<

Масштабні повені на Заході України: що робить влада та як пояснює ситуацію в областях

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:37 | 24.06.2020 / Новини / , /
Перегляди
78
/ коментарі 3

Захід України тоне: регіон потерпає від повеней, будинки та дороги затоплює, людей евакуюють. Після сильних опадів утворилися потоки, які розливаються та псують все на своєму шляху. Відео масштабів затоплення приголомшують. Відомо вже про трьох жертв стихії. 

ТСН зібрав головне про наслідки негоди у західних областях.

Ситуація в областях

Інтенсивні опади призвели до масштабних паводків у Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, та Закарпатській областях. Найскладніша ситуація на Прикарпатті та Буковині – там оголосили про “червоний” рівень небезпеки

  • Івано-Франківська область

Дані рятувальників станом на 15 годину дня 24 червня: на Прикарпатті підтоплено понад 5,2 тисячі житлових будинків; шість пунктів першої невідкладної медичної допомоги, одну автоматичну телефонну станцію, понад 8,6 тисячі присадибних ділянок. Зруйновано 125 км автодоріг.

Порушено транспортне сполучення з 21 населеним пунктом Верховинсько району: Барвінків, Бистрець, Біла Річка, Білоберізка, Буковець, Голови, Голошина, Грамотне, Гринява, Дземброня, Замагора, Зелене, Шибене, Кохан, Перехресне, Пробійнівка, Стовпні, Топільче, Хороцеве, Яблуниця, Явірник.

Внаслідок негоди 320 людей довелося відселити. Для мешканців Верховинського району завантажили гелікоптер ДСНС 2150 кг продуктами харчування (мука, цукор, крупи, хліб).

У Галичі затопило районну лікарню, хворих евакуювали. Серед пацієнтів були люди з COVID-19, тому необхідність дотримуватися карантинних заходів ускладнювала роботу рятувальників.

В області через негоду вже загинуло троє людей. У місті Яремче потоп розмив дорогу і вона обвалилась просто під ногами у дітей, але, на щастя, ніхто не постраждав.

  • Чернівецька область

За словами голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука, з огляду вже на завдану шкоду і зруйновані дороги, найгірша ситуація у Путильському та Вижницькому районах, які першими прийняли удар від річок Черемош і Путила. Наразі найбільш критична ситуація у передміських селах Кіцманського району – Глинниця, Ревна, Стрілецький Кут, а також у селах Герцаївського та Новоселицького районів. 

Є евакуйовані – понад 100 людей, з них 24 дитини. При цьому у Герцаївському районі у селі Лунка 13 домогосподарств відрізані від твердого сполучення, але відмовляються від евакуації. Село розташоване на “підвищенні” і люди кажуть, що їхні будинки не затопить, а якщо і буде підніматися вода, то вони піднімуться на другий поверх.

Станом на 15:00 підтоплені 518 будинків; понад тисячу присадибних ділянок. Ускладнено автотранспортне сполучення з шістьма населеними пунктами: с. Довгопілля, с. Конятин, с. Фошки с. Стебні с. Лустун Путильського району, хутір Серафинець Вижницького району.

Без газопостачання залишилися дев’ять населених пунктів: с. Банилів, с. Слобода-Банилів Вижницького району, с. Нові Драченці, с. Коростовата, с. Стрілецький Кут, с. Бурдей, с. Ревно, с. Біла та Брусниця Кіцманського району.

  • Львівська область

Внаслідок негоди підтоплено 103 житлових будинків, 106 підвалів, 163 присадибні ділянки, два продуктові магазини, ветеринарний пункт, клуб-бібліотеку, кажуть в ДСНС.

Наслідки негоди

Очевидці та політики публікують відео з наслідками потужних злив на Заході України.

Відео з квадрокоптера викладено у ютубі PolianR. Видно, як повінь наступає на села Луг та Великий Бичків.

Ліквідація наслідків негоди в Івано-Франківській області

У місті Яремче Івано-Франківської області розмита внаслідок потопу дорога обвалилася практично під ногами у дітей.

Це сталося недалеко від готельного комплексу “Ведмежа гора” на території заповідника. Відповідне відео з’явилося в розпорядженні OBOZREVATEL, – передають Волинські Новини.

Як видно на ролику, на дорозі спершу були лише глибокі тріщини. По ній пройшла жінка з двома дітьми, і буквально через секунду після цього дорожнє покриття разом із землею осіло, утворивши величезну яму.

Чоловік, який знімав відео, звернувся до жінки, сказавши, щоб вона йшла швидше. Діти при цьому кричали й говорили мамі, що їм страшно. title=’embed’ frameborder=’0′ allowfullscreen>

Прем’єр показав, що побачив коли інспектував затоплені райони.

Мешканці сіл також показують затоплення та зсуви ґрунту.

Які дороги зруйновані

Наразі відомо про зруйнування та перекриття таких доріг:

  • в місті Галич перекрито рух на автомобільному мосту через Дністер на трасі Н-09 “Львів-Івано-Франківськ”. Об’їзд – через Калуш і Стрий;
  • на Верховинщині стався зсув верхнього шару ґрунту у селі Буковець. Внаслідок цього дорогу державного значення Р-24 “Татарів-Кам’янець-Подільський” перекрито повністю;
  • з Галича неможливий проїзд у Тернопільську область автошляхом Т0903 Галич-Підгайці-Сатанів;
  • на Закарпатті рух заборонено здійснювати в чотирьох населених пунктах: Ясіня, Білин, Кваси та Костилівка. Вирішується питання про закриття центрального моста в Рахові, рух вантажного транспорту обмежено;
  • в Микуличені розмило дорогу національного значення H-09. Вона проходить територією Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей;
  • обмежено рух між населеними пунктами Тересва і Криве Тячівського району Закарпатської області;
  • повністю перекрита дорога державного значення Криворівня – Чернівці.

Що робить влада

24 червня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова ДСНС Микола Чечоткін та командувач Національної гвардії Микола Балан облетіли найзатопленіші території Івано-Франківської області, аби промоніторити наслідки негоди. Від 22 червня в регіонах, які потерпають від паводків, введено надзвичайні заходи безпеки.

У західних областях України спостерігається рекордний рівень затоплень – він перевищив масштаби стихії, яка вирувала 2008 року, заявив після інспекції прем’єр. 

Зеленський вимагає від уряду системного рішення щодо проблеми щорічного підтоплення в західних областях України. За його словами, урядовцям необхідно залучити іноземний досвід. 

“Ми щороку від 500 до 800 мільйонів витрачаємо на ліквідацію наслідків. А цього року, мабуть, буде більше мільярда гривень“, – заявив він.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням Шмигаля 24 червня ухвалила комплекс невідкладних заходів для подолання наслідків стихійного лиха в західних областях України:

  • постійний моніторинг гідрологічної обстановки на річках регіону з метою вчасного вжиття запобіжних заходів;
  • організація всебічного життєзабезпечення постраждалого та евакуйованого населення;
  • нагляд за санітарно-епідеміологічною обстановкою, аби не допустити спалахів інфекційних захворювань через забруднення колодязів.
  • Крім того, до 1 липня 2020 року має бути організоване обстеження зруйнованих та пошкоджених будівель і дорожньої інфраструктури для встановлення розмірів завданих збитків та визначення обсягів коштів, необхідних для їх відновлення; постраждале населення має отримати фінансову допомогу від держави.
  • Міністерство внутрішніх справ, зі свого боку, повинно організувати охорону об’єктів критичної інфраструктури, будівель та майна населення, яке евакуйоване з небезпечних територій.
  • Також очільник уряду доручив ДСНС спрямувати зусилля на збереження інфраструктури, зокрема мостів.

“Ми знаємо, що робити і маємо почерговий план. Передусім треба допомогти людям, дати їм зараз воду, харчі і дах над головою. Ми опануємо ситуацію і почнемо повністю відновлювати інфраструктуру і житло в постраждалих регіонах”, – зазначив прем’єр.

Шмигаль також повідомив, що 25 червня відбудеться позачергове засідання уряду, на якому буде розглянуто питання ліквідації наслідків негоди.

Причини масштабних повеней

Руйнівні повені в Карпатах, через які підтоплено господарства, зруйновано дороги і мости, викликані природними факторами. Так, за останні три дні в регіоні випала місячна норма опадів, в Івано-Франківській області найбільше. Так стверджує голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький.

“Ліс не може приборкати стихію гірських рік. Давайте в цифрах — в середньому кількість опадів в Івано-Франківській області склала біля 2,8 млрд.м3, а ліс максимально міг поглинути біля 200-250 млн.м3. Це лише 10% від всіх опадів… Ліс – не дамба для запобігання паводкам та утримання такої кількості та сили води. Тому заяви, що причиною повеней є рубки – це маніпуляція та популізм”, – прокоментував Заблоцький інформацію, що повінь сталася нібито через масштабні вирубки лісів.

Заблоцький також зауважив, що від масштабних повеней потерпає Європа. Зокрема, Сербія, Боснія, Герцоговина, Чехія.

“І треба визнати, що рівень лісового господарства в цих країнах значно вищий, ніж в Україні. Однак чомусь лише в Україні кажуть, що причиною є вирубки”, – сказав він.

Коли зливи вщухнуть

Уже від сьогодні, 24 червня, на заході України очікується покращення погоди та зменшення кількості опадів. Про це ТСН.ua повідомив начальник відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Владислав Білик. 

“Така погода на заході країни спостерігається два-три дні, починаючи від 20 червня. І уже сьогодні (ред. – 24 червня) буде покращення погоди. Ми будемо мати підвищення атмосферного тиску, фронт буде поступово розмиватися, інтенсивність дощів буде зменшуватися. Уже сьогодні у Карпатах не очікується сильних і надзвичайних дощів, які до цього фіксували деякі станції. На вихідних на заході Україні вже будуть звичайні літні дощі, помірні. Значних опадів у регіоні не очікується”, – розповів Владислав Білик.

За прогнозами Укргідрометцентру, паводкова ситуація в західному регіоні має стабілізуватися до кінця цього тижня. Наразі в усіх регіонах опади поступово припиняються. Тим не менше, ще можливе суттєве підвищення води в водоймах регіону, зокрема в річці Дністер.

Тим часом від паводків постраждали сусідні країни, які вже підраховують збитки завдані стихією. ТСН.ua розповідає, як негода наробила лиха у Польщі, Румунії, Словаччині та Угорщині.




коментарів: 3
  1. Нехай рубають ліс далі щоб та вода позмивала їхні лендкрузири і величезні халупи!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця