<

НБУ презентував проєкт концепції е-гривні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:31 | 30.11.2022 / Новини / /
Перегляди
154
/ 1 коментар

Нацбанк України представив проект концепції цифрової гривні, яка покликана виконувати всі функції грошей та доповнювати у цьому готівкову та безготівкову форму гривні.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, що буде прямим зобов’язанням центрального банку. Використання е-гривні, за задумом НБУ, має бути зручним та доступним для усіх верств населення, бізнесу, держорганів тощо.

Нацбанк відкрив проект е-гривні у вересні минулого року, щоб вивчити доцільність її широкомасштабного випуску в Україні.

Наразі НБУ опрацьовує такі можливі варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики:

  • для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом «програмованих» грошей: для здійснення цільових соцвиплат, зниження видатків бюджету на контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від обставин;
  • для використання у сфері, пов’язаної з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій із віртуальними активами);
  • задля забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів.

Національний банк продовжує опрацьовувати проект концепції е-гривні з учасниками платіжного ринку, учасниками ринку віртуальних активів та державними органами. За результатами обробки регулятор розробить фінальну концепцію е-гривні.




один коментар
  1. Е-гривня зручна, невкрадуть незгублять, вірусів непередасть, терористів відслідкує! – Казочки для тупих.
    Повний контроль, як в Китаї.
    Незгідний з владою і відключили від електронних “грошей” – цифр в телефоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця