<

У Шацьку на сцені коледжу грали музику Михайла Вербицького

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:28 | 3.04.2015 / Шацьк /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У березні цього року ми відзначили дві знакові та взаємопов’язані між собою дати. Виповнилося 200 років від дня народження українського композитора і громадського діяча, автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького та 150 років від уперше публічно виконаного національного гімну “Ще не вмерла України і слава, і воля…”

З метою виховання в учнів та студентів патріотизму, поваги до історії та державних символів України, враховуючи важливість постаті Михайла Вербицького в утвердженні української державності, сьогодні, 2 квітня, відділ культури райдержадміністрації в актовому залі Шацького лісового коледжу ім. В. В. Сулька провів захід: «Живе України і слава, і воля», – пише Шацька РДА.

Ведучі заходу ознайомили присутніх з біографією Михайла Вербицького за допомогою відеослайлів. Усі змогли насолодитися літургійними композиціями: «Єдинородний Сине», «Святий Боже», велично-пафосне «Алілуя», «Отче наш», причасний «Хваліте Господа з небес», «Ангел вопіяше». Не залишилося поза увагою виконання гімну України польською мовою.

Сьогодні музика Вербицького в Україні – це рідкість. Її практично неможливо знайти в бібліотеках чи Інтернет-просторі, але найвідоміша «Ще не вмерла Україна», понеслась на хвилях ефіру по всьому світу, виконуючи свої функції Державного Гімну.

Гімн «Ще не вмерла України і слава, і воля», створений Павлом Чубинським та Михайлом Вербицьким, звучить сьогодні могутньо й гордо – як символ невмирущої сили народу, котрий обрав шлях свободи і незалежності.

Довідка. Михайло Вербицький народився в Явірнику-Руській біля Перемишля (нині Польща). У 1833-му році він  вступив у духовну семінарію у Львові.

Отець Михайло Вербицький писав сакральні і світські твори. Але його музична спадщина належно не вивчена. Пісні Вербицького миттєво розходились поміж людьми і чимало з мелодій отця донині вважаються народними.

Михайло навчився віртуозній грі. Гітара була його улюбленим інструментом упродовж життя. До слова, Вербицький запровадив моду на гітару в Галичині.

Є кілька версій про те, як потрапив до отця Вербицького вірш Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Найвірогідніше те, що священик прочитав його у часописі. А як самостійний твір виконано 10 березня 1865 року також у Перемишлі, і саме ця дата вважається першим виконанням українського гімну. Лише 15 січня 1992 року мелодія Михайла Вербицького на слова Павла Чубинського затверджена як гімн України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця