<

«Можна вважати, що вугільної промисловості на Волині вже немає»: на шахті «Бужанська» скорочують гірників

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:54 | 2.02.2022 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
8602
/ 1 коментар

На шахті «Бужанська» скорочують виробничий персонал. Вже через кілька днів без роботи залишаться 42 шахтарі. Активісти копальні переконані – це роблять для того, щоб закрити копальню.

У переліку посад, які скочуються, найбільше підземних робітників, зокрема, 29 прохідників. Таким чином, ліквідовують прохідницьку дільницю. А робити цього не можна, бо нема проходки — ​нема шахти. Відтак можна вважати, що Бужанська вже закрита. У цьому переконаний голова місцевого осередку Незалежної профспілки гірників України Сергій Макаров.

“Якщо на шахті нема прохідницьких робіт, то це вже все – на ній можна ставити хрест. Тому можна вважати, що на Волині вугільної промисловості вже не має й Бужанська вже закрита”, – переконаний він.

У коментарі БУГу він зазначив, що новий керівник ДП “Волиньвугілля” із самого початку свого призначення на посаду був не зацікавлений, аби шахти добували вугілля, і робив усе для того, щоб згорнути виробництво.

“Шахта №9 йде на закриття, але й там ми намагаємося зберегти працівників. Ми жодного не скоротили і не звільнили. Лише декого переводимо на інші посади. Багато хто просто оформляє регрес і йде на пенсію. А тут, на діючій шахті, наймолодшій в Україні та ще досить перспективній, скорочують гірників.

Директор за півтора року абсолютно нічого не зробив, аби хоч якось покращити ситуацію, а лише робить усе для того, щоб згорнути виробництво. Для чого його поставили? Я не розумію. Він ні видобутку не збільшив, а навпаки зменшив, ні стабільної виплати зарплати не забезпечив, ні ефективної роботи підприємства не налагодив”, – обурився активіст.

Макаров наголосив: чомусь в списку на скорочення немає адмінперсоналу. А лише в головному офісі ДП “Волиньвугілля” – понад 60 працівників. А ще є окремо на кожній шахті. Тож, за його словами, якщо вже є гостра потреба позвільняти людей, то насамперед треба було “почистити” контори, а не звільняти гірників, які видобувають вугілля.

До слова, у тексті наказу “Про скорочення чисельності працівників по шахті”, який підписав в.о. директора ВП “Шахта “Бужанська” ДП “Волиньвугілля” Олександр Онопрієнко, зазначено, що необхідно оздоровити фінансове становище підприємства, збалансувати доходи та витрати, оптимізувати штатну структуру посад та чисельності працівників задля зменшення витрат на виробництво товарної продукції.

У тому ж документі зазначено, що скорочення відбувається за результатами розгляду “Програми розвитку гірничих робіт” та “Програми економічного розвитку” по ДП “Волиньвугілля” на 2022 рік у зв’язку з відсутністю державної підтримки на покриття витрат із собівартості вугільної продукції за незбалансованої роботи ДП “Волиньвугілля”.

Відтак уже створена робоча комісія з питань скорочення чисельності працівників “Бужанської”, а працівники, яких звільняють, отримали відповідні повідомлення.

Нагадаємо, наразі ситуація на підземці Нововолинська – критична. Єдине видобувне підприємство Волині – шахта «Бужанська» – роками занепадало. Основна причина - ​це зношене обладнання, яке через відсутність обігових коштів нереально поновити. До того ж, як нещодавно повідомили, що шахта три роки видобувала вугілля незаконно, чим завдала державі збитків на 430 мільйонів. А все через прострочення дозволу на користування надрами. Тепер ці кошти Волиньвугілля мусить повернути державі, інакше буде застосовано процедуру примусового стягнення.

Читайте також:

Підписали меморандум з громадами, щоб залучати держкошти та створювати робочі місця, – мер Нововолинська про вугільну трансформацію




один коментар
  1. На сайті приватизації держмайна України, шахта #10, яка 30 років(!) будувалась взагалі виставлена на приватизацію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця