<

Марсохід Perseverance вперше зробив запис звуків своєї подорожі Червоною планетою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:51 | 20.03.2021 / Новини / /
Перегляди
13
/ Коментарі відсутні

Марсохід Perseverance («Наполегливість») вперше надіслав на Землю звуки свого пересування Червоною планетою. На аудіозаписі чути удари та гуркіт коліс під час подорожі.

Про це повідомили у NASA, – передає Громадське.

Старший інженер і водій марсохода в Лабораторії реактивного руху Ванда Верм пояснює, що через те, що колеса апарату металеві, їде він на марсіанському камінні дуже шумно.

16-хвилинний аудіозапис зробили під час пересування Perseverance на 27,3 метра 7 березня. Записали звуки на чутливий мікрофон.

«Якби я почув такі звуки, керуючи своєю машиною, я б зупинився й викликав буксир. Але якщо ви знайдете хвилинку, аби подумати, що ви чуєте й де це було записано, це має сенс», — каже Дейв Груел, провідний інженер підсистеми камери та мікрофона місії.

Що чути?

Це звуки марсохода, який подорожує марсіанським кратером Джезеро. На ньому чути шум, що виникає під час роботи коліс і підвіски, а також самої їзди марсіанським ґрунтом. Також чути сторонній шум. Інженери припускають, що він може виникати через електромагнітні перешкоди від одного з електронних блоків марсохода або через контакт системи мобільності апарата та поверхні Марса. 

Нагадаємо, наприкінці лютого Perseverance надіслав на Землю перші звуки та відео. Перший аудіозапис зафіксував зокрема шум вітру, але тоді апарат стояв на місці.

«Наполегливість» на Марсі

Марсохід NASA під назвою Perseverance 18 лютого успішно приземлився на поверхню планети. Це вже п’ятий успішно запущений марсохід США — він продовжить геологічні дослідження своїх попередників.

Подорож Perseverance до Червоної планети тривала понад 6 місяців. Автоматичну міжпланетну станцію «Марс-2020», сам марсохід та безпілотний вертоліт Ingenuity запустили з пускового майданчика на мисі Канаверал у Флориді ще 30 липня 2020 року.

Однак найскладнішими для Perseverance стали останні кілометри під час входу в атмосферу Марсу — тоді науковці могли розраховувати лише на роботу автоматичної системи. За десять хвилин до посадки науковці відчутно нервували, жартуючи, що «є тисячі речей, які можуть піти не так».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер