<

Аматори сцени Любомльщини у програмі “Фольк-Musik”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:59 | 2.04.2015 / Любомль /
Перегляди
14
/ Коментарі відсутні

Ще торік влітку на теренах нашого району побувала знімальна група відомої програми «Фольк-music» на чолі з її ведучою Оксаною Пекун для участі в однойменній програмі.

Тоді прослуховувалися два фольклорні колективи «Дуброва» Куснищанського будинку культури та «Опалинка» Гущанського клубу. Нещодавно наших аматорів запросили у столицю для запису програми, – пише Любомльська газета “Наше Життя”

Дводенна поїздка, хоч і видалася фізично важкою та виснажливою, проте, принесла багато вражень і позитивних емоцій. Цього дня на знімальному майданчику виступало багато колективів з нашої синьоокої Волині. Своїми думками про поїздку ділиться начальник районного відділу культури і туризму Володимир Дячук:

— На наше прохання обласне управління культури під час чергового візиту програми «Фольк-music» на Волинь запропонувало наш район. А тут авторів передачі зацікавили народні колективи – акапельний спів «Дуброви» та дзвінка «Опалинка» з прикордоння з Польщею. Вони були в захваті від нашого краю, людей, пісень і мови. Треба сказати, що Волинь під час запису виглядала дуже достойно, а наші аматори й поготів. Професійні артисти, слухаючи їх виступи, допитувались, як їм вдається так справді по-народному, дотримуючись і простоти, і колориту, і вимови, співати, а акапелло «Дуброви» усіх просто захоплювало. Пишаюсь нашими митцями. А оскільки гурти з Куснищ і Гущі показали культуру району на високому рівні, то автори «Фольк-music» обіцяли, що запросять ще інших наших аматорів.

Першою записували програму за участю народного аматорського колективу «Дуброва» (кер. Тетяна Ткач), який заспівав пісні «Гості мої, гості» та «На вигоні» з притаманною саме куснищанцям автентичною манерою виконання.

У другій половині дня продовжилися зйомки колективів Луцького, Ковельського районів, і від нашого — народний аматорський гурт «Опалинка» (кер. Олена Баштанська) — у їх виконанні звучали стародавня пісня «Ягідна» та «Марися» на польській мові, останню вибрала ведуча Оксана Пекун. Продюсер програми Володимир Коваленко (чоловік Оксани Пекун) вразив усіх досконалим знанням польської мови, і це завдяки його чотирирічному проживанню у Варшаві, то ж щиро підспівував. Вони також знову ділилися спогадами і враженнями від перебування в селах Гуща та Куснище минулого літа зі знімальною групою. Київських гостей захоплювали доброта, щирість та щедрість наших місцевих жителів, милували зір та душу поліські краєвиди.
Кожен колектив, який брав участь у зйомках, привозив на програму подарунки зі свого краю. Так, «Дуброва» піднесла коровай, оздоблений за місцевим весільним звичаєм — рогульками та мистецьку скульптуру з коріння роботи любомльського умільця Володимира Філіпчука. Фольклорний колектив «Опалинка» подарував ведучій коровай на вишитому барвистому рушникові та величезну корзину з різноманітними домашніми смаколиками.

Після колективів з Волині на майданчик вийшли професійні співаки, котрі переспівували народні пісні: Павло Зібров, Алла Попова, наші земляки дует «Душа Волині» (Алла Опейда і Василь Судима). До студії завітала Міла Нітіч зі своїм креативним продюсером Володимиром Бебешком та інші молоді виконавці. Цілий артистичний день для нас, простих аматорів, був насиченим щирою атмосферою студійного життя і тільки додавав натхнення та захоплення.

За таку несподівану нагоду показати свою творчість всій Україні обидва колективи щиро дякують відділу культури і туризму, районній раді, працівникам районного будинку культури за методичну допомогу, а також водію Валерію Юркову. А читачам газети і шанувальникам народної творчості радимо слідкувати за телепрограмами «Фольк-music» і ви зможете побачити виступ волинян і любомльських гуртів, зокрема.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер