<

Шахтарі звернулись до Президента

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:32 | 22.04.2015 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Звернення

до Президента України Порошенка П.О.

про критичну ситуацію у вугільній промисловості України

 

Шановний Петре Олексійовичу!

 Звертаємося до Вас від імені тисяч шахтарів України та членів їх сімей з приводу надзвичайно важкої кризової ситуації, що склалася у вугільній промисловості України. Такий стан справ зумовлений рядом чинників, зокрема помилковими рішеннями Уряду стратегічного характеру відносно галузі, які йдуть у розріз із національними інтересами України. Одним із них є рішення про нове масове закриття шахт та миттєве припинення бюджетного фінансування державних підприємств галузі. Вся урядова стратегія відносно вугільної промисловості будується на мінімізації поточних бюджетних витрат без врахування соціальних та економічних наслідків таких рішень навіть на найближчу перспективу. При цьому ігноруються нормативні акти, прийняті Верховною Радою України, які визначають довготривалу політику країни в енергетичній сфері, такі як Енергетична стратегія України на період до 2030 року. Також оставлені поза увагою положення Коаліційної угоди, де задекларовані головні принципи розвитку економіки та громадянського суспільства, зниження безробіття та подолання бідності в Україні, для чого угодою передбачено поетапне, а не миттєве, скорочення державної підтримки та реформування підприємств вугільної галузі.

Наслідком таких кроків Уряду є занадто низькі ціни на вітчизняне вугілля, які майже на третину нижчі за імпортну сировину, згортання всіх програм розвитку гірничих робіт, фінансова незбалансованість майже усіх державних вугільних підприємств, що знаходяться на межі повної зупинки виробництва, і як наслідок, системне зростання заборгованості із заробітної плати та скорочення робочих місць і ріст безробіття у країні.

 Зростають негативні тенденції і в роботі недержавних підприємств галузі, які відчувають складнощі у зв’язку з заниженим рівнем тарифів на електроенергію, що виробляється з українського вугілля, не вирішенням наявних проблем стосовно розрахунків з енергоринком.

Фактично підриваються основи енергетичної безпеки країни. Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій знаходяться на рівні нижче критичного. По деяких енергокомпаніях запасів палива вистачає на кілька днів роботи. Лише сприятливі погодні умови не призвели минулої зими до енергетичної катастрофи національного масштабу. Надання переваги закупівлі вугілля за кордоном – це шлях не тільки до повного знищення вугільної галузі та залишення багатотисячних трудових колективів без робочих місць і джерел існування, а також жорстокий удар по всій промисловості України.

 З метою попередження негативного розвитку подій у галузі представники трудових колективів майже усіх вугільних підприємств провели кілька акцій протесту, зокрема пікетування Кабінету Міністрів України 28 січня та Верховної Ради України 02 березня поточного року, на яких висували вимоги щодо поновлення держпідтримки вугільних підприємств, погашення боргів із заробітної плати, повернення державних соціальних гарантій працівникам галузі, вжиття невідкладних заходів для стабілізації ситуації на енергоринку.

Деякі з цих вимог за останній час були частково виконані – виділено кошти на погашення частки заборгованості з заробітної плати минулих періодів, здійснено перерозподіл видатків бюджету і за рахунок частки кошів, які передбачалися на реструктуризацію, виділено 400 млн. грн. на держпідтримку вугільних підприємств галузі, зарезервовано кошти на добудову шахти «Нововолинська № 10».

Втім, вжитих заходів не достатньо для подолання кризового стану у вугільній промисловості та створення передумов енергетичної безпеки країни. Коштів держпідтримки, отриманих від перерозподілу видатків бюджету, не вистачить до кінця року. За рахунок власних джерел більшість державних вугільних підприємств будуть не в змозі забезпечити достатні заходи з техніки безпеки та охорони праці, а також зробити необхідне оновлення гірничої техніки та обладнання, що зумовить подальше падіння виробництва та техніко-економічних показників їх роботи. До цього часу не досягнуто також згоди усіх зацікавлених сторін щодо врегулювання ситуації на енергоринку. Проблемним залишається і питання погашення накопиченої з початку поточного року заборгованості по заробітній платі та подальша її виплата у повному обсязі. Щодо поновлення соціальних гарантій працівників та пенсіонерів вугільної галузі, то Уряд робить подальші кроки щодо зубожіння широких верств населення та ліквідації залишків соціальних гарантій для працівників, грубо порушуючи Конституцію України та міжнародні соціальні стандарти.

  У зв’язку з викладеним звертаємося до Вас, шановний Петре Олексійовичу, як до гаранта Конституції України з проханням розглянути кризову ситуацію, яка склалася у вугільній промисловості України, та спонукати Уряд до дій, які забезпечать сталу роботу вугільних підприємств всіх форм власності, погашення боргів за спожиту вугільну продукцію та електроенергію, погашення заборгованості з заробітної плати та відновлення соціальних гарантій для працівників та пенсіонерів вугільної галузі, а також прийняття рішення щодо відставки Міністра енергетики та вугільної промисловості України Демчишина В.В.

Один з видатних вугільників України, М.С.Сургай свого часу казав: «Врятуємо вугілля – врятуємо Україну!». Сподіваємось, що задля забезпечення енергетичної безпеки країни Ви дасте відповідні доручення, які дозволять врятувати вітчизняну вугільну промисловість та людей, що в ній працюють.

Крім того, з метою виявлення і оцінки можливих загроз та дестабілізуючих причин їх виникнення, а також запобігання подальшого заглиблення наслідків невиваженої та помилкової політики Уряду України у сфері реформування паливно – енергетичного комплексу, який є основою енергетичної безпеки та незалежності України.

Делегати III з’їзду шахтарів України наполягають на проведенні у найближчий час засідання Ради національної безпеки і оборони України для вжиття невідкладних заходів з розв’язання кризової ситуації в паливно-енергетичному комплексі країни.

За дорученням делегатів III з’їзду шахтарів України 

від Профспілки працівників вугільної промисловості України

В.І. Турманов

 

 

від Незалежної профспіл

гірників України

М.Я.Волинець




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота