<

“Конфлікт інтересів” – у Нововолинську на виконкомі не затвердили перелік платних послуг лікарні через аборти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:02 | 20.04.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
110
/ коментарів 9

На черговому засіданні виконавчого комітету Нововолинської міської ради розглядали затвердження тарифів на послуги в НЦМЛ. Однак через принципову позицію одного з членів виконкому про наявність в переліку платних послуг лікарні операцій зі штучного переривання вагітності, рішення не було прийняте.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 року “Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах”, у НЦМЛ наявний список послуг, які надаються за кошти пацієнтів.

Перелік платних послуг у Нововолинській лікарні затверджуються рішенням виконавчого комітету. 19-го квітня головний лікар НЦМЛ Віктор Мороз, який також входить до складу виконкому, виніс питання про підвищення затверджених у минулому році цін через певні економічні чинники (ріст заробітної плати, комунальних платежів).

Та на черговому засіданні його не було прийнято більшістю голосів. До загального складу виконавчого комітету міськради входить 10 осіб, присутніх було 6.

Начальник КП «Управління економічної політики та інвестицій» Василь Мигас висловив свої зауваження щодо наявності в переліку послуг НЦМЛ операцій зі штучного переривання вагітності і не голосував за проект рішення.

“Я проти цього пункту, його потрібно виключити. Нехай їдуть робити в інше місто. Й так у таких випадках звертаються в “нормальні” лікарні. Я за те, щоб виключити з переліку штучне переривання вагітності”, – зазначив Мигас.

Мороз обурився такою позицію і спробував пояснити, що переривання вагітності в НЦМЛ – це лише право кожної жінки і в лікарні повинні передбачити надання такої послуги.

“Ваше питання – до постанови Кабміну, у якій є перелік послуг. Два роки тому з неї навіть виключили слово “можуть надаватися”, а лишили просто “надаються”. Я розумію запитання, але це право людини вирішувати, у нас демократична держава і є відповідні нормативно-правові акти. Ніхто ж не заставляє робити аборти. Та якщо потрібна буде така операція, то на це не мають тратитися бюджетні кошти”, – відповів Мороз на зауваження.

Відповідно до постанови серед платних послуг, що надаються згідно з функціональними повноваженнями державними і комунальними закладами охорони здоров’я є операції штучного переривання вагітності в амбулаторних умовах (методом вакуум-аспірації у разі затримки менструації терміном не більш як на 20 днів) та у стаціонарі (до 12 тижнів вагітності), крім абортів за медичними і соціальними показаннями.

Головуючий на засіданні виконкому перший заступник міського голови Андрій Сторонський зауважив, що завдяки принциповій позиції одного з членів виконкому, у лікарні припинять надавати всі послуги, в тому числі й проходження навчання інтернами (відповідно до згаданої постанови визначено умови, за яких вони стажування здійснюється платно).

“Робити вигляд що цього не існує не можна. В історії держави вже проходили підпільні аборти. Зараз не той час. Ми не можемо виключити ці пункти, є постанова Кабміну.

Своїми діями чи бездіяльністю ви наносите шкоду. Завдяки вашій позиції зупиниться дія багатьох речей. Ви повинні розуміти, що є членом виконкому і маєте певні обов’язки, не можна до всього підходити так вузько. Давайте і лікарню закриємо?!”, – звернувся до Мигаса Сторонський.

Керуючий справами виконавчого комітету Вікторія Магдисюк зауважила, що не надавши можливість проводити операцію зі штучного переривання вагітності у нововолинській лікарні, обмежуються конституційні права.

– Я вважаю, що в нашому місті за гроші це (аборти, – ред.) не повинні робити, – сказав Мигас.

– То нехай роблять за бюджетні?, – обурився Мороз.

– Я проти щоб робили тут, “за гроші роблю, де хочу”.

– Ви сказали фразу “роблять, де захочуть”. А якщо захочуть в Нововолинську? Виходить ми таким чином обмежуємо права жінки.

Присутній на засіданні заступник міського голови Володимир Рожелюк запропонував винести вирішення цього питання на позачергове засідання, на якому збереться більше членів виконкому.

Ознайомитися із тарифами на платні послуги НЦМЛ можна в проекті рішення, який опублікований на сайті Нововолинської міської ради.




коментарів: 9
  1. Мороз так кіпішує. Не може нічого зупинитися. Що вони несуть. Доки не приймуть нове рішення, по закону діє нині чинне зі старими цінами. Так переживають що втратять кошти?

  2. “З точки зору сучасної біології (генетики і ембріології), життя людини як біологічного індивіда починається з моменту злиття ядер чоловічих та жіночих статевих клітин і утворення єдиного ядра, яке містить неповторний генетичний матеріал. На всій протяжності внутрішньоутробного розвитку новий людський організм не може вважатися частиною тіла матері. Його не можна порівняти до органу або частини органу материнського організму. Тому очевидно, що аборт на будь якому терміні вагітності є навмисним припиненням життя людини, як біологічного індивіда.”, – завідуючий кафедрою ембріології біологічного факультету МНУ імені Ломоносова.
    А хто дав право жінці вирішувати за інше невинне окреме життя?

  3. Дивно. А де В. Сапожніков? Міський голова, останнім часом, перетворився на перерізальника стрічок і “переможця” при врученні ключів сміттєвих автомобілів виробництва Росії.

    • Його дочка, внучка, а також молода любовниця робили аборт в цей день, шоб по старим ше цінам.

    • Так він не вагітніє…і заплатити є чим,в разі чого.Та й Мороз-дружбан -на *халяву* зробить. А якщо серйозно-краще хай напишуть список безкоштовних послуг!Хто взагалі бачив документ на основі якого хворі платять гроші за ВСІ послуги і матеріали?

  4. Шкода, шо рішення, про яке ці товстопузики так наполягають, не прийняли років так 60+ назад на короткотермінний період.
    Може їхні мами скористалися своїми правами і ми цих клоунів не бачили б зараз?
    А Мигас – МОЛОДЕЦЬ, з яйцями хлопець!

  5. Алярм! А чому такі важливі рішення, а саме про платні послуги в НЦМЛ приймається купкою людей на виконкомі? Такі важливі рішення, що стосуються громади повинні прийматися на сесіях депутатами, яких вибирала громада, а не призначав міський голова. Ганьба! Вимагаємо від депутатів негайно втрутитися і повернути такі важливі рішення в сесійну залу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця