<

Нововолинський лікар-онколог Олена Ярощук: «Рак – не вирок, а діагноз»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:19 | 12.03.2020 / Інтерв'ю, Нововолинськ / , /
Перегляди
310
/ 1 коментар

12-го лютого роботу у Нововолинській центральній міській лікарні розпочала лікар-онколог Олена Ярощук. У лікарні не було онколога близько трьох років. Що робити, щоб не захворіти на рак? Які симптоми раку? Які методи обстеження на онкологічні захворювання доступні у Нововолинську? Про це та інше говорили журналісти БУГу з лікарем-онкологом.

Лікар-онколог в Нововолинську. Коли почали прийом, де були раніше і як довго не було спеціаліста в місті?

Почала працювати з 12-го лютого, до цього навчалася в Сумському державному університеті та проходила інтернатуру в Луцьку. В Нововолинську онколога не було близько трьох років.

Як потрапити до вас на прийом?

На прийом можна потрапити з направленням від сімейного лікаря. Пацієнти, які стоять на обліку, можуть приходити без направлення.

— Які обстеження можна пройти в Нововолинську?

Можна здати всі аналізи для діагностики захворювання, але не всі на базі нашої лікарні. На виявлення онкомаркерів можна звернутися до приватної лабораторії. Нововолинська ЦМЛ укоплектована комп’ютерним апаратом з контрастуванням, яке дає змогу візуалізувати патології. Пацієнти можуть у нас зробити колоноскопію та гастроскопіяю.

— Чим відрізняються поняття онкозахворювання та рак?

Рак – злоякісні новоутворення, які походять від епітеліальних тканин. В залежності від типу тканин, яка стала злоякісною, розрізняють: рак, саркому, лімфому, меланому. Тобто рак – це не загальний термін, а одна із різновидностей онкозахворювання.

— Чи є остання статистика скільки онкохворих в Україні, області, місті? Які тенденції поширення хвороби?

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань. Одне з останніх місць по Україні займає Волинська область – близько 3 000 хворих в рік. Нововолинськ займає четверте місце по області. Статистика не втішна, кількість випадків захворювання на злоякісні новоутворення збільшується щорічно.

Які види раку найбільш поширені в Україні?

Серед жінок – це рак молочної залози. Серед чоловіків – рак легень і простати. У чоловіків і жінок одним із провідних є рак товстої кишки, смертність від якого – на 2-му місці.

— Хто може захворіти на онкохворобу? Чи є онкозахвоювання спадкові?

Від цієї хвороби не застрахований ніхто, і ані за статевою, ані за віковою ознакою. Частіше захворіти можуть люди, в яких схильність або деякі хронічні захворювання, тобто є передракові стани. Наприклад, для раку шийки матки передраковий стан – дисплазія, за якою потрібно спостерігати, щороку робити аналізи та мазки. Для меланоми – пігменті невуси, папіломи, найчастіше перероджуються травмовані.

Дійсно, є генетична схильність до деяких форм захворювання: молочної залози, жіночих органів, меланоми і полікістозний рак кишечника.

— Які симптоми раку?

На ранніх стадіях рак безсимптомний. Загальні симптоми: слабкість та неконтрольована втрата ваги, за короткий час може бути до 5-10 кілограмів; незначне постійне підвищення температури.

Для окремих захворювань виділяють візуальні форми раку: рак порожнини рота, нижньої губи, шкіри, щитовидної залози, молочної залози, зовнішніх статевих органів. Їх можуть візуально побачити сімейний лікар або пацієнт. Для раку молочної залози характерні симптоми – це зміна шкіри, і жінки самі в себе можуть знаходити утвори. Якщо ми кажемо про захворювання передміхурової залози, то часті симптоми: біль при сечовипусканні та печіння.

— Людині повідомили, що у неї рак. Що їй робити?

Якісний підхід до цієї проблеми забезпечить хворому позитивний результат. Потрібно вислухати лікаря-онколога і погоджуватися на лікування.

Між онкологами є умовна домовленість, що самому пацієнтові діагноз не говорять, повідомляють діагноз родичам і вже вони вирішують чи говорити хворому. Зв’язано це з тим, що хворі по-різному реагують на діагноз.

— Якщо в людини рак – вона приречена?

Рак – не вирок, а діагноз, який піддається лікуванню. На ранніх стадіях рак виліковується повністю, навіть людина через деякий час забуває їздити до лікарів на огляд. І при 4-й стадії хвороби переважний відсоток онкозахворювань піддаються успішному лікуванню.

— Скільки коштує лікування онкологічних захворювань в Україні? В області?

Лікування дороговартісне, тому створені державні та всесвітні програми щодо забезпечення медикаментами всіх, хто потребує лікування цієї патології. В Україні є медичні онкологічні заклади, в яких надається спеціалізована високотехнологічна онкологічна допомога.

— Чи можна вилікувати рак травами, медитаціями, молитвами, святою водою?

Такий спосіб лікування коментувати не можу, його не вивчала. Я представник традиційної медицини. Не було науково доведених фактів, що нетрадиційна медицина допомагала при онкозахворюваннях.

— Як варто себе поводити з онкохворою людиною?

Не потрібно акцентувати увагу на слові рак або невиліковна хвороба, людину просто необхідно підтримати.

Первинні хворі, котрі нещодавно дізналися про свій діагноз, потребують ще більшої підтримки медпрацівників, родичів, друзів та сусідів. Якщо важко самостійно подолати зневіру хворого, потрібно звернутися за психологічною підтримкою.

— Що можуть зробити родичі онкохворого для нього під час хіміотерапії або іншого лікування?

Приділяти йому увагу, і це може проявлятися по-різному. Якась емоційна підтримка, фінансова.

— Що робити тим, у кого близький родич помер від певного типу раку?

Рак молочної залози виділяють за аналізами специфічного гена, який викликає мутацію клітин. Жінкам, кровні близькі родичі яких хворіли на такий рак, бажано перевіритися на цей ген. При необхідності можна задати аналіз на онкомаркети, вони специфічні до кожного виду раку.

— Як звести до мінімуму шанси захворіти на онкологію?

Потрібно вести здоровий спосіб життя, позбавитися всіх поганих звичок. Правильно та корисно харчуватися. Планові візити до лікаря та регулярні медогляди дадуть змогу вчасно виявити та вилікувати хворобу.

Спілкувалася Аліна Ліщинська




один коментар
  1. В нашому місті і заноза в пальці може бути вироком.
    Шо там вже про шось серйозніше говорити.
    Про рак, кого цікавіть, подивіться “Мир без рака” на ютюбі. Автор Griffin.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця