<

Під приводом санітарних рубок на Волині крадуть ліс, – активісти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:34 | 17.06.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

На Волині тривають масові розкрадання деревини під прикриттям так званих санітарних рубок.

Про це йшлося 17-го червня під час прес-конференції громадських активістів, – повідомив власкор IA ZIK.

За словами представника ГО “Зелений тризуб” Романа Грибовського, на сьогодні склалася катастрофічна ситуація із лісами на Волині. Громадські активісти провели низку вибіркових перевірок у волинських лісах. Об’єктом інтересу стали так звані санітарні рубки.

На Волині цього року планувалося зрізати майже 300 тисяч кубометрів хворих дерев. Активісти перевірили одну із таких рубок. Лісівники пояснювали, що дерева хворі та всихають. Однак активісти сухостою чомусь не виявили. По цій ділянці, зі слів Грибовського, наразі триває розслідування.

Присутній на прес-конференції завідувач сектору Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Войцеховський, запевнив, що всі рубки проходили законно.

“Вам відомо, що були заборонені будь-які рубки, вибіркові чи санітарні?”, – поцікавився голова волинської Спілки власників зброї Ігор Алєксєєв, нагадавши, що тривав так званий “період тиші”.

Чіткої відповіді Войцеховський не дав.

За словами Романа Грибовського, 80% зрізаної на Волині деревини під виглядом хворої – насправді здорова. “Масштаб крадіжки вражає – близько 140 мільйонів гривень”, – каже він.

Нардеп Юрій Савчук стверджує, що “зараз тупо крадуть наш ліс”.

“Скоро ми взагалі залишимося без нічого. З одного боку вижимають бурштин, з іншого – ліс. Скоро людям не буде навіть де корову пасти”, – заявив Савчук і пообіцяв порушити це питання у парламенті.

“Ситуацію, яка у волинських лісах, можна сміливо називати катастрофою. Якщо подивитися на “Гугл мепс” карту біля будь-якого села, то можна побачити в лісах сотні футбольних полів. Обсяги рубок на Волині стрімко наближається до мільйона кубів!”, – додав Алєксєєв.

“Ситуація проста. Дзвонить знайомий: братва ріже здорові дуби. Запитуємо – у них по всіх документах фен-шуй, санітарна рубка. Якщо заважати – то ще поліцію викличуть”, – розказав Алєксєєв.

Войцеховський подякував активістам за допомогу у виявленні порушень. Відповів він і на закиди “клаптикових” рубок. Він запропонував вибрати будь-яку ділянку і поїхати туди подивитися. Активісти пообіцяли цією пропозицією скористатися і запросили до такої екскурсії журналістів.

Войцеховський також підкреслив і роль лісової охорони у боротьбі із самовільними рубками. Зокрема, вони затримали півтисячі лісорубів, які заподіяли збитків на півтора мільйона гривень.

Речниця управління поцікавилася в активістів, чому до перевірок не запрошували лісівників.

На це відповів Алєксєєв: “Якщо ви не вірите діагнозу, то звертаєтеся до іншого лікаря. Так і ми не віримо, що ліси на Волині масово хворіють. Тому ми звернулися до інших людей (екологів, – ред.), яких вважаємо компетентними. По документах – коренева губка. Це по пеньках має бути чітко видно. Ми приїжджаємо, 99% пеньків – здорові. І всі чомусь 45 сантиметрів”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер