<

На Донбасі бойовики 9 разів порушували «перемир’я», один військовий підірвався на міні — штаб

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:36 | 28.02.2021 / Новини / /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Бойовики за минулу добу, 27-го лютого, дев’ять разів порушували «всеосяжне перемир’я» в зоні бойових дій на Донбасі. Один український підірвався на міні — його відвезли до госпіталю.

Про це повідомили в штабі операції Об’єднаних сил.

Військовий дістав осколкові поранення внаслідок підривання на протипіхотній осколковій міні натяжної дії (ПОМ-2) біля Луганського. Там же бойовики відкривали прицільний вогонь зі 120 мм та 82 мм мінометів.

Загалом у штабі зазначили, що бойовики відкривали вогонь ще біля семи населених пунктів: Миронівського, Південного, Широкиного, Пищевика, Мар’їнки (там зафіксували постріли снайпера), Зайцевого та Водяного.

Із початку 28 лютого обстрілів не зафіксували.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ також помічає збільшення обстрілів на Донбасі. За 26 лютого місія зафіксувала 41 порушення «тиші» у Донецькій області; менше, ніж 25 лютого, — 10. У Луганській області зафіксували 30 порушення, за 25 лютого їх було 20.

Загалом від початку «перемир’я» 27 липня 2020 року й до вечора 26 лютого 2021 року моніторингова місія нарахувала 10 899 порушень — зокрема 3 599 вибухів, 1 239 невизначених боєприпасів, що пролетіли, 105 спалахів дульного полум’я, 62 освітлювальні ракети та щонайменше 5 894 черги та постріли.

В ОБСЄ порушенням вважають кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції вважають одним фактом порушення.

«Перемир’я» на Донбасі

Із 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню. Однак останніми тижнями в зоні бойових дій на Донбасі фіксують збільшення кількості обстрілів. Президент Володимир Зеленський пов’язував це зі спробою тиску на українську сторону в переговорах Тристоронньої контактної групи. А головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак розповів, що обстріли пожвавлюються перед проведенням засідань Тристоронньої контактної групи та після засідань РНБО щодо ухвалення санкцій за сприяння тероризму тощо.

Від липня 2020 року понад місяць головним досягненням «перемир’я» вважалося те, що немає втрат серед військових, однак дотепер від обстрілів бойовиків загинули 12 військових.

Також військові регулярно підриваються на вибухових пристроях. За даними Міноборони, станом на 2019 рік на підконтрольній Україні території Донбасу було заміновано приблизно 700 тисяч гектарів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер