<

Продаж електронних сигарет особам до 18 років заборонили в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:12 | 2.12.2020 / Новини / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

з 1-го січня 2021 року в Україні заборонили продаж електронних сигарет людям, які не досягли 18 років, на рівні із традиційними тютюновими виробами. Законопроєкт підтримав і народний депутат Ігор Гузь.

Відповідний законопроєкт №3628 ухвалила Верховна рада 2-го грудня, – повідомляє УП.

“За” проголосували 309 депутатів.

Порушникам можуть виписати штраф від 6 800 до 13 600 гривень за продаж електронних сигарет дітям – від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Народний депутат Ігор Гузь також проголосував “ЗА” законопроєкт №3628, який забороняє продаж електронних сигарет дітям до 18 років, – йдеться на його сторінці у фейсбуці.

Відповідний документ передбачає посилення адмінвідповідальності за порушення правил торгівлі тютюновими виробами, електронними сигаретами і рідинами, що використовуються у них, пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями.

Порушенням Закону вважатиметься продаж у приміщеннях або на територіях, заборонених законом, а також в інших місцях, визначених рішенням місцевої влади як такі, де роздрібну торгівлю цими товарами заборонено. Торгівлю вищезгаданими предметами з рук законодавці пропонують карати таким самим штрафом із конфіскацією предметів торгівлі та виторгу, одержаного від продажу цих товарів.

Якщо ж правила продажу порушує особа, яку протягом року штрафували за аналогічне порушення, її чекає штраф у розмірі 13 600-23 800 грн з конфіскацією предметів торгівлі.

До слова, з 2006 року заборонили рекламу, просування та спонсорство тютюну, а також  куріння у громадських місцях.

Проте виробники тютюнових виробів пропонують споживачам нові продукти, зокрема, електронні сигарети, які позиціонують як менш шкідливу альтернативу традиційним сигаретам, йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюнові вироби для електричного нагрівання не є цілком безпечними, адже містять тютюн і викликають залежність. 

Та сьогодні бракує незалежних досліджень про вплив електронних сигарет на здоров’я, зокрема – довгостроковий.

Оприлюднені результати деяких незалежних досліджень свідчать про те, що при використанні тютюнових виробів для нагрівання рівень деяких токсичних речовини, що виділяються, є в рази вищим, ніж у сигаретах.

Також заправки до вейпів та електронних сигарет можуть містити грибки та бактерії. Інше дослідження показує, що вейпінг провокує вироблення запальних хімічних речовин у дихальних шляхах. 

І “паріння” електронних сигарет може призводити до хронічного обструктивного захворювання легень.

Також вейпінг може спричинити проблеми із серцем.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість вейперів зросла з 7 мільйонів в 2011 році до 41 мільйона в 2018-му, і, згідно з прогнозами, до 2021 року користувачів електронних сигарет буде 55 мільйонів.

Міністерство охорони здоров’я попереджало, що вейпінг – небезпечний.

Нагадаємо, раніше в Україні посилили відповідальність за продаж електронних сигарет дітям.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця