<

МОЗ розповів про захворюваність на грип та ГРВІ у Волинській області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:54 | 7.02.2020 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Україні зафіксовано широке географічне поширення грипу та ГРВІ, інтенсивний показник захворюваності перевищив епідемічний поріг на 43%. З початку епідсезону зареєстровано 15 летальних випадків від ускладнень грипу, що підтверджено методом ПЛР. За даними 6 дозорних центрів отримано дані про циркуляцію в Україні вірусів грипу типу А (Н1) pdm09, А (Н3) та грипу В.

Про це інформує ДУ “Волинський ОЛЦ МОЗ України”.

За даними рутинного епіднагляду за 06 тиждень 2020 року на Волині продовжується ріст захворюваності грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) серед населення області. Інтенсивний показник захворюваності вищий епідемічного порогу на 38%, що відповідає високому рівню інтенсивності епідемічного  процесу. Епідемічні пороги перевищено на усіх адміністративних територіях.

Найбільший ріст захворюваності  відбувся у віковій групі від 5 до 14 років (на 43%), та серед дорослого населення на 27%.

Впродовж тижня грипом та ГРВІ (сумарно) захворіло понад 10 тисяч 700 осіб, що майже на 2,4 тис. осіб більше ніж попереднього тижня, коли було зареєстровано 8,3 тис. осіб.  Тижневий приріст захворюваності становить 28%. Із числа хворих понад 7 тис. – це  діти до 17 років (66%).

Кількість госпіталізованих з приводу ГРВІ збільшилась на 32%, і становить 375 проти 285 осіб попереднього тижня (3,5% від захворілих, із них 69% діти). Всього, з початку епідсезону, госпіталізовано понад 2,5 тис. осіб, із них близько 1,8 тис. (71%) дітей.

З початку епідемічного сезону (30 вересня 2019р.) вже перехворіло понад 98 тисяч мешканців області – це 9,5% населення. За підсумками моніторингу, в епідемічному сезоні 2019-2020 рр. захворіла та ж кількість осіб, як і за аналогічний період минулого сезону. Погіршення епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ в області може тривати ще декілька тижнів.

В Луцьку за 6-й тиждень 2020 року зареєстровано понад 3,2 тис випадків грипу та ГРВІ проти 2,7 тис. попереднього тижня (ріст на 22%). Серед захворілих близько 2 тис. дітей віком до 17 років, це 61% від загальної кількості. Інтенсивний показник захворюваності перевищив епідемічний поріг на 30%. Госпіталізовано 107 мешканців обласного центру, що на 9% більше ніж попереднього тижня (98 осіб).

З початку епідсезону припинялось навчання в 221 закладі освіти: 39 закладі дошкільної освіти та 182 загальноосвітніх школах.

За даними вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру, у двох хворих (дитина 10 років та жінка 48 років з діагнозами “Грип”) із Маневицького району отримано позитивні результати, визначено вірус грипу типу А(Н1)pdm09).

В області зареєстровано летальний випадків від ускладнень грипу типу А(Н1) pdm09, що підтверджено методом ПЛР. Померла мешканка Луцька 49 років, в котрої була діагностована двобічна пневмонія. Проводиться епідеміологічне розслідування.

За даними статистистичної звітності у 2019 році в області зареєстровано 12 випадків грипу (в Україні понад 16 тисяч). За пройдений період 2020 року в області зареєстровано 75 випадків грипу (Горохівському, Луцькому, Володимир-Волинському, Маневицькому, Ківерцівському районах та м.Луцьку).

Якщо дотримуватися простих правил, то шанси вберегтися від захворювання виростають в рази.

Декілька важливих порад від Центру по контролю та профілактиці захворювань США (CDC):

  1. Уникайте близького контакту. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, котрі хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.
  2. Захворіли — лишайтеся вдома. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.
  3. Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  4. Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  5. Намагайтеся не торкатися обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.
  6. Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очищуйте та дезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтесь вдома або на роботі. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води, повноцінно харчуйтеся та висипайтеся.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця