<

У Нововолинську процвітає шахрайство. Статистика злочинів за 2014 рік

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:20 | 12.02.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
0
/ 1 коментар

З метою профілактики злочинів, вчинених стосовно мешканців міста Нововолинська, про заволодіння коштами шляхом обману (шахрайство), повідомлення останніх про найпоширеніші способи їх вчинення та можливі шляхи запобігання, прокуратурою міста проаналізовано динаміку вчинення злочинів указаної категорії у 2014 році.

Встановлено, що Нововолинським МВ УМВС зареєстровано 42 факти шахрайств, вчинених протягом 2014 року. З них розкрито 12, або 29 %, нерозкритими залишаються 30, або 71 %.

01

Залежно від способу вчинення шахрайств їх умовно можна поділити на так звані «контактні» (вчинення злочину відбувається безпосередньо при зустрічі злочинця з потерпілим) та «безконтактні» (наприклад, через мережу Інтернет, при спілкуванні по телефону, здійсненні переказу коштів через банк).

З числа розслідуваних слідчими Нововолинського МВ УМВС «контактних» шахрайств, які вчинені у 2014 році – 17, «безконтактних» – 25, з них надіслано до суду «контактних» – 12, «безконтактних» – 0.

02

Вказана статистика дозволяє зробити висновок про відсутність на даний час налагодженого механізму розкриття саме «безконтактної» категорії шахрайств, що пов’язано із використанням телекомунікаційних технологій зловмисниками при вчиненні кримінальних правопорушень набагато активніше, ніж правоохоронними органами при їх розкритті.

Так, за способами вчинення «безконтактних» шахрайств їх можна згрупувати за наступними категоріями:

  • отримання злочинцями передоплати за постачання товарів, придбаних потерпілими в інтернет-магазинах, з наступним ухиленням від їх поставки. До цієї категорії також можна віднести випадки, коли потерпілий сам розміщує в інтернет-магазині повідомлення про продаж якогось товару, а потенційний покупець шляхом обману отримує від нього різного роду паролі, пін-коди до його банківської картки та в подальшому знімає з неї кошти. Так, із 25 вчинених протягом року безконтактних шахрайств 16 пов’язані з купівлею/продажем товару через інтернет-магазини. З них 11 – «OLX/SLANDO», по одному випадку припадає на «ВКонтакті», «Клумба», «Аукро», «RST.ua», «hotshot.com.ua». Вчиненню такого виду шахрайств можливо запобігти шляхом здійснення оплати за придбаний через Інтернет товар лише при його отриманні.03
  • отримання особою, яка представилась працівником банку, номеру банківської картки, коду верифікації, терміну закінчення її дії, дати народження її власника, пін-коду та інших відомостей, які в сукупності дозволяють розпоряджатися коштами без самої картки. З числа вчинених протягом 2014 року шахрайств, проваджень указаної категорії – 10. Приводи щодо отримання вказаної інформації зловмисники називають різні: необхідно заблокувати картку, бо з неї намагались несанкціоновано зняти кошти; проблеми з переказом коштів при купівлі в інтернет-магазинах. Запобігти вчиненню таких правопорушень можливо, якщо нікому не повідомляти жодної інформації щодо себе та своєї банківської картки. Слід пам’ятати: якщо це дійсно працівник банку та у нього наявний Ваш номер мобільного телефону, то у нього є доступ і до іншої необхідної інформації, яка знаходиться в базі даних банку, і для цього не потрібно телефонувати до клієнта. У випадку, якщо все таки винним особам вдалося отримати вказану інформацію, слід негайно дзвонити на гарячу лінію банку самостійно і блокувати банківську картку, а якщо не встигли і кошти знято – особисто звертатись до служби безпеки банку з вимогою надати відомості про рух коштів, копій квитанцій та іншої необхідної інформації для її подання в подальшому правоохоронним органам задля сприяння слідству.
  • окремої уваги заслуговує перерахування коштів під приводом передачі хабара працівникам міліції або іншим особам з метою уникнення кримінальної відповідальності членами сімей потерпілих. Протягом року Нововолинським МВ УМВС зареєстровано 4 провадження вказаної категорії. Найчастіше телефонують до батьків та повідомляють, що їх син потрапив у ДТП або заподіяв комусь тілесні ушкодження, і щоб уникнути кримінальної відповідальності, потрібно терміново перерахувати кошти через банк на рахунок, який називають. При цьому на короткий проміжок часу можуть передавати слухавку сину, або телефонувати може сам син і передавати слухавку нібито працівнику міліції. Враховуючи, що злочини вказаної категорії вчиняються особами, які мають пізнання в галузі психології та вміють переконувати, під впливом емоцій батьки часто вірять їм та переказують кошти, а вже потім від своїх же дітей встановлюють, що ні в які неприємності вони не потрапляли. Запобігти вчиненню таких правопорушень можливо, просто зателефонувавши на мобільний номер сина чи в міліцію та перевірити вказану інформацію.

Прокуратура Нововолинська




один коментар
  1. Доброго дня! Останнім часом почастішали випадки шахрайства.
    Продавцям не варто розголошувати конфіденційні дані банківських карток: пін-коди та CVV. Ми рекомендуємо особисто зустрічатися з продавцем та отримувати гроші за товар після того, як покупець побачить його. Якщо потрібна доставка, рекомендуємо користуватися послугою післяплати.
    Будь ласка, ознайомтеся з основними правилами безпеки при угодах купівлі-продажу: https://olx.ua/bezopasnost/
    Якщо ви постраждали від дій шахрая, будь ласка, надішліть інформацію, що підтверджує факт шахрайства, до служби підтримки OLX https://olx.ua/contact/ Це можуть бути скани переписки, чеків тощо. Такі дані нададуть підстави для блокування користувача. Ми також наполегливо рекомендуємо звертатися до правоохоронних органів. Після їх офіційного запиту, ми надамо всю необхідну інформацію про підозрюваного шахрая для розслідування.
    Офіційна підтримка Olx

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця