<

У Торонто відкрили меморіал жертвам Голодомору‍

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:07 | 22.10.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У канадському Торонто відкрили меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

У церемонії відкриття меморіалу взяли участь, зокрема, мер Торонто Джон Торі, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд та перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.

“Українська громада Канади впродовж багатьох років, коли пам’ять про Голодомор приховувалася, берегла її і змогла повернути до України. Це дуже важливий внесок і я особливо вдячна старшим членам нашої громади, які підтримували цю пам’ять”, – сказала Фріланд.

Голова МЗС Канади також нагадала про незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова та про утиски прав кримських татар окупаційною російською владою.

https://www.facebook.com/skubiv/videos/1758432730945982/?t=0

“Варто згадати про Олега Сенцова і подумати про кримських татар. Вічна пам’ять усім жертвам, будемо далі боротися за тих, хто страждає”, – сказала міністр.

Степан Кубів, своєю чергою, також наголосив на необхідності збереження пам’яті про трагедію.

“Відкриття пам’ятнику Голодомору 1932-33 років – геноциду проти українського народу. Це наша відповідальність шанувати пам’ять невинно загиблих, прихилитися перед мужністю тих, хто зміг вижити у цей страшний час і застерегти наступні покоління”, – зазначив у Facebook Кубів.

Меморіал розташовано на території Виставкової площі неподалік від аеропорту Торонто та набережної озера Онтаріо. У центрі меморіалу – скульптура українського митця Петра Дроздовського “Гірка пам’ять дитинства”, яка пов’язує меморіал у Торонто з іншими подібними пам’ятниками в Україні та інших країнах.

На спорудження меморіалу витратили близько $1,2 млн. Більшу частину грошей зібрали зусиллями української діаспори.

Торонто – найбільше місто Канади. Це найбільший промисловий, торговий і фінансовий центр Канади, великий транспортний вузол, важливий науковий, культурний, релігійний і мистецький осередок. Його населення – понад 2,7 млн жителів. Є важливим центром української діаспори в Північній Америці.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця