<

Нововолинська колекціонерка старовинних вишиванок Марія Доліновська представила проєкт «Русовичі» та розповіла, як почалося її захоплення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:11 | 21.05.2020 / Нововолинськ / , /
Перегляди
353
/ Коментарі відсутні

Марія Доліновська, мешканка Нововолинська, за останні десять років зібрала кілька сотень старовинних вишиванок. До Дня вишиванки, яке відзначають 21-го травня, представила проєкт «Русовичі». Жінка розповіла, як захопилася колекціонуванням вишитого одягу.

На своїй сторінці в фейсбук жінка розповідає, що проєкт походить від назви села Русовичі , крайньоі точки Київськоі Русі, що розташоване в околицях Нововолинська.

“Наших предків називали дулібами, бужанами, волинянами. А існувала і ще одна назва, яка зафіксована в багатьох топонімах нашого краю з коренем» рус». Звідси і Русовичі, Руснів, Русов, Рава – Руська. Проект перш за все пізнавальний. Хочемо ознайомити волинян з історією рідного краю.

Показати Волинь з іншого ракурсу, а саме з побутового сприйняття самих себе і наших далеких пращурів. У що одягалися, як і чим прикрашали свій одяг і житло наші предки 100 років тому. На старих пожовклих фото все виглядає сіро і сумно. Але народне вбрання , яке збереглося з тих часів говорить про інше”, – йдеться в дописі.

Марія Доліновська розповідає, що перш за все зацікавилась народним вбранням Прибужжя, дуже самобутнім регіоном Волині.

“І тут я зробила своє перше невеличке відкриття. Вишиті сорочки, які мені приносили з навколишніх сіл в сучасній літературі називалися “сокальськими”. Так почались мої дослідження, а згодом і колекцінування.

Інформацію про це вбрання я вишукувала в різних друкованих джерелах , а також в інтернеті. Обстежила всі місцеві краєзнавчі музеі, і прийшла до такого висновку. Що унікальні вишиті сорочки під назвою “сокальські” притаманні територіі, якою протікає річка Західний Буг з притоками. А саме це Сокальський район Львівськоі області. І три райони Волині: Іваничівський , Володимир- Волинський і Горохівський.

І обов’язково хочу згадати» забужан», украінців ,які були примусово депортовані з територіі Польщі в повоєнний період з Грубешовщини і Холмщини. Вони привезли з собою вбрання аналогічного крою і колористики.На початку 20 століття , згідно історико – етнографічного районування Украіни,

Сокальщина входила до складу Волині. І думаю, що ці унікальні сорочки мають повне право називатися сорочками південно- західноі Волині. На підтверження моїх слів друкую старовинні фото з Володимир-Волинського, надані мені Тетяною Яцечко – Блаженко, талановитим істориком і дослідницею. І це був тільки початок…”, – ділиться пані Марія.

Старовинні вишиванки Прибужжя:

Читайте також про доньку Марії Оксану Доліновську: “Як нововолинянка створила власний бренд вишиванок, а в період карантину знайшла вихід для бізнесу, допомагаючи медикам




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер