили до делегації, а просто їхали собі погуляти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця