<

Розповіли про найцікавіші досягнення людства у космосі за останній рік

Цей запис опубліковано більш як рік тому
02:06 | 22.05.2019 / Новини / /
Перегляди
90
/ 1 коментар

21-го травня щороку відзначають День космосу по всьому світу. З нагоди свята журналісти підготували вибірку найцікавіших подій в зоряному просторі за останній рік.

21-го травня 1998 року астронавт NASA Ендрю Томас, який перебував на борту орбітальної станції “Мир”, проголосив святкування Дня космосу, – передає Прямий.

Звісно, після першого запуску інноваційних ракет Falcon компанії Ілона Маска SpaceX, який відкрив не тільки можливість безпечного повернення перших ступенів ракет-носіїв на Землю, а і дав змогу повторно їх використовувати, траплялися події, які значущими назвати важко, але вони були не менш важливими для людей на Землі.

Наприклад, дослідники створили віртуальну модель чорної діри. А потім навіть спромоглися сфотографувати це космічне тіло. Зонд “Вояджер 2” покинув межі Сонячної системи, а розвідувальний супутник NASA облетів Марс 60 тисяч разів.

Але що стосується польотів у космос, звичайно, компанії SpaceX немає рівних. Їм вдалося успішно запустити на Міжнародну космічну станцію (МКС) пілотовану та вантажну ракети.

Віртуальна модель та фото чорної діри

Команда астрофізиків з Німеччини та Нідерландів розробили алгоритм для розрахунку тривимірних віртуальних моделей околиць чорних дір. Для того, щоб продемонструвати роботу алгоритму, дослідники створили модель надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху. За допомогою цієї симуляції можна “погуляти” по околицях Стрільця А* і навіть роздивитися його у форматі 360-градусів.

Згодом американські астрофізики вперше в історії продемонстрували фото чорної діри. Щоб отримати це зображення, вони об’єднали вісім телескопів в різних точках Землі в один великий “віртуальний телескоп”. Його направили на два об’єкти – Стрілець А* в центрі нашої галактики і ще одну чорну діру в іншій галактиці. Згодом вчені назвали своє відкриття в центрі галактики М87 – Поехі (Powehi).

Космічний апарат “Вояджер-2” покинув межі Сонячної системи

Космічний апарат “Вояджер-2” вийшов у міжзоряний простір. Це другий в історії випадок, коли зонд покинув межі геліосфери. “Вояджер-2” нині знаходиться на відстані в понад 18 мільярдів кілометрів від Землі. Оператори NASA станом на 10 грудня 2018 року ще мали зв’язок з апаратом, але інформація з нього стала надходити набагато повільніше.

Розвідувальний супутник NASA облетів Марс 60 тисяч разів.

Фахівці американського космічного агентства NASA заявили, що їх Марсіанський розвідувальний супутник за останні 13 років облетів орбіту Червоної планети понад 60 тисяч разів, попри те, що спочатку місія розраховувалася всього на два роки. Він і досі продовжує надсилати дані з Червоної планети. Хоча, як видно на фото, ця планета не така вже і червона.

NASA створило найбільш деталізоване зображення Всесвіту

Американське космічне агентство NASA об’єднало тисячі знімків Hubble і створило найбільш деталізоване на сьогодні зображення Всесвіту. Воно містить понад 256 тисяч галактик, в тому числі одні з найстаріших, вік яких 13,3 мільярда років. Нове зображення містить у собі майже 7,5 тисячі знімків c телескопа Hubble, отриманих за 16 років його роботи.

Будівництво космічної станції на Марсі чи Місяці стає все більш реальним

Космічне агенство NASA обрало переможця конкурсу для будівництва бази на Місяці або Марсі. Нью-йоркське агентство дизайну та архітектури AI SpaceFactory виграло у NASA 500 тисяч доларів, надрукувавши на 3D-принтері будинок-модель для життя на Місяці або Марсі з біополімерного базальтового композиту, який біорозкладається і переробляється.

https://www.youtube.com/watch?v=-LLMs-dWBjw

Вчені зафіксували перший “марсотрус”

Марсіанський апарат InSight зареєстрував свій перший “марсотрус” – слабкі сейсмічні поштовхи під поверхнею планети. Зазначається, що землетруси на Марсі, подібні до землетрусів на Землі і можуть розкрити подробиці про внутрішній світ планети.

Телескопи NASA зафільмували гігантські космічні “надбульбашки”

Вчені NASA зняли на відео дві ядерні “надбульбашки” в галактиці NGC 3079, розташовані на відстані 69 мільйонів світлових років від Землі.

Галактика NGC 3079 містить дві “надбульбашки”, які простягають на сотні тисяч світлових років. Астрономи вважають, що вони були утворені внаслідок вибухів величезної чорної діри або вітрами молодих зірок. Дані “Чандри” демонструють, що галактика NGC 3079 містить прискорювач, який може створювати частинки у сто разів активніші, ніж адронний коллайдер.

SpaceX запустила космічний пілотований корабель Crew Dragon

2 березня 2019 року компанія Ілона Маска SpaceX вперше запустила космічний пілотований корабель Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію у тестовому режимі без екіпажу.

Космічний корабель Crew Dragon був виведений на навколоземну орбіту ракетою-носієм Falcon 9. Його пілотована капсула Dragon-2 здатна транспортувати до семи астронавтів. SpaceX також вдалося успішно повернути на Землю не тільки першу ступінь багаторазового використання, а і модуль з “екіпажем”.




один коментар
  1. “Але що стосується польотів у космос, звичайно, компанії SpaceX немає рівних. Їм вдалося успішно запустити на Міжнародну космічну станцію (МКС) пілотовану та вантажну ракети.” – ти диви, яке досягнення ! А до того вони туди 20 років на трамває попадали ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця