<

Незаконний бурштин: коли садять за «сонячне каміння»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:13 | 1.07.2021 / Новини / /
Перегляди
192
/ Коментарі відсутні

В Україні вже півтора року діє кримінальна відповідальність за зберігання і перевезення бурштину «без документів».

Чим завершуються такі справи, розповіла Сила правди.

Як не можна везти бурштин

У грудні 2019-го двоє українців відправилися в подорож через річку Західний Буг – попливли з України в Польщу. Не з пустими руками, а зі 100 кілограмами бурштину. Як вони його транспортували, – загадка, але новини про ту подорож розлетілися в медіа. І мандрівники, і «сонячне каміння» дісталися польського берегу річки, але там їх побачили і затримали польські прикордонники. Каміння оцінили в кілька десятків тисяч євро. 

Мандрівників передали нашим прикордонникам. А ввезений контрабандно бурштин залишився в Польщі – поїхав на депозитно-ліквідаційний склад місцевої податкової адміністрації.

Що не так із цим випадком, здається, очевидно. І кордон перетинали потайки, без печаток у паспорті. І каміння везли так само потайки, без документів і декларування. Але мандрівникам пощастило, вони відбулися лише адміністративною відповідальністю, передбаченою за незаконний перетин кордону.  

А вже за кілька тижнів після їх затримання, наприкінці грудня 2019-го, в Україні почав діяти закон, який увів окрему «бурштинову» статтю в Кримінальний кодекс. Так з’явилася кримінальна відповідальність не лише за незаконний видобуток бурштину, а й за купівлю, збут, передачу, переробку, зберігання, пересилання або перевезення цього каміння, якщо законність його походження не підтверджується документами. Коротше, за все.

Тобто і за купівлю бурштину незрозумілого походження, і за зберігання чи перевезення «сонячного каміння», яке не має документів, можна влетіти на кримінал. Покарання – від штрафу до позбавлення волі на кілька років (ст. 240-1 ККУ).

Як працює «бурштинова» стаття

Ця стаття вже застосовується слідчими і суддями. Наприкінці 2020-го за нею засудили мешканця Рівненщини, в якого під час обшуку знайшли 27 кг бурштину невідомого походження. Його обвинуватили в тому, що придбав і зберігав бурштин, «законність походження якого не підтверджується відповідними документами». Так-так, саме та стаття. Чоловік уклав угоду зі слідством, визнав вину і отримав 2 роки «умовно». А знайдений бурштин конфіскували на користь держави.

А буквально в червні 2021-го за спробу перевезти через кордон 3 кг бурштину без документів засудили мешканця Львівщини. За тією ж статтею. Віз каміння в автомобілі, попався на кордоні з Польщею. Знов визнання вини – і цього разу штраф – 51 тисяча грн.  

Насправді через проблему нелегального видобутку бурштин привертав увагу правоохоронців і до появи «профільної» кримінальної статті. Влітку 2019-го двоє чоловіків везли з Рівного в Київ кілька кілограмів бурштину. Машину зупинили патрульні поліцейські і знайшли каміння у запасному колесі в багажнику. Водій і пасажир не мали із собою документів на нього, і поліція вилучила знахідку та відкрила кримінальне провадження

На той час окремої статті за перевезення бурштину «без документів» ще не було, але вже існувала стаття за «придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом». За нею справу і відкрили (ст. 198 ККУ). Довести вину «перевізників» слідчі наразі не змогли, а каміння суд повернув власнику. Однак ця історія ілюструє: бурштин без документів про походження – це проблема. А з появою профільної «бурштинової статті» – тим більше.

Як законно везти бурштин 

Загальне правило: зберігати, продавати і перевозити можна «сонячне каміння», куплене офіційно в магазині чи на аукціоні, де підтверджено законність його походження. Головне – мати з собою документи на нього.

Спецдозволи на законний видобуток бурштину від Державної служби геології та надр отримали вже багато компаній. Однак видобуток вже ведуть не всі з них. Серед тих, хто не просто має дозвіл на розробку родовища, а й справді видобуває бурштин: ДП «Бурштин України», КП «Волиньприродресурс», ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» з групи Concorde Capital Ігоря Мазепи. Відповідно, їхні документи про походження бурштину і є гарантією, що каміння видобуто законно.

В онлайн-магазині державного підприємства «Бурштин України» повідомили, що, крім чеків, видають довідку про виробника.

«Буде фіскальний чек і товарний чек. Ми для своїх покупців виписуємо довідку, що це було зроблено в нас, щоб на митниці не було ніяких проблем», – розповіла працівниця онлайн-магазину. 

«Навіть необроблений бурштин можна купувати і вивозити за кордон (з дотриманням правил митного декларування), якщо є документи про його походження», – зазначає директор КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк.

«При купівлі-продажі ми видаємо контракт, гемологічний висновок, в якому зазначена фракція бурштину, група якості, копія ліцензій. Навіть на один камінчик має бути документ про походження, де ви його придбали, і документ, що підтверджує оплату», – пояснює Капустюк. 

Чому каміння інколи повертають

Але є й випадки, коли власникам повертають вилучений бурштин навіть попри те, що з ним «не все чисто». У березні 2020 року на автомобільному пункті пропуску українсько-польського кордону митники попросили водія вийти з авто і показати речі для огляду. Натомість чоловік дістав із рюкзака камінь жовтого кольору, схожий на бурштин, та кинув його на бруківку, аби той розбився. Нацполіція відкрила кримінальне провадження за тією ж статтею про перевезення бурштину сумнівного походження, а розбите каміння арештували через суд.

Однак вже за кілька місяців слідчий поліції закрив розслідування, а суддя, відповідно, зняв арешт з каміння. Чому поліцейський передумав і вирішив не вбачати у тому інциденті злочину, з опублікованих судових матеріалів не зрозуміло. Сказано сухо: «законність закриття [справи] була перевірена прокурором».

Ми не будемо додумувати версії, але загалом припускаємо, що є дві основні причини, коли попри імовірні порушення з бурштином власникам вдається відбутися легким переляком. Перша – корупція. Друга – факапи при оформленні документів під час фіксації порушення.

Наприкінці 2018 року на митному посту в Польщі затримали чоловіка, який віз з України 43 кг необробленого і незадекларованого бурштину. Каміння вилучили і разом з затриманим водієм та копіями документів про порушення передали українським правоохоронцям. 

В Україні чоловіка звинуватили в приховуванні бурштину від митного контролю (ст. 483 Митного Кодексу), за що передбачена адміністративна відповідальність – штраф і конфіскація прихованого. Однак зрештою суд постановив повернути власнику бурштин, звільнити його від відповідальності і закрити справу. 

У цій справі митники неналежно оформили протокол і додані докази, бо від поляків не отримали належно оформлених документів і доказів – пояснює адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання OK LEGAL Микола Орєховський

Загалом, за даними Державної прикордонної служби України, упродовж двох минулих років (2019-2020) наші прикордонники вилучили в пасажирів 1,3 тонни бурштину. І щастить повернути каміння далеко не всім. А після встановлення кримінальної відповідальності за зберігання та перевезення бурштину без документів, заплатити за дорогоцінне каміння можна і свободою.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця