<

Відома колекціонерка вишиванок з Нововолинська розповіла про цінність традиційного українського вбрання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:40 | 20.05.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
78
/ 1 коментар

Марія Доліновська, мешканка Нововолинська, за останні десять років зібрала кілька сотень старовинних вишиванок. До Дня вишиванки, яке відзначають 20-го травня, жінка розповіла про важливу роль національного одягу та поділилась світлинами старовинних вишиванок Прибужжя.

Про це Марія написала на своїй сторінці у фейсбуці.

“15 років у нас існує день, коли ми особливу увагу надаємо одному з елементів національного вбрання – вишитій сорочці. Цей елемент одягу щільно вкоренився у свідомості багатьох українців, як частинка нашої ідентичності.

Але не у всіх. Саме слово вишиванка почало спонтанно використовуватись нашими земляками з проголошенням Незалежності в 1991-му році. Коли більшість громадян нашої держави усвідомили себе як нація, яка має свої відмінності від інших народів СРСР. І саме сорочка, вишита мамою чи бабусею стала одним із символів наших революцій, поруч з жовто-блакитним стягом, тризубом, гімном.

Наша вишиванка протягом 30 років є самобутнім брендом нашої впізнаваності у світі. Такі маркери впізнаваності є в деяких країнах світу. Всім відомі японські кімоно, шотландські картаті спідниці, мексиканські сомбреро й інші. Ці національні символи прийшли в цивілізовані країни з давньої сільської культури. Україна в цьому сенсі не виняток.

Старше покоління, яке вивчало твори Леніна, пам’ятають, як відзивався «вождь пролетаріату» про селян. Клас селян був найменше готовий слідувати наміченому політичному курсу комуністичної партії. І саме консерватизм сільської культури, попри репресії та Голодомор, зберіг для нас рідну мову, неповторний фолькльор, родинні традиції, зв’язані з віруванням, вживанням їжі, декоруванням одягу, прикрашанням своїх осель і багато чого іншого. Менталітет хлібороба, трудівника, творця.

Споглядаючи старовинні сорочки не перестаю дивуватись, як молоді дівчата чи жінки, які не завжди були грамотні, сто років назад з допомогою лиш голки й нитки створювали свої шедеври.

Сьогодні вишиванка стала політичним інструментом в боротьбі за виборця. На кожних виборах майорять кандидати від різних партій у нашому національному вбранні. Це не просто одяг – це маловідома частина нашої з вами історії, яку деякі хотіли б закреслити. І щоб спаплюжити наш символ обзивають своїх опонентів «вишеватниками». Їх дратує все, що зв’язано з нашою культурою та ідентичністю.

Але чи можливий ріст рослини, людини й держави без коріння? Не вирвали наше коріння війнами й Голодоморами, не вирвете і зараз! Зі святом нашої ідентичності Днем вишиванки!”

Світлини з етнографічного проєкту «Русовичі». Керівник проєкту – Марія Доліновська, фото – Владимир Ефимов, образи – Ірина Костюк, Оксана Жабровець, Аліна Шпур, Олеся Василець, Оксана Ковальчук.

Дівчата в старовинних строях Прибужжя




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер