<

У Чорнобильській зоні, ймовірно, розпочнеться освоєння територій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:09 | 10.12.2016 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Через високий рівень забруднення елементами плутонію у Чорнобильській зоні відчуження, люди не зможуть жити там найближчі 24 тисячі років. Зараз українська влада шукає найкращий варіант для експлуатації цієї території, повідомив голова Держагентства з управління Зоною відчуження Віталій Петрук.

За його словами, після введення в експлуатацію та передачі на баланс нового Чорнобильського саркофагу, Україна перейде до нового етапу — освоєння найбільш забрудненої території, – інформує Громадське.

«Цю територію ми ділимо наразі на 2 частини: 1/3 найближча до Чорнобильської станції, так звана «десятка» — ми хочемо щоб ця територія була зоною спеціального промислового використання. Наразі вона забруднена трансурановими елементами, елементами плутонію, період напіврозпаду яких складає 24 тисячі років. І фактично ми говоримо про те, що 24 тисячі років людина не зможе там нормально жити і господарювати», — сказав він.

За словами Петрука, найбільш ймовірнім буде побудова на цій території парку сонячної електроенергії  і більше 40 компаній світу вже зацікавилися таким проектом.

«Там є території, на яких ми ніколи не будемо, наприклад, садити картоплю, але в той же час, вони вільні: вони не зовсім поросли лісом, це колишні сільгосп угіддя, там є кущі і плюс там є мережі, які знаходяться в діючому стані, які будувалися якраз під потужності Чорнобильської АЕС — 4 гігаватт. Ми плануємо там будівництво парку сонячної енергії. Є велика зацікавленість українських компаній, які вже експлуатують сонячні електростанції. І також іноземні: датчани, німці, китайці», — додав Петрук.

За його словами, цікавість проявили до 40 компаній, біля 10 вже прислали своїх інженерів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця