<

Найяскравіші цитати, що позначають знакові для Волині події 2015-го року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:26 | 5.01.2016 / Новини /
Перегляди
91
/ Коментарі відсутні

Серед монотонних доповідей чиновників, пафосних обіцянок політиків, палких промов громадських лідерів та мудрих слів моральних авторитетів у нашу пам’ять врізаються не так багато.

Пропонуємо вам 10 найяскравіших цитат, що позначають знакові для Волині події 2015-го року, – повідомляє Волинське Агентство Розслідувань.

«На Волині немає масового видобування бурштину. Ми забезпечуємо належну охорону»

Ці слова головного поліцейського (тоді ще начальника УМВС у Волинській області) Петра Шпиги 11 серпня 2015 року стали передвісником масових заїздів копачів на Маневиччину у вересні та жовтні. Аби виконати свою обіцянку, Шпизі доводилося не раз виїжджати на місце подій та особисто координувати операцією А його заступник Анатолій Шумик взагалі став «бойовим командиром», який безпосередньо планував «оточення» та затримання копачів.

«Нам довіряють, і ми все робимо для того, щоб виправдати цю довіру»

Цим керівник патрульної поліції Луцька Антон Цюцюра підсумував перші дні роботи у місті. Нагадаємо, стартували патрульні у Луцька 19 грудня. Хоча в їх адресу чимало критики, у багатьох є надія, що патрульні поліцейські зруйнують стереотипне сприйняття «мєнтіві» як карального органу. І перші дні роботи поліцейських показали, що вони таки працюють за іншими принципами.

«А у нас як? Конвертик дав — і ти вже директор. Кум, сват, брат. Так не має бути. Я з цією стріляниною у Шацьку з кримінальними справами дивлюся і жахаюся. Приходить молоді слідчі, опери, вони не знають, що робити».

Про це розповів у інтерв’ю «Волинській правді» від 30 жовтня депутат облради та бізнесмен Василь Столяр. За 2015 рік так звана стрілянина біля плантацій лохини у Ростані Шацького району (19 липня) стала однією із найбільш гучних подій. До цього не один рік тривали судові війни між Столярем і київськими бізнесменами Ігорем Діденком, Сергієм Бондарчуком таВладиславом Поляковим. У підсумку повернути підприємство Столяру не вдалося і досі.

Ще однією темою для Столяра стало бажання отримати дозвіл на видобуток бурштину. Однак на сесії облради більшість депутатів минулого скликання провалили всі проекти рішення щодо надання дозволу на геологорозвідку й розробку. Натомість голова Волинської ОДА Володимир Гунчик відстоює ідею створення комунального підприємства «Бурштин Волині».

«Мене і нововолинських шахтарів ваша позиція задовбала!»

Таку заяву зробив нардеп Ігор Гузь у Верховній раді міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину. Ще 2014 року розпочалася низка протестів шахтарів через невиплату заробітних плат, закриття шахт та недостатнє виділення коштів на добудову шахти №10. Можливо, без лобіювання нардепа Гузя та голови ОДА Володимира Гунчика гроші на добудову шахти взагалі б не виділяли. Та через скорочення робочих місць, невиплату зарплат та рішення про закриття старих шахт напруження у Нововолинську зростає.

«Начинающий депутат сільської ради»

Саме таку оцінку дав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик нардепу Ігорю Гузю, що пропонував фракції БПП-«Солідарність» у Волинській облраді висловити йому недовіру. Мовляв, нерозумно таке просити у пропрезидентської сили, адже Гунчик – саме ставленик команди Порошенка.

А загалом ця заява стала «однією із» у публічних баталіях нардепа і чиновника. Гузь висловив багато претензій до Гунчика у зверненні до Порошенка, фракцій облради та інших, а губернатор заявив, що братися за повноваження голови ОДА – не справа нардепа. Як продовжиться конфлікт, побачимо у 2016-у році.

«Саакашвілі – провокатор, шоумен і популіст»

Таку оцінку голові Одеської ОДА дав нардеп від Луцька Ігор Лапін під час засідання ради реформ. Хоча ця цитата та безпосередньо не стосується процесів на Волині, після скандалу між Сааакашвілі та Аваковим чимало волинських політиків та громадських активістів запитувати один одного: «Ти за кого?».

Лапін – один із небагатьох, хто зробив різку заяву проти когось із учасників перепалки. Нардеп вважає, що із доказами злочинів, про які заявляє губернатор Одещини, треба іти до правоохоронців, а не говорити про це на телеефірах. На додачу Лапін заявляє, що «Міхо та його команда просто сіли на схеми в Одеській митниці». Щоправда, після такої заяви депутат отримав не один відгук розчарування, адже екс-президент Грузії все ще залишається в Україні відносно популярним.

«Ви кандидат в мери, перестаньте бути пацаном»

Таку заяву зробив ведучий дебатів Олег Величко кандидату в мери Олександру Товстенюку 13 листопада. Через незручні запитання про зламану пошту, прив’язаність до Ігоря Палиці та віросповідання кандидат помітно нервував, а під кінець звинуватив ведучого у тому, що ефір зрежисований не на його користь. Величко, відповідаючи , вжив згадану фразу.

Загалом таке порівняння для Товстенюка з’явилося не спонтанно. Ще з початку 2015-го року він давав не один привід сприймати себе як невіддільну частину команди Ігоря Палиці, знаходився у його тіні та намагався збільшити свій рейтинг за рахунок Палиці. Натомість його основний опонент Микола Романюк був самостійним політиком, хоча і отримував підтримку від впливових бізнесменів.

«Приєднати, а далі що? Там вже землі немає вільної. Приходили одні, не буду називати сільську раду, кажуть: «Беріть нас». Я запитав: «Що вас цікавить?» ‒ «Нас цікавить дорога, маршрутка, вода, газ, каналізація» ‒ «А натомість що?» ‒ «Як «що»? Буде Луцьк більший».

Так міський голова Луцька Микола Романюк описав проблеми приєднання навколишніх сіл до міста. Хоча він та екс-секретар ради Сергій Григоренко зробили не мало, аби схилити сільські громади приєднуватися до міста, багато вільної землі у від цього у Луцьку не з’явиться. Натомість місту доведеться витрачати чималі кошти на «цивілізування» прилеглих сіл, хоча досі деякі райони нашого міста облаштовані не найкраще. Попри це від ідеї розширення міста ніхто не відмовляється. Адже рано чи пізно це таки станеться.

«Це була власна моя ініціатива. Я ‒ учасник АТО і так само волонтер. У моїх інтересах як бійця у минулому, щоб цей центр запрацював і ми досягли вагомих результатів»

Так анонсував роботу Центру допомоги учасникам антитерористичної операції при Волинській обласній державній адміністрації його координатор Олексій Кушнєр. Створення центру та призначення туди не кабінетного чиновника стало знаковою подією, адже його існування усуває бар’єр між владою та волонтерами, який був ще на початку року.

На своїй посаді Кушнєр продовжив активно долучатися до організації волонтерських акцій, організовувати реабілітацію бійців тощо.

«Це – насправді велика людина, яка всім довела, що любить своє місто, свою країну не тільки до глибини серця, а й до глибини своєї кишені»

Так охарактеризував Ігоря Палиці Олександр Товстенюк під час з’їзду «Укропу» у вересні 2015-го. Повернувшись на Волинь із Одещини, Палиця почав активно братися за політику, меценатство та розширення сфери свого впливу.

Як би не ставилися волиняни до політичної позиції та намірів команди Палиці. Навіть його політичні опоненти визнають, що інвестиції фонду «Новий Луцьк» («Тільки разом») ідуть на користь Волині.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця