<

Шахтарі в очікуванні – бути чи не бути копальням Нововолинська?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:30 | 26.02.2015 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Шахтарські проблеми не вщухають – внесення змін до бюджету Верховною Радою переносяться, відповіді на те, чи буде розглядатись проблема вугільної галузі вищим законодавчим органом, немає, невідомо також чи планують закладати кошти для шахт в держбюджет. У Нововолинську соціальна напруга зростає, адже доля міста лишається невідомою.

Обіцяні виплати по заборгованості заробітної плати до 20 лютого за грудень місяць в повному обсязі не відбулися.

За грудень заборгованість складає 15,8 млн. гривень за січень 26 млн. гривень, – розповів голова теркому профспілки гірників Юрій Калістратов сьогодні під час прес-конференції.

Нагадаємо, міністр Демчишин обіцяв зробити все можливе, щоб у цьому році на добудову шахти № 10 “Нововолинська” було виділено 200 млн. гривень, поки що це питання залишається у підвішеному стані.

Що стосується держпідтримки вугледобувних підприємств на собівартість тонни продукції, то, попередньо, у коаліційній угоді було зазначено, що із кожним роком до 2020 року, вона буде знижуватись на 20%, такі поступові кроки шахтарям були зрозумілими. Мінімальна дотація із держбюджету на 2015 рік по ДП “Волиньвугілля” повинна складати 107 млн. гривень при вартості однієї тонни без ПДВ – 1260 гривень, але на сьогодні ці цифри не озвучені і невідомо  чи буде це розглядатись Верховною Радою.

Невідомо також чи повернуть ті соціальні пільги якими користувались шахтарі до грудня 2014 року.

Позитивним є те, що компанія ДТЕК зобов’язався брати 100 тис.тонн вугілля із “Львівсько-Волинського” басейну. І на сьогодні уже відправлено близько 20 тисяч тонн із шахти №9 і “Бужанська” на Добротвірську та Бурштинську ТЕС.

Народні депутати створили міжфракційну спілку “Врятуймо вугільну галузь”, яку очолив Олег Мусій. Вони лобіюють питання вугільної галузі у Верховній Раді. Також голова комітету ВР з енергетичної незалежності та ядерної безпеки відправив подання на Верховну Раду, про те, щоб питання вугільної галузі були внесені у доповнення до держбюджету. Відповідні звернення зробило і міністерство вугільної галузі та енергетики. Незважаючи на це, чіткої відповіді про те, що ці  питання будуть вирішуватись Верховною Радою до сьогодні немає. Тому на пленумі центрального комітету профспілки, який відбувся 17 лютого у Києві, було прийнято рішення пікетувати  Верховну Раду під час внесення змін до держбюджету.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа