<

Корупційні схеми керівництва “Лісової пісні” привели до збитків у сотні тисяч гривень

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:57 | 3.06.2015 / Шацьк /
Перегляди
4
/ 1 коментар

Під час перевірки актів ревізії санаторію «Лісова пісня» представники робочої групи з питань ефективного використання санаторію виявили зловживання та корупційні схеми з розкрадання коштів, внаслідок яких він зазнав збитків на сотні тисяч гривень.

Про це йдеться у звіті комісії, який надали Волинському Агентству Розслідувань у відділі протидії корупції «Самооборони Волині».

Комісія з питань національної безпеки, оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції за зверненням депутата Шацької селищної ради Микола Пугача створила робочу групу для перевірки фактів зловживань та наявності корупційних схем у санаторії.

Оскільки санаторій «Лісова пісня» є комунальним закдадом, створеним на основі майна територіальних громад, щорічні фінансові плани підприємства затверджувала Волинська обласна рада.

Складали та обговорювали фінансовий план для санаторію на засіданнях постійної комісії обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад, членом якої є директор «Лісової пісні» Віктор Карпук. За рекомендацією комісії голова облради у подальшому затверджував план.

Отож, робоча група проаналізувала результати останньої планової ревізії санаторію, яку проводили ще у 2011 році та ревізії, яку проводило управління Державної фінансової інспекції у Волинській області у квітні 2015 року.

Збитки, встановленні ревізією 2011 року, становили 40655 гривень і, так і не були відшкодовані. Ба більше, за результатами перевірки цього року встановлено, що порушення повторювалися і до 2015 року сума збитків, завданих підприємству, сягнула 107 692 гривні.

Передбачені у фінансовому плані суми не відповідали реальним. До прикладу, у період 2012-2014 років витрати на зарплату та службові відрядження передбачили у розмірі 600 тисяч гривень. Проте за цей період лише фонд заробітної плати становив 1152 тисячі гривень.

Також у фінансових планах на 2012-2014 роки було заплановано 300 тисяч гривень на «інші витрати». Що це за витрати і на що передбачені ці кошти у планах, звісно, не вказувалося.

Окрім того, на «утримання об’єктів соціальної інфраструктури» передбачалося 350 тисяч гривень, а суми добровільних страхових платежів становили понад 2 мільйони гривень щорічно. Цікаво, що страхували санаторій буквально від всього, включаючи «протиправні дії третіх осіб» та «наїзд транспортних засобів».

Проте виплати страхових відшкодувань жодного разу не проводилися, оскільки санаторій не заявляв про наявність страхових випадків. Після аналізу акта фінансово-господарської діяльності санаторію виявилося, що деякі об’єкти страхували двічі. На «подвійному страхуванні» санаторій втратив близько 250 тисяч гривень.

Загальна сума матеріальних збитків, нанесених страхуванням, становить 900 тисяч гривень. Поряд з тим витрат на капремонти приміщень чи добудови басейну і спортзалу, які вже будують два десятки років, у звіті не передбачені взагалі.

Ревізія встановила й інші «містичні» факти: згідно з рішенням Шацької селищної ради у 2008 році від санаторію «Лісова пісня» вилучили 4 сотих землі «на підставі добровільної відмови від права користування». В подальшому ця ділянка перейшла у власність Галини Карпук – дружини директора санаторію.

Не обійшлося без «фінансових моментів» і в їдальні санаторію: під час ревізії виявили корупційну схему з розкрадання продуктів харчування. Внаслідок недотримання норм закладки сировини у виробництво страв 2011-2012 роках було списано понад 1387 кг м’яса та майже 200 кг риби на суму 50875 гривень.

Також встановлено, що в період з 2011 до 1 січня 2015 у ресторані «Лісова пісня», який є окремим структурним підрозділом санаторію, не здійснювали обліку сировини та готової продукції. Виявили невідповідності і в кількості виданої для ресторану продукції та залишків, повернутих в їдальню – кількість залишків перевищувала кількість початково виданих продуктів.

До прикладу, з накладних ресторану «Лісова пісня» від 15 жовтня 2012 року з кухні ресторану на склад було повернуто 20 кг печінки, що на 9 кг більше ніж отримано, 47 кг риби (на 34 кг більше, ніж отримано),масла -35 кг (на 7 кг більше, ніж отримано) тощо.

Державна фінансова інспекція в області направила у лютому 2015 року у санаторій вимогу щодо поновлення аналітичного обліку товарів і продуктів. Проте до кінця другої ревізії (тобто до 3 квітня 2015 року) облік вказаних операцій не був відновлений.

Також були встановлені факти підробки дорожніх листів, внаслідок чого було списано дизпалива на 3459 гривень та завищення вартості будівельних робіт на суму 3165 гривень. Здавалося б, велика кількість фактів, що вказують на розкрадання майна санаторію, та питання «чесності і прозорості» фінансових справ санаторію мали б викликати зацікавлення у відповідних органів.

І справді, 14 травня 2014 року відкрили кримінальну справу за фактом привласнення грошових коштів шляхом зловживання посадовими особами Волинського обласного санаторію «Лісова пісня» згідно частини 2 статті 191. Минуло вже більше року, а розслідування триває і на даний час обвинувачення нікому не пред’явили.

Василина БОРУЦЬКА




один коментар
  1. Ви ще перевірте “Турбазу Світязь”-взагалі будете в шоці,що виробляє там Заяць Ф.Ф. зі своїми “точками…”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця