<

Щороку медики виявляють 300 ВІЛ-позитивних волинян

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:55 | 15.04.2016 / Новини /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

Є захворювання, про які люди знають вкрай небагато. Скажімо, попри широке розповсюдження інформації про ВІЛ-СНІД та функціонування мережі спеціальних кабінетів довіри, довкола цієї недуги й досі чимало чуток і міфів.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 14 квітня (№11).

Багато хто думає, що ВІЛ-інфекція не стосується широкого загалу. Проте ця проблема актуальна для всіх із кількох причин. СНІД – це остання стадія Віл-інфекції, сукупність різноманітних симптомів. Вірус передається різними способами, зокрема – через кров або статевим шляхом. Якщо на початку 90-их років минулого століття вірусом найчастіше могли заразитися ін’єкційні наркозалежні, через що хвороба поширювалася в обмеженому середовищі, то протягом останніх років більш як половина таких випадків припадає на статеві контакти.

Самодисципліна та антиретровірусна терапія можуть продовжити життя

Як відомо, найуразливіші до ВІЛ – наркозалежні, гомосексуали та особи, які залучені до секс-бізнесу. Медики запевняють: якщо людина має одного статевого партнера, у якому впевнена, то боятися нічого. Якщо ж їх кілька, то вже є ризик інфікування.

– СНІД – невиліковна хвороба, тому для декого цей діагноз звучить як вирок. Але не треба її боятися, варто робити усе можливе, аби продов­жити собі життя. Підступність інфекції в тому, що вона відрізняється від інших. СНІД руйнує захисні сили організму. А якщо в людини знижений імунітет, вона піддається будь-якій інфекційній хворобі. Найчастіше ВІЛ-інфіковані люди хворіють на туберкульоз, пневмонію, грип і нерідко вмирають від них, бо організм не може опиратися, – розповідає епідеміолог Волинського обласного центру із профілактики та боротьби зі СНІДом Інна Андрейчук.

Та все ж, з її слів, є препарати антивірусної терапії. Якщо ВІЛ виявити вчасно й пацієнти дотримуватимуться відповідної схеми лікування, то жити з таким діагнозом можна багато років. Проте дуже важливо не порушувати методики лікування, яка потребує високої самодисципліни.

Годі визначити, скільки років відведено людині з ВІЛ-інфекцією. Смертність у області не збільшується завдяки введенню антиретровірусної терапії (АРТ). Торік від СНІДУ померло 60 людей. Що швидше виявлено ВІЛ, то більше шансів є у інфікованого прожити довге життя. Хворий може жити навіть 40 років із цією недугою. Антиретровірусну терапію, яку введено в області, призначають ВІЛ-позитивним пацієнтам пожиттєво. Вона є безплатною. Люди, які її дотримуються, живуть довго. Навіть створюють сім’ї та народжують дітей. І тільки якщо ВІЛ-інфекцію виявлено на пізніх стадіях, тоді летальність висока.

На перших стадіях зазвичай симптомів хвороби немає. Люди, що живуть із ВІЛ, мають провадити здоровий спосіб життя: не курити й не вживати алкоголю, наркотиків, мати упорядковане статеве життя. Будь-які фактори, які впливають на зниження імунітету, ризиковані для ВІЛ-пацієнтів.

На Волині – не найгірша статистика

Захворюваність та поширеність СНІДу на Волині за останні роки не збільшується. Щороку медики виявляють 300 ВІЛ-позитивних, ставлять на облік близько 270 людей. Але, незважаючи на це, щомісяця у 20-30 осіб знаходять цей вірус.

Проводять моніторинг і серед переселенців, які прибули на Волинь, але тільки серед тих, які приходять на обстеження і лікуються.

– Наразі у нас в центрі перебуває на обліку чотири такі особи: двоє з Криму і двоє з Донець­кої області. За весь період АТО до нас звернулося 7-8 людей зі сходу, але половина з них поїхала додому. Ці люди не збільшують захворюваність і не впливають на епідеміологічний поріг. Адже їх дуже мало, – каже Інна Віталіївна.

Показники залишаються високими у Луцьку, а також у Нововолинську, Володимир-Волинському, Ковельському та Ківерцівському районах. Сьогодні близько 500 жителів Луцька перебувають на обліку як ВІЛ-позитивні та хворі на СНІД.

– Щороку ми виявляємо 300 нових пацієнтів із ВІЛ-інфекцією, серед них приблизно однакова кількість чоловіків і жінок, – каже Інна Віталіївна. – Соціальний статус пацієнтів доволі розмаїтий: хворіють люди, різні за соціальним статусом, освітою, рівнем забезпеченості. А багато хто навіть і не знає, що ВІЛ-інфікований. Не можна зволікати, потрібно одразу ж звернутися до медичної установи, щоб фахівці могли встановити правильний діагноз.

Зараз у Волинській області проживає понад дві тисячі ВІЛ-позитивних, із них 1900 перебуває на обліку. Це люди, які звернулися в медзаклади і стали на офіційний облік, лікуються й відвідують профілактичні огляди. У Нововолинську 360 осіб перебуває на обліку, 260 – у Володимир-Волинському районі, 236 – у Ковельському.

– Поширеність інфекції не пов’язана з міграцією. Це медико-соціальна проблема. Якщо на початку епідемії ВІЛ-інфекція в основному розповсюджувалася через наркозалежних (70% хворих), а статевим шляхом лише 15-20, то нині усе навпаки, – каже лікар.

На Волині стало менше наркозалежних, які розповсюджують ВІЛ-інфекцію, а от зараження статевим шляхом залишається серйозною проб­лемою.

– Ми робимо все для того, аби люди знали про цю проблему і не боялися її, – каже лікар. – Вона не є такою страшною, як здається на перший погляд. Але для того, щоб з нею боротися й пристосовуватися до недуги, треба про це якомога більше знати.

У ВІЛ-інфікованих батьків – здорові діти

Нині у батьків, які живуть із ВІЛ, народжуються цілком здорові діти. За період епідемії на Волині зареєстровано 500 жінок, які народили 480 дітей, – 80% цих малюків народилися здоровими. Важливо, щоб ВІЛ-позитивна мама відразу звернулася до лікаря та вчасно отримала медикаментозну профілактику препаратами антиретровірусної терапії і народила здорового малюка.

Зі слів медиків, такі мами дослухаються до порад. Півтора року їхні дітки перебувають під наглядом, а вже після цього їх знімають з обліку.

– На 1 січня 2016 року в нас було 130 дітей під наглядом, із них 41 дитина має підтверджений ВІЛ-статус, – розповідає епідеміолог.

Щороку на Волині у ВІЛ-позитивних батьків народжується 10-12 немовлят. Проте якщо жінка знає про свою хворобу, проходить курс терапії, то сучасні методи лікування дають їй можливість народити здорову дитину.

Лікарі запевняють: СНІД – не вирок. Часто навколо хворого як удома, так і на роботі утворюється вакуум, бо всі бояться інфікуватися. Але інфікуватись ВІЛ не так просто. При дотику, спілкуванні в побуті, рукостисканні інфекція не передається. До того ж, медицина розвивається, щороку винаходять нові способи й методи лікування, у світі витрачають величезні кошти на пошук нових препаратів. Тому так важливо виявити на ранній стадії ВІЛ-інфекцію, бо лікування, яке сьогодні видається неможливим, через рік може стати цілком доступним для кожного.

Довідково:

В Україні обстеження на СНІД добровільне, його можна пройти з 14 років. Ніхто не може змусити людину це зробити, якщо вона сама цього не захоче.

Пройти обстеження на наявність ВІЛ-інфекції можна у Волинському обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом, що розташований на проспекті Волі, 1а у Луцьку. Таке обстеження є анонімним та безплатним.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер