<

Суспільство має розуміти чи «не відмазали» від покарання за корупцію екс-голову Любомльської РДА, – Ігор Гузь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:12 | 19.07.2017 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Чи покарають екс-голову Любомльської РДА Миколу Пархомука за корупцію цікавилися учора волиняни в Ігоря Гузя в прямому ефірі програми «Ми Вас обирали» телеканалу «Нова Волинь», під час якого нардеп звітував про свою роботу.

Як зазначила телеглядачка у телефонному дзвінку, наразі про цю справу вже ніхто не згадує і загалом, як в державі будуть боротися з хабарництвом.

Нагадаємо, кілька місяців тому, в медіа інформували про затримання колишнього голови Любомльської РДА, якому інкримінують отримання хабара у великому розмірі.

«Суспільство та зокрема жителі Любомльського району повинні знати, щоб цю людину «не відмазали» від покарання», – зазначив Ігор Гузь та поінформував телеглядачку, що днями надіслав депутатське звернення до керівництва НАБУ, Генпрокуратури, МВС з проханням роз’яснити на якій стадії триває розслідування справи в цьому питанні, коли відбудеться судове розслідування.

Що стосується боротьби з корупцією в нашій державі, то, на думку депутата Верховної Ради, «вона розпочнеться тоді, коли в нашій країні «пачками» будуть саджати високопосадовців, а не просто відкривати кримінальні провадження. А не когось карати за мішок зерна. Тоді люди повірять, що у нас йде боротьба з корупцією».

«На жаль, зараз, як свідчать соціологічні опитування, можемо вийти на вулицю в Луцьку чи в будь-якому іншому місті і запитати, чи люди довіряють правоохоронним структурами? Отримаємо відповідь  – у 2-3 чи 5  відсотків довіри, не більше. Це говорить про те, що люди не відчувають, що в країні  відбувається боротьба з корупцією», – зауважив він. – Є окремі випадки. Дуже добре, що суспільно побачило всі ці справи з Розенблатом (нардеп). Наразі йому обирають запобіжний захід. Але це одиничний випадок. Якщо такі будуть і далі, тоді можливо люди повернуться обличчям до правоохоронних органів.

Крім цього, ведуча телепрограми Олена Чернуха поцікавилася баченням нардепа щодо подолання хабарництва на митницях, зокрема в законодавчому плані.

«Немає ніяких законодавчих методів. Все давним-давно прописано. Мене можуть не підтримувати телеглядачі чи мої виборці. Але я скажу так: якщо митник отримує зарплату в розмірі 3,5 тисячі гривень. А такі зарплатні є у митників. То він буде брати хабар… Перше, що треба зробити, це дати нормальну йому зарплату, яка буде стримувати не брати хабар. Хоча стримувати гідна зарплата буде лише адекватних та порядних людей, непорядних , на жаль, і гідна зарплата не стримає.

По-друге: максимальна публічність має бути. Колись була ідея встановити на митницях десятки відеокамер. На жаль, її не втілили. Щоб кожен митник, як сьогодні патрульний поліцейський, мав відеокамеру.

Третій момент. Була теж ідея «завести» в Україні тимчасову іноземну структуру, яка могла зайнятися переоснащенням митної системи. До речі, у справі з хабарництвом Розенблата брали участь агенти ФБР.  Хто скаже, що це погано? Це добре, коли нам допомагають боротися з корупцією, якщо ми самі не можемо це зробити. Якщо ми, 26 років, не можемо подолати корупцію на митниці, треба когось кликати нам допомогти. Іншого виходу з цієї ситуацію – не бачу. А результати, так звані, на митниці ми бачимо – щодня люди стикаються з ситуацією, що проїхати через митницю – треба заплатити. Авто з вантажем можуть тримати тиждень, але можуть пропусти і за годину чи за п’ять. Багато інших моментів, про які суспільство і не знає. І про ті «мішки» грошей, що везуть відповідні структури до Луцька/Києва. Всі розуміють, що це відбувається, але ніхто з цим, на жаль, боротися не хоче», – підкреслив Ігор Гузь.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок