<

Україна на «Оскарі»: зірки підтримали українців, але церемонія зазнала критики через неоднозначну позицію щодо війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:52 | 28.03.2022 / Новини / , , , /
Перегляди
260
/ 1 коментар

Цьогоріч увага на церемонії була прикута не лише до номінантів на премію, а й до подій, які наразі відбуваються на території України.

Зокрема, організатори кінопремії за декілька днів до заходу пообіцяли, що на церемонії “Оскара”, який транслюють у багатьох країнах світу, будуть підтримувати Україну, яка бореться з російською агресією. Тож перед початком церемонії всім гостям роздали сині стрічки на знак підтримки українців, яким довелося залишити свої домівки. Про це пише ТСН.

Нагадаємо, у ніч з 27-го на 28-ме березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження кінопремії “Оскар”. Головним тріумфатором стала стрічка “CODA: У ритмі серця” режисерки Сіан Гідер. Статуетки за найкращих акторів дісталися Джесіці Честейн (“Очі Темі Фей”) та Віллу Сміту (“Король Річард”).

Промови президента Зеленського, яку напередодні запропонували включити до церемонії, не було. За інформацію Daily Mail, організатори хоч і мали відеозапис зі зверненням від команди Зеленського, але надали перевагу хвилині мовчання на знак підтримки усього українського народу.

Передував хвилині мовчання виступ Міли Куніс, яка навіть не сказала слова “Україна”, за що згодом була розкритикована глядачами у Twitter.

Власне, однією із небагатьох, хто все ж озвучив слова підтримки зі сцени “Оскару”, виявилася ведуча Емі Шумер.

“В Україні відбувається геноцид. Жінки та трансгендери втрачають свої права…”, – сказала вона перш ніж оголосити про появу Ентоні Хопкінса.

Бойкотувати церемонію, як закликав своїх колег Шон Пенн, теж ніхто не став. Натомість деякі актори на червоному хіднику висловили солідарність з Україною та доповнили свої образи стрічками та прапорцями.

Серед них Джейсон Момоа, Джеймі Лі Кертіс, Семюель Л. Джексон та Бенедикт Камбербетч, який у своєму інтерв’ю на червоному хіднику сказав кілька слів про Україну.

Деякі ж актори вже приходили з нагрудними значками та хустинками у синьо-жовтих кольорах.

З нагрудним значком, який мав вигляд прапора України, прийшов Бенедикт Камбербетч. Актор і раніше показував, що солідарний з українським народом. Тож церемонія “Оскара” не стала виключенням.

А зірка “Гри престолів” Джейсон Момоа прийшов на червоний хідник з нагрудною синьо-жовтою хустинкою. Актор показав, що пам’ятає про війну в Україні та публічно підтримує країну.

Та й під час церемонії нагородження організатори нагадали глядачам, що наразі в Україні йде війна, а українці героїчно захищаються свою країну від окупантів. Щоправда, організатори назвали воєнні дії, які розпочав путін, “конфліктом”.

Та все ж на церемонії хвилиною мовчання вшанували жертв війни в Україні.

“Ми хотіли б хвилиною мовчання продемонструвати нашу підтримку народу України. Хоча кіно для нас є важливою можливістю висловити нашу людяність під час конфлікту, реальність така, що мільйони сімей в Україні потребують їжі, медичної допомоги, чистої води та екстрених служб.

Ресурсів обмаль, і ми разом, як глобальна спільнота, можемо зробити більше. Ми просимо допомогти Україні у будь-який спосіб. Стоїмо поряд з Україною. Ми просимо вас підтримати Україну всіма можливими способами. #StandWithUkraine”, – йшлося на церемонії.

Перед хвилиною мовчання підтримала українців й акторка Міла Куніс

“Нещодавні глобальні події змусили багатьох із нас почуватися спустошеними. Проте, коли ви бачите силу та гідність тих, хто зіткнувся з таким спустошенням, неможливо не захоплюватися їхньою стійкістю. Не можна не захоплюватися тими, хто знаходить у собі сили продовжувати боротися у неймовірній темряві”, – сказала акторка.

До речі, сама церемонія, як пише Daily Mail, зазнала критики за незграбне поводження з війною в Україні після того, як ведучі та номінанти, здавалося, уникали цієї теми до кінця тригодинного шоу. При цьому жваво обговорювали внутрішньополітичні проблеми США, – інформує ТСН.

Під час хвилини мовчання, перед швидким переходом до реклами заставки закликали аудиторію підтримати “народ України, який наразі має справу із вторгненням, конфліктом та забобонами в межах своїх власних кордонів”, але слово “Україна” не було вимовлено вголос.

Підхід невтручання до вирішення війни в Україні викликав негайний потік критики, у твітері користувачі писали: “Здається, вони не тільки не в змозі навіть сказати: “Україна”. Ці люди зовсім відірвані від спілкування у багатьох відношеннях”.

При цьому співведучі “Оскара”, не гаючи часу, говорили про внутрішню політику, торкнувшись низки гострих питань і висміявши республіканців у своєму вступному монолозі.

Ведучі Емі Шумер, Реджіна Голл та Ванда Сайкс – вперше три жінки керували церемонією – пожартували про різницю у заробітній платі між чоловіками та жінками.

Шумер сказала:

“Цього року Академія найняла трьох жінок для проведення заходу, тому що це дешевше, ніж найняти одного чоловіка”.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер