<

Про бюджет Волинської області на 2015 рік розповів директор департаменту фінансів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:54 | 12.01.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Основні контрольні цифри зведеного бюджету на 2015 рік повідомив Ігор Никитюк, директор департаменту фінансів Волинської ОДА сьогодні на оперативній відеоселекторій нараді. 

Бюджет держави 2015 підписано, що дозволяє на всіх рівнях затверджувати відповідні місцеві бюджети. Чинна редакція бюджетного кодексу України на цей рік не передбачає двотижневого терміну на підписання відповідних бюджетів нижчих рівнів. Але місцеві бюджети потрібно приймати оперативно, адже уже іде отримання міжбюджетних трансферів, відповідно до нового законодавства.

Показники обласного бюджету на 2015 рік опрацьовано, і буде передано на розгляд і уточнення в обласну раду.

Падіння реального ВВП становитиме 4,3 % , індекс інфляції 113,1 %. Основні джерела доходу обласного бюджету планується на фактичному рівні надходження у 2014 році.

Доходна частина обласного бюджету на 2015 рік в проекті бюджету сформована в загальній сумі 275 млн. гривень, в тому числі 212,9 млн. гривень – загальний фонд, 69% , а це 146,1 млн. гривень  – припадає на податок на доходи фізичних осіб.

У зв’язку із зменшенням процента зарахування податку на доходи фізичних осіб, з 25% до 15%, до обласного бюджету, втрати обласного бюджету в 2015 році складуть 96,8 млн. гривень і компенсується лише на 19,5%, різниця складається у 87,9 млн. гривень. Зокрема, зі змінами до бюджетного законодавства передбачається збільшення екологічного податку з 10% – до 55 %, та віднесення його до доходів загального фонду обласного бюджету, додатковий ресурс – 2,6 млн. гривень. 10% податку на прибуток від підприємств не державної форми власності буде зараховуватись до обласного бюджету, це 16,3 млн. гривень.

По місцевим бюджетам області, втрати доходів, за рахунок передачі 25% податку на доходи фізичних осіб до держбюджету в сумі 145,2 млн. гривень у повній мірі компенсується за рахунок збільшення доходів. Тобто, якщо по обласному бюджету іде недокомпенсація, то інших місцевих бюджетах ці втрати будуть компенсуватися за рахунок передачі із державного бюджету плати за надання адміністративних послуг і держмита, а це 45,5 млн. гривень, запровадження акцизного податку за ставкою 5% (місцевим самоврядуванням може встановлюватись ставка від 2% до 5%) це 160 млн. гривень, розширення оподаткування на нерухомість (обмеження для квартирної площі 60 кв. метрів, для будинків 120 кв. метрів), але поки що остаточної суми для області не названо. Місцеві й обласні бюджети втратять важливе джерело доходів для проведення видатків по ремонту доріг, у зв’язку із скасуванням збору за першою реєстрацією транспортних засобів та включення його бази оподаткування до акцизного податку, який зараховуватиметься до державного бюджету.

До місцевих бюджетів до загального фонду із спеціального фонду увійде єдиний податок та податок на майно (який включає нерухоме майно, плату за землю, податок на розкішні автомобілі).

З 2015 року трансферти з держбюджету надаватимуться лише для вирівнювання податкоспроможності території, в залежності від рівня надходження на одного жителя.

Здійснення витрат із бюджетів сил селищ та міст районного значення з 2015 року відбуватиметься виключно за рахунок відповідних бюджетів. При цьому до об’єднаних громад з бюджетів базового рівня будуть здійснюватися лише витрати на утримання апаратів комунальної інфраструктури та реалізацію місцевих рад. Інші видатки будуть проводитись із районних бюджетів, окремо на 2015 рік дозволяється передавати у вигляді субвенцій деякі видатки по освіті на охороні здоров’я.

Місцевим бюджетам області на 2015 рік планується передати 4  млд. 689,3 млн. гривень цільових субвенцій, що у двічі більше ніж у 2014 році.

Мінімальна зарплата з 1 січня 2015 року – 1218 гривень, з 1 грудня 2015 року 1378 гривень.

 У проекті обласного бюджету на 2015 році передбачається  підтримання лише 29 регіональних програм, у минулому році підтримали 45 таких програм.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця