<

Нововолинці мають змогу відмовитися усім будинком від централізованого опалення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:12 | 18.10.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
1
/ 1 коментар

Мешканці Нововолинська можуть отримати дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання. Днями відбулося засідання міської постійно діючої міжвідомчої комісії, на якій два будинки отримали таку можливість.

Про це 18-го жовтня повідомляють на сайті Нововолинської міської ради.

Комісія розглянула три заяви відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання.

Позитивне рішення на відключення отримали будинки:

– №21 по вул. Перемоги, смт. Благодатне (14 квартирний будинок);

– №29 по вул. Стуса 29 м. Нововолинськ (двоквартирний будинок).

Третьому заявнику відмовлено із-за відсутності згоди одного із співвласників двоквартирного будинку.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні діє наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово – комунального господарства України від 22.11.2005 № 4 (із змінами, внесеними наказом Мінжитлокомунгоспу від 06.11.2007 № 169, який набув чинності з 09.12.2007) та дозволяє відключати від центрального опалення і гарячої води тільки весь будинок, а не окремі приміщення.

Для того, щоб отримати дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання необхідно:

1. Організувати збори власників (уповноважених осіб власників) приміщень у житловому будинку з приводу відключення житлового будинку від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання. Скласти Протокол про згоду власників (або уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку на відключення їх нього будинку від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання з подальшим влаштуванням систем індивідуального (поквартирного) теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання);

2. Звернутися в Центр надання адміністративних послуг, написавши заяву до постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань, щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання.

У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення;

До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування в будинку системи автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення має бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.

3. Після вивчення поданих документів вищезгадана постійно діюча міжвідомча комісія приймає рішення щодо відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання. При цьому обов’язково враховуються технічні можливості існуючих мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання даного населеного пункту, або окремого мікрорайону щодо забезпечення живлення запропонованої власником (власниками) системи теплопостачання.

Відмовити у відключенні від центрального опалення комісія може, якщо хоча б один з власників квартир не згоден на відключення від центрального опалення, або в разі, якщо відключення є технічно неможливим.

Чимало маніпуляцій та недостовірної інформації, що збурює мешканців міста, публікується у ЗМІ стосовно індивідуального відключення.

Індивідуально, в окремих випадках, мешканці міста зможуть відключитися від центрального опалення та водопостачання за умови введення в дію частини положень нового Закону України “Про житлово-комунальні послуги” (№ 2189-VIII від 09.11.2017 року), зокрема п.7 розділу VI “Прикінцевих та перехідних положень” (щодо права власників квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до мереж централізованого опалення, у встановленому порядку відокремити від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему автономного опалення.

Відповідно до п.1 розділу VI “Прикінцевих та перехідних положень” даний Закон у новій редакції набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію з 1 травня 2019 року (згідно зі змінами, внесеними Законом України №2454-VIII від 07.06.2018 року). На сьогодні центральним органом виконавчої влади не розроблено новий Порядок відключення окремих споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання.

Роз’яснення: Починаючи з 01.05.2019 року, споживач буде мати право встановити в своєму помешканні індивідуальне опалення, якщо більше половини власників квартир у багатоквартирному будинку вже зробили це раніше.

Відповідно до п.7 Прикінцевих та перехідних положень нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги», у багатоквартирних будинках, в яких на день набрання чинності цим Законом не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

Не допускається примусове відокремлення (відключення) від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, у багатоквартирних будинках у разі відокремлення (відключення) від цих мереж інших власників квартир та нежитлових приміщень.




один коментар
  1. Толі нехай пояснить Гаврилюк,як міг встановити індивілуальне опалення власник аптеки вул.Винниченка-3 кв.21.В будинку ніхто не має індивідуального опалення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок